Dnes je pátek, baví vás Šátek

Dnes je pátek, baví vás Šátek. Tento slogan poznajú fanúšikovia Skalice veľmi dobre a pripomína im tie najkrajšie časy hokeja na Záhorí. Obdobie kraľovania Žigmunda Pálffyho, počas ktorého sa pred malým klubom zo Záhoria triasli aj veľké značky.

Čiperný útočník nevysokej postavy (175 centimetrov) Michal Šátek bol vtedy neodmysliteľnou súčasťou skalickej zostavy. Domáci odchovanec vkladal do hry HK 36 skalické srdiečko a svojou bojovnosťou si vypýtal nejedno vylúčenie, ktoré potom dokonale trestala Pálffyho presilovková úderka. Slávnym sa stal výrok košického brankára (súčasného šéfa skalického klubu) Miroslava Lipovského, ktorý počas finálovej série v roku 2009 nazval Šáteka spoločne s Tiborom Kutálkom zelenými hruškami, ktoré padajú pri mantineloch na počkanie.

Trubačov má v hlave ešte dnes

„Musím si to s Mirom vybaviť, ale možno aj preto ma teraz zavolal späť do Skalice,“ rozosmial sa 34-ročný kapitán HK, ktorý sa vrátil pred touto sezónou na Záhorie po šiestich rokoch v zahraničí. „Neviem ako to vtedy vnímal „Lipka“, ale ja som menšej postavy a vždy som sa teda snažil pomôcť tímu poctivým korčuľovaním a šikovnosťou. Nebyť tej rýchlosti a korčuľovania, tak by som už teraz mohol zavesiť korčule na klinec. Svoju kariéru som založil na rýchlosti a dravosti. Z toho potom plynuli tie fauly súperov.“

Vyvrcholením slávneho obdobia „kráľov“ bol zisk strieborných medailí. Tie si po sérii proti Košiciam (2:4) preberali pred svojim vďačnými publikom. Jedinečnú atmosféru diktovanú trubačmi vo fanklube má Šátek v ušiach ešte aj dnes.

„Je to už dávno, ale keď si na to spomeniem, tak mám stále zimomriavky. Natrieskaný štadión, skvelé zápasy, parádne úspechy. Skalica zažívala neskutočný hokejový ošiaľ a som šťastný, že som bol pritom. Niečo také som nezažil nikdy inde a škoda len, že nás zakaždým zastavili Košice,“ povzdychol si pri spomienke na košické prekliatie. Práve „oceliari“ boli skalickým osudom a postupne ju zastavili vo štvrťfinále, semifinále a napokon aj vo finále. „Na kávičku veru do Košíc nepôjdem, ale beriem to tak, že je to šport. Už je to história.“

Svojmu materskému klubu bol Šátek verný až do roku 2014, keď si to nasmeroval do rumunskej Csíkszeredy. Jeho odchod symbolicky odštartoval pád Skalice. S Michalom v zostave odohrali „králi“ deviate play-off v rade,  no o rok neskôr už do vyraďovacej časti nepostúpili a následne opustili extraligovú partiu.

„V Skalici som bol osem rokov a už som potreboval zmenu,“ vysvetľuje svoje vtedajšie rozhodnutie Šátek. „Chcelo to impulz a som rád, že som sa pobral do sveta. Pomohlo mi to po hokejovej i osobnostnej stránke. Spoznal som nových ľudí i nové miesta.“

S Čechom na futbale

V Rumunsku pobudol jednu sezónu a potom sa pobral na dva roky o Anglicka. Hneď v prvej sezóne tam nazbieral v drese Manchestru Phoenix 80 bodov v 56 zápasoch (35 gólov).

