Do Rigy na svetový šampionát bez Demitru!

Majstrovstvá sveta v hokeji 2006Majstrovstvá sveta v hokeji 2006

BRATISLAVA 10. apríla (SITA) - Na zraze slovenskej hokejovej reprezentácie pred úvodnými dvoma prípravnými zápasmi pred nadchádzajúcimi majstrovstvami sveta v Rige proti Dánsku a Nórsku sa trénerovi Františkovi Hossovi v pondelok popoludní v Piešťanoch hlásili všetci nominovaní. Oproti pôvodnej nominácii prišiel aj Miroslav Zálešák a ďalší hokejisti sa budú trénerom ešte hlásiť.
 
“Hneď v úvode som v kabíne hráčom povedal, že majú veľkú možnosť prebojovať sa na majstrovstvá sveta. Práve z tohto kádra pôjde niekoľko jednotlivcov do Rigy,“ zopakoval svoje slová z kabíny tréner František Hossa, ktorý pokračoval: “Okrem hokejistov, ktorí sú k dispozícii v súčasnosti, sa mi prihlásil Ivan Čiernik. Ten by mohol prísť v piatok. Už v stredu alebo vo štvrtok by sa mohol hlásiť aj Rastislav Pavlikovský.“ Tréner Hossa definitívne oznámil, že na majstrovstvách sveta sa nepredstaví kapitán zo zimných olympijských hier v Turíne Pavol Demitra. “Jeho zdravotné problémy mu to nedovolia,“ skonštatoval F. Hossa.

So zdravotnými problémami prišiel na zraz reprezentácie do Piešťan skúsený útočník Richard Kapuš. “Rišo už asi týždeň laboruje so zápalom sedacieho nervu a ešte to nemá doliečené. V najbližších troch dňoch doberie liečbu a vo štvrtok ráno sa bude hlásiť na tréningu. Už by to malo byť v poriadku,“ povedal lekár slovenského tímu Dalimír Jančovič.
V Piešťanoch sa 12. apríla výber trénera Františka Hossu stretne s Dánskom a na rovnakom mieste 14. apríla s Nórskom. V nominácii na tieto dva zápasy je dovedna 29 hráčov - 3 brankári, 11 obrancov a 15 útočníkov.

Na širšej súpiske sú aj štyria hráči, ktorí v slovenskej seniorskej reprezentácii doteraz neodohrali ani jeden zápas - obrancovia Slavomír Bodnár z Košíc a Milan Hruška z Nitry, plus útočníci Viliam Čacho z Nitry a Vladimír Dravecký z Košíc. Naopak, dvaja nominovaní už majú na konte viac než sto medzištátnych zápasov - útočník Richard Kapuš (111) a obranca Martin Štrbák (103). Obaja štartovali aj na februárových ZOH v Turíne. Z olympionikov by sa okrem nich v príprave mali predstaviť s určitosťou ešte brankári Karol Križan a Ján Lašák. Ako je známe, zvyšný z piatich "Európanov", ktorí štartovali na ZOH - Ľuboš Bartečko - sa z účasti na MS 2006 z rodinných dôvodov ospravedlnil.
Aspoň na záverečné prípravné stretnutie proti Ukrajine, ktoré sa uskutoční len deň pred odletom výpravy do Rigy, by mali nastúpiť aj ďalší slovenskí olympionici zo zámoria. Na súčasnej súpiske pre prípravné zápasy však nefiguruje ani jeden slovenský hráč z NHL. Tréner František Hossa ich bude oslovovať postupne.

Hráči, ktorí prišli na zraz slovenskej hokejovej reprezentácie v Piešťanoch:

Brankári: Karol Križan (MoDo Hockey - Švéd.), Ján Laco (HC Košice), Ján Lašák (HC Moeller Pardubice - ČR).
Obrancovia: Slavomír Bodnár, Peter Podhradský (obaja HC Košice), Tomáš Frolo (HC Oceláři Třinec - ČR), Tomáš Harant, Ján Mucha, René Vydarený (všetci HC České Budějovice - ČR), Milan Hruška, Dušan Milo (obaja HK Dynamax Nitra), Stanislav Hudec (HC Vítkovice Steel - ČR), Tomáš Starosta (Neftechimik Nižnekamsk - Rus.), Martin Štrbák (CSKA Moskva - Rus.).
Útočníci: Viliam Čacho, Andrej Kmeč, Andrej Kollár, Miroslav Kováčik (všetci HK Dynamax Nitra), Vladimír Dravecký, Miroslav Lažo (obaja HC Košice), Michal Hudec (HC České Budějovice - ČR), Martin Hujsa (HC Slovan Bratislava), Peter Húževka (Dukla Trenčín), René Jarolín (HK 36 Skalica), Richard Kapuš (Metallurg Novokuzneck, Rus.), Andrej Nedorost (Hamburg Freeyzers, Nem.), Andrej Podkonický a Ľubomír Vaic (obaja HC Bílí Tygři Liberec - ČR), Miroslav Zálešák (Södertälje SK, Švéd.).