Dievčenská reprezentácia s jednodňovými sústredeniami, prvé už má za sebou

BRATISLAVA (SZĽH) – Ženskú hokejovú reprezentáciu do 18 rokov síce čakajú majstrovstvá sveta až skraja januára, no už teraz sa úsilie celého realizačného tímu a predstaviteľov ženského hokeja sústreďuje na tento vrchol sezóny. V snahe nenechať nič na náhodu absolvuje dievčenská „osemnástka“ do novembrovej asociačnej prestávky štyri jednodňové výcvikové tábory s cieľom pomôcť hráčkam zlepšiť ich individuálne zručnosti. Prvé takéto sústredenie absolvovali dievčatá minulý týždeň v utorok na bratislavskom Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu.

Dôraz na individuálne činnosti

„Účel je hlavne v tom, aby sme hráčky zmapovali a aby sme dali príležitosť aj iným hráčkam,“ vysvetľuje manažérka ženských hokejových reprezentácií Ľubomíra Kožanová. „Máme tu širší výber hráčok, ktoré sú potenciálne nielen do ‚osemnástky‘, ale ešte aj do ‚šestnaśtky‘,“ pokračovala.

Reprezentantky absolvovali v priebehu jednodňového výcvikového tábora tri 60-minútové tréningové jednotky. „Náplň tréningových jednotiek je zameraná na zlepšovanie individuálnych herných činností, korčuliarske zdatnosti. Dievčatá absolvujú tri tréningové jednotky, pričom takýto program budeme mať aj počas ďalších sústredení, ktoré budú každý druhý týždeň v septembri a októbri,“ vysvetľuje Kožanová.

Ľubomíra KožanováĽubomíra Kožanová

Organizácia týchto štyroch krátkych jednodňových kempov bola reakciou aj na augustovú ouvertúru zo série turnajov European Women Hockey Tournament, kde ženská reprezentácia do osemnásť rokov na krajiny užšej svetovej špičky v Púchove výsledkovo nestačila. „Na augustovom turnaji v Púchove nám bolo nastavené zrkadlo ohľadom toho, kde sa pohybujeme oproti svetovej špičke. Preto sme v rámci ženského reprezentačného programu rozhodli vložiť tieto jednodňové výcvikové tábory, ktoré sú zamerané výlučne na korčuľovanie a základné herné činnosti,“ vysvetľuje hlavný lodivod ženskej „osemnástky“ Peter Kúdelka.

So šiestimi päťkami

„Oslovili sme široké spektrum hráčok, ktoré pripadajú do nominácie. Účasť nám potvrdilo tridsať korčuliarov a štyri brankárky,“ približuje Kúdelka, ktorého doplnila Kožanová: „Tvoríme týmto kostru pre reprezentáciu do 18 i 16 rokov na novembrové akcie. ‚Osemnástku‘ čaká opäť veľmi ťažký turnaj proti reprezentáciám z hornej európskej ‚šestky‘ a ‚šestnástku‘ zas pre zmenu čakajú dva priateľské zápasy proti Rakúšankám. Preto potrebujeme s dievčatami kvalitne a efektívne pracovať na tých činnostiach, v ktorých zaostávame za svetom.“

Štyri výcvikové tábory však nemajú význam len pre novembrovú akciu. Rozširovanie portfólia reprezentantiek a v neposlednom rade zvyšovanie kvality hráčok prostredníctvom týchto akcií sa môže odzrkadliť hlavne v dlhodobom horizonte. „Samozrejme, vidíme aj výkonnosť jednotlivých hráčok, ale hlavným zámerom je naozaj pre ná rozvoj a osvojenie si základných individuálnych herných činností a korčuľovania. Hráčkam sa snažíme ukázať a vysvetliť základné detaily, v ktorých bol markantný rozdiel medzi nami a svetovou špičkou na turnaji v Púchove,“ vysvetľuje Kúdelka.

Hlavným účelom jednodňového výcvikového táboru bolo zlepšovanie individuálnych herných činnostíHlavným účelom jednodňového výcvikového táboru bolo zlepšovanie individuálnych herných činností

So širokým realizačným tímom

Počas výcvikových táborov sa hráčkam nebude venovať iba realizačný tím ženskej reprezentácie do osemnásť rokov. Na ľad