„Bola to veľmi vydarená sezóna a príjemným zážitkom boli aj návštevy zápasov United. Ešte zaujímavejšie to bolo potom počas pôsobenia v Guildforde,“ poznamenal s nadšením v hlase. „Ten sa nachádza blízko Londýna a náš tréner Miloš Melicherčík nás tam zoznámil s Petrom Čechom. O tom je známe, že má rád hokej a oblieka si aj brankársky výstroj. Chodil s nami trénovať a na oplátku nás potom bral na Arsenal. Veľkým zážitkom bol spoločný obed s tímom „Gunners“, mal som možnosť pozhovárať sa s Arsenom Wengerom.  Tieto zážitky mi už nikto nevezme.“

Z britských ostrovov sa pred sezónou 2017-18 presunul do kazašského Ertisu Pavlodar. „Ja spomínam na Kazachstan veľmi rád. Zažil som tam veľa cestovania, spoznal som inú mentalitu. Bol som tam s kamarátom, ktorý si tam dokonca našiel manželku. Aj z môjho pohľadu tam bolo úžasne a napríklad Astana je nádherná. Podobne tak Almaty. Sú tam samozrejme aj kontrasty, ale ak by ma tam niekto pozval na dvojtýždňovú dovolenku, tak tam letím okamžite.“

Do Budapešti sa zamiloval

Po návrate z Ázie dohral sezónu v poľskom Opole a posledné dve sezóny obliekal dres HK Budapešť.

„Budapešť mi učarovala a poviem to úprimne – tam by som sa pokojne aj odsťahoval. Mali sme výborné zázemie a mne to tam sadlo. Ak by som sa mal ešte raz pobrať preč zo Slovenska, tak by to bolo asi práve tam. To však neznamená, že chcem odísť. Už nie som najmladší a v Skalici by som rád potiahol ešte pár rôčkov,“ naznačil svoje plány skalický svetobežník.

Kapitán nestráca nádej

Rozhodnutie vrátiť sa domov v ňom zrelo dlhší čas a napokon k nemu dopomohla aj súčasná pandemická situácia.

„Teším sa z možnosti hrať opäť za Skalicu a vždy som vravel, že jej raz musím vrátiť to, čo mi tento klub dal. Tu ma vychovali a vďaka tomu som mohol pochodiť svet. Prišiel som vrátiť požičané a tešiť ľudí výsledkami. Verím, že to play-off napokon ukopeme a v ňom by sme potom mohli hrať bez stresu,“ vyslovil optimistickú prognózu Michal Šátek.

Skalický kapitán však tuší, že dostať sa do prvej osmičky nebude jednoduché. Záhoráci strácajú na ôsmu Považskú Bystricu tri body a aktuálne ťahajú štvorzápasovú sériu prehier.

„Všetko to pritom boli kľúčové zápasy. Bojujeme o play-off, ale musím to povedať otvorene – nezvládame to. Brzdíme sa zbytočnými vylúčeniami a to nás stojí veľa síl. Neostáva však nič iné, iba sa biť ďalej a veriť, že to napokon zvládneme,“ nestráca nádej 34-ročný kapitán.

Tím HK má na papieri solídnu kvalitu. Inkasoval však tretí najvyšší počet gólov v lige a v psychicky náročnom období sa nemôže oprieť o väčšie skúsenosti v bránke. Tandem Juraj Ovečka – Dávid Borák má totiž vekový priemer 20 rokov.

„Nemôžeme to váľať na brankárov,“ podržal mladíkov Šátek. „Sme jeden tím a keď brankárom viac pomôžeme, tak budú inkasovať menej. Mužstvo má podľa mňa kvalitu i silu a ja som stále presvedčený o tom, že si zaslúži play-off.“

Ako však jedným dychom priznal, v čase svojho návratu domov veril v oveľa úspešnejšiu sezónu. „Na hodnotenie sezóny je ešte skoro, ale zatiaľ nie sme spokojní. Bola tam fáza, kedy sme sa naštartovali a cítili sme pozitívny impulz. V poslednom čase je to však opäť zlé. Pre mňa je až nepochopiteľné, ako to nezvládame a nemám odpovede na to, kde je chyba,“ dodal s miernou dávkou frustrácie v hlase skalický kapitán Michal Šátek.