Dnes bude rozlúčka s Jurajom Munkom

BRATISLAVA (SZĽH) – Krátko potom, čo oslávil šesťdesiatku šéfoval boxu časomeračov na hokejových majstrovstvách sveta 2011. Ako to budú robiť jeho nástupcovia na budúcoročnom svetovom šampionáte u nás sa už nedozvie.

Uznávaného hokejového odborníka PaeDr. Juraja Munku (7. 4. 1951) zradilo srdiečko, ktoré bolo roky motorom v jeho pôsobení v službách milovaného športu. S rodákom z Bratislavy sa rozlúčime dnes v pondelok 1. októbra o 15.30 v Krematóriu v Bratislave.

Spojil významne svoj život s hokejom na viacerých úrovniach. S vysvedčením absolventa školenia rozhodcov vtedajšej autority s píšťalkou Michala Bucala sa vypracoval až na pozíciu hlavného rozhodcu až do federálnej ligy.

Aplikáciu pravidiel posunul do ďalšej roviny, už v roku 1982 sa prezentoval ako spoluautor publikácie pravidiel IIHF. Výbornú znalosť angličtiny využíval pri prekladoch a rôznych doplnkoch tohto významného sprievodcu paragrafmi vo svete mantinelov. Aby uľahčil cestu svojim nástupcom pripravil šlabikár – presnejšie Učebnicu rozhodcu ľadového hokeja. Napokon to zodpovedalo aj jeho životnému povolaniu pedagóga.

Charizmatického, pozitívnu energiu rozdávajúceho triedneho profesora i zástupcu riaditeľa školy na Strednej priemyselnej školy chemickej mali jeho žiaci radi, vedel si priamym prístupom získať aj vysokoškolákov ako externý pedagóg na Katedre informatiky a informačných technológií STU.

Mladší rozhodcovia, ktorým bol inštruktorom, tiež ocenili jeho odborné i ľudské vlastnosti, objektivitu, vymedzovanie krívd, ktoré bytostne neznášal. Aj preto na Jurajovej tvári prevládal úsmev. A ten nám bude veľmi chýbať.