Diváci a hráči vo Zvolene sa zhodli: Hokej nám chýbal!

ZVOLEN (SZĽH) - Prvý prípravný zápas pred novou sezónou majú za sebou hokejisti Zvolena. Zvíťazili v ňom nad Bratislavou Capitals 4:2, no výsledok bol v tomto prípade úplne nepodstatný. Oveľa dôležitejší bol fakt, že hokej sa na slovenské štadióny vrátil po viac ako piatich mesiacoch. A hneď bolo poznať, ako veľmi ľuďom chýbal. Veď na štadión si našlo cestu 1025 divákov. Ako sa pod Pustým hradom vyrovnali s aktuálnymi nariadeniami vlády?

Ako bolo vopred avizované, na zvolenskom zimnom štadióne boli fanúšikom k dispozícii len dve tribúny. Aby sa zabezpečilo striedavé sedenie, každý druhý rad bol vyznačený páskami. Ak sa aj našli ľudia, ktorí si na označenú sedačku sadli, usporiadateľská služba ich upozornila a museli si presadnúť. Rovnako tak usporiadatelia upozorňovali ľudí, ktorí si po usadení zložili rúško. Okrem ochrany tváre pri vstupe na štadión boli diváci povinní dezinfikovať si ruky. Dezinfekcia bola pripravená okrem vstupu do haly aj na viacerých miestach v útrobách. A hoci sa úplne všetko nedá ustriehnuť, fanúšikovia na tribúnach boli zodpovední a disciplinovaní.

Vďaka početnej diváckej podpore si zápas užili aj hráči. „Na prípravu tu vládla nezvyčajne dobrá atmosféra. Ľudia sa na to určite tešili, veď výpadok hokeja bol dlhý. To je asi hlavný dôvod, prečo si našli cestu na štadión,“ pochvaľoval si kulisu nový hráč v drese Capitals Michel Miklík. Na jeho slová nadviazal aj domáci krídelník Václav Stupka: „Je to výborný pocit. Konečne sme boli späť v hre a mohli hrať zápas. Hoci v úvode sme začali opatrne a nesvedčalo nám to, postupne sme sa do toho dostávali a začalo to vyzerať tak, ako by sme si predstavovali.“

„Po takej dlhej pauze je naozaj dôležité, aby všetko ožilo. Pevne verím, že zdravotný stav na Slovensku bude taký, aby to takto pokračovalo a sezóna sa v pohode začne,“ pripojil svoje pocity tréner Zvolena Peter Oremus. Dvoma gólmi ho potešil Miloš Kelemen. Ani on sa už nevedel dočkať, kedy konečne vykorčuľuje prvýkrát na ľad. „Chýbalo nám to. Päť mesiacov sme tvrdo trénovali, sme radi, že konečne sme v zápasovom rytme.“

Kým v auguste môže na štadión Zvolena zavítať aj viac ako 2700 divákov, v septembri bude kapacita obmedzená číslovkou 500. „Verím, že tí hore sa trošku uvedomia a pustia ľudí na štadióny. Samozrejme, bezpečnostné opatrenia sa musia dodržiavať, aby sa zabránilo nákaze. No fanúšikovia sa na hokej tešia a je to vidieť, bol by to pre nich pekný darček,“ dúfa center rytierov Marek Viedenský, ktorý v utorok oslávil okrúhlu tridsiatku.

Prípravné zápasy (utorok):

HK Nitra - MAC Újbuda 5:0 (1:0, 2:0, 1:0, 1:0) hralo sa 4x15 minút
Góly:
11. Holešinský, 16. Tvrdoň, 22. Mezei, 41. Šiška, 55. Hrnka
      

HKM Zvolen - Bratislava Capitals 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)
Góly:
23. a 41. Kelemen, 18. Nuutinen, 46. Puliš - 10. Sloboda, 33. Šalka
      
HK Levice - HC 05 Banská Bystrica 2:3 pp a sn (0:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1)
Góly:
22. Gubo, 55. Hřebíček - 20. Lunter, 53. Sojka, rozh. nájazd Vybiral