Do začiatku MS ostáva 100 dní: Šatňu HC Košice obsadia Slováci, v slovanistickej sa udomácnia Rusi

BRATISLAVA - V stredu 30. januára začnú organizátori i hokejoví fanúšikovia odpočítavať posledných 100 dní do začiatku 2019 IIHF majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Bratislave a Košiciach (10. – 26. mája 2019). Bratislavské finále bude najneskorším v histórii bojov o zlaté medaily. V Európe sa súťažný hokej v takomto termíne ešte nikdy nehral.

Prípravy na druhé hokejové majstrovstvá sveta na Slovensku v ére samostatnosti vrcholia. Sto dní pred začiatkom turnaja sa v Košiciach koná spoločné stretnutie zástupcov organizačného výboru, Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a marketingového partnera Infront. „Momentálne dolaďujeme jednotlivé organizačné detaily. V Košiciach v týchto dňoch upravujú Steel arénu a vymieňajú mantinely. Hala bude následne spĺňať všetky podmienky pre organizáciu šampionátu. V Bratislave sa tieto práce uskutočnia v polovici marca, rekonštruovať sa budú podlahové gumy, vymenia sa mantinely a nainštaluje sa potrebná kabeláž pre technologické siete,“ povedal riaditeľ organizačného výboru 2019 IIHF MS Igor Nemeček.

Pripravenosť organizátora preverí turnaj Kaufland Cup, ktorý bude v Bratislave od 7. do 9. februára. Riaditeľ organizačného výboru sa čiastočne spolieha aj na skúsenosti z predchádzajúcich MS 2011. Organizovanie tohtoročného šampionátu je navyše o čosi jednoduchšie, ako pred ôsmimi rokmi. Tesne pred historicky prvým šampionátom na Slovensku totiž finišovala prestavba Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave i výstavba tréningovej plochy pri Steel aréne v Košiciach. „V roku 2011 sme podobné podujatie organizovali prvýkrát, teraz máme k dispozícii podklady z predošlého šampionátu, neriešime stavby a môžeme sa koncentrovať len na samotné prípravy. Veľkými zmenami však v posledných rokoch prešli informačné technológie, v nich je noviniek veľa. Spolupracovníkom neustále opakujeme, že sa nemôžeme spoliehať len na skúsenosti z minulosti, lebo čas letí a úroveň príprav je vyššia ako pred rokmi. Chceme nastaviť latku opäť na vysokú úroveň,“ povedal Nemeček.

V nasledujúcich dňoch musia organizátori doriešiť umiestnenie tlačového strediska v Košiciach. Preferujú, aby bolo v priestoroch parkovacieho domu pri Steel aréne. „Je to jediný priestor pri hale, ktorý spĺňa podmienky. Uvedomujeme si, že parkovanie pri košickej aréne je komplikované, ale verím, že sa s mestom dohodneme,“ vyjadril sa Nemeček.

 

Riaditeľ organizačného výboru spolu so spolupracovníkmi hľadajú navyše možnosti prekrytia rozostavanej budovy neďaleko Steel arény. V tejto súvislosti už oslovili aj stavebníka. „Dnes je jasné, že budova nebude hotová. Nechceme ale, aby kazila priestor pri hale.“

 

Medzi fanúšikmi je o šampionát 100 dní pred jeho začiatkom veľký záujem. Momentálne je predaných 60-tisíc balíkov vstupeniek. Koncom februára začne predaj vstupeniek na jednotlivé zápasy. „Ideme podľa plánu. Pri spustení predaja boli síce problémy, ale všetky sme vyriešili. Verím, že ďalšia fáza už bude úplne bezproblémová,“ hovorí Nemeček.

 

Pre návštevníkov šampionátu i pre tých, ktorí sa nedostanú do hál, pripravuje organizátor v spolupráci s partnermi hokejové fanzóny. „Fanzóny sme pripravili pre všetkých hokejových fanúšikov. Tí, ktorí majú vstupenky sa vo fanzónach môžu stretnúť pred, alebo po zápasoch, občerstviť sa, prípadne si niečo kúpiť. Fanúšikovia bez vstupeniek si zasa vo fanzónach môžu pozrieť zápasy a vychutnať si skvelú atmosféru i mimo štadióna,“ tvrdí šéf organizačného výboru.

 

Jednotlivé reprezentácie už dnes vedia, kde budú v dejiskách šampionátu bývať i kde budú mať šatne. Slovenská reprezentácia sa rozloží v kabíne HC Košice, v druhej najväčšej šatni Steel arény budú Kanaďania. V Bratislave kabínu Slovana obsadia Rusi, Švédi dostanú najväčšiu zo zvyšných kabín. „Dnes už vieme, aké veľké budú realizačné tímy a ich sprievod. Istý počet izieb musí zaplatiť organizátor, každé mužstvo však chce izieb viac. Do 15. marca budeme poznať presné príchody jednotlivých reprezentácií. Organizátor má povinnosť zabezpečiť ubytovanie a tréningy pre jednotlivé mužstvá od 9. mája. U nás budú mať všetko pripravené v hoteloch i halách od 7. mája. Na rozdiel od iných organizátorov, šatne pre hráčov v jednotlivých halách máme reálne, nie sú provizórne. Všetky výpravy oceňujú komfort a fakt, že kabíny budú v hlavných halách a cestovanie za tréningami odpadá,“ teší riaditeľa organizačného výboru Igora Nemečka. Zástupcovia jednotlivých zväzov považujú za veľké pozitívum aj fakt, že hotely nie sú príliš vzdialené od hál a odpadá i dlhé cestovanie.

 

Posledných sto dní využijú organizátori na propagáciu majstrovstiev nielen doma, ale aj v okolitých krajinách. Maskota Macejka uvidia návštevníci veľtrhov cestovného ruchu, ale aj pretekov Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Špindlerovom Mlyne, či v halách účastníkov rakúskej najvyššej súťaže EBEL.