Do začiatku svetového šampionátu žien do 18 rokov v Bratislave ostáva jeden mesiac

Presne o 30 dní odštartuje úvodným zápasom medzi Ruskom a Kanadou historicky trinásty svetový šampionát žien do 18 rokov najvyššej divízie. Po prvýkrát ženská hokejová elita v tejto vekovej kategórii zavíta na Slovensko, keď dejiskom šampionátu bude od 26. decembra 2019 do 2. januára 2020 Zimný štadión Vladimíra Dzurillu v bratislavskej mestskej časti Ružinov.

O pridelení šampionátu sa rozhodlo ešte na májovom Kongrese IIHF počas majstrovstiev sveta mužov v Bratislave. Prakticky okamžite po pridelení sa začalo s prípravou majstrovstiev, ktoré bude mať na starosti z pozície riaditeľky organizačného výboru 2020 IIHF Majstrovstiev sveta žien do 18 rokov Ľubomíra Kožanová. „Pravidlá IIHF pri organizovaní majstrovstiev sveta žien do 18 rokov vyžadujú, aby sa majstrovstvá uskutočnili na dvoch štadiónoch. Z tohto pohľadu je našou obrovskou výhodou, že ružinovský zimný štadión disponuje dvomi ľadovými plochami, medzi ktorými je možné presúvať sa doslova suchou nohou.“

Je zrejmé, že voľba zimného štadióna v Ružinove nebola náhodná. Riaditeľka organizačného výboru si navyše pochvaľuje maximálne profesionálnu spoluprácu s predstaviteľmi miestnej samosprávy. „V tejto súvislosti musím vysloviť veľkú vďaku zástupcom mestskej časti Ružinov, Martinovi Chrenovi a vicestrostovi Michalovi Gašajovi, ktorí ideu organizácie šampionátu na ružinovskom zimnom štadióne privítali s mimoriadnym nadšením. V spolupráci s mestskou časťou a Ružinovským športovým klubom, ktorý zimný štadión spravuje, momentálne finišujeme na drobných úpravách štadióna tak, aby bol zabezpečený maximálny komfort nielen pre družstvá, zástupcov IIHF ale aj divákov a priaznivcov ženského hokeja,“ dodala Kožanová.

Šampionátu sa zúčastní osem družstiev (Kanada, USA, Fínsko, Rusko, Švajčiarsko, Švédsko, Česko a Slovensko), ktoré budú zaradené do dvoch skupín podľa umiestnenia ostatných majstrovstiev sveta. Zo základnej skupiny A následne postúpia prvé dva celky priamo do semifinále, družstvá na 3. a 4 mieste skupiny A si zas zmerajú sily vo štvrťfinále s víťazom a druhým tímom zo skupiny B. Na družstvá z 3. a 4. miesta v skupine B bude čakať séria o udržanie sa hraná na dva víťazné zápasy. 

Slovenky, ako postupujúci tím z nižšej divízie 1A, sa predstaví v skupine B v konkurencii Švédska, Švajčiarska a Česka. „Domáci šampionát je pre nás bezpochyby veľká výzva, na ktorú sa svedomito pripravujeme už od januárového úspešného šampionátu v Rakúsku. Rozhodne nechceme hrať v top divízii majstrovstiev druhé husle. Boli by sme veľmi radi, keby sme domácich priaznivcov potešili kvalitným hokejom a postupom do štvrťfinále, čo je náš hlavný cieľ,“ dodal hlavný tréner družstva žien do 18 rokov Peter Kúdelka, pre ktorého to bude už štvrtý šampionát v rade, no prvý v najvyššej kategórii.

2020 IIHF Majstrovstvá sveta žien do 18 rokov sú prvým z troch významných podujatí, ktoré Slovenský zväz ľadového hokeja v najbližších mesiacoch zorganizuje. V apríli sa v Spišskej Novej Vsi predstavia hokejisti do 18 rokov na majstrovstvách sveta divízie 1A a v septembri budúceho roku Slovensko zorganizuje aj kvalifikačný turnaj mužov o postup do zimnú olympiádu v Pekingu 2022. 

Všetky tieto tri podujatia sú z organizačnej stránky pre Slovenský zväz ľadového hokeja mimoriadne dôležité. Napriek dávke zodpovednosti, ktorá leží na pleciach funkcionárov je člen výkonného výboru SZĽH a viceprezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Martin Kohút už teraz plný očakávaní. „Teší nás, že hneď pri našej premiére medzi elitou v tejto vekovej kategórii sme dostali možnosť organizovať šampionát žien do osemnásť rokov. Po úspešných májových majstrovstvách sveta v Bratislave a Košiciach, na ktorých sme sa znovu v štruktúrach svetového hokeja zapísali ako kvalitný organizátor, chceme potvrdiť našu povesť a pripraviť pre účastníkov a aj fanúšikov v Bratislave počas vianočných sviatkov šampionát, na ktorý budú v dobrom spomínať ešte ďalšie týždne a mesiace,“ doplnil Kohút.

Lístky na 2020 IIHF Majstrovstvá sveta žien do 18 rokov budú v predaji od 26. novembra 2019 v predajných miestach siete TicketMedia alebo na webovej stránke www.ticketmedia.sk. Cena dennej vstupenky bude 5 eur, pričom dôchodcovia a mládež do pätnásť rokov budú mať vstup za polovičnú cenu.