Disciplinárna komisia SZĽH bude trestať vulgárne, rasistické, xenofóbne či antisemitské pokriky na štadiónoch

BRATISLAVA (SZĽH) – Disciplinárna komisia SZĽH bude od 31. kola najvyššej slovenskej súťaže Tipsport Ligy trestať kluby za vulgárne, rasistické, xenofóbne, antisemitské či obdobné pokriky svojich fanúšikov na zimných štadiónoch.

Uznesenie schválila Ligová rada SZĽH, ako riadiaci orgán Tipsport Ligy, na svojom utorkovom (17.12.2019) zasadnutí. Disciplinárna komisia SZĽH sa bude zaoberať takýmito previneniami na základe správy delegáta zápasu. „Ligová rada od začiatku sezóny monitorovala situáciu na štadiónoch. Incidenty, ktoré sa odohrali majú nekončiacu tendenciu. Preto sme prijali uznesenie, ktoré v najbližších hodinách budeme distribuovať do klubov. Disciplinárna komisia sa takýmito incidentami bude zaoberať a trestať ich. Na začiatku to budú finančné tresty, ale postupne sa to môže dostať do roviny, v akej funguje futbal, že sa niektoré zápasy odohrajú bez divákov. To by, samozrejme, nastalo v prípade opakovania previnenia,“ povedal po zasadnutí Ligovej rady SZĽH prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Aj v ostatných sezónach sa na zimných štadiónoch odohrali vulgárne ataky voči určitým hráčom a klubom. Disciplinárna komisia sa takýmito prípadmi nezaoberala, pretože chýbal podnet zo strany klubov, či správa delegáta. Ligová rada SZĽH však teraz zaviazala oddelenie delegátov SZĽH povinnosťou zasielať správy delegátov o stretnutí priamo Disciplinárnej komisii SZĽH v prípade, že sa v zápase odohral incident spomínaného charakteru.

Radi by sme videli, aby fankluby súperili v povzbudzovaní svojich tímov a nepredbiehali sa v urážaní sa navzájom. Musia si uvedomiť, že na štadiónoch je aj veľa detí a treba brať ohľad na budúce generácie. Veríme, že aj kluby samotné sa pridajú a budú sa snažiť komunikovať s fanklubmi,dodal prezident SZĽH Miroslav Šatan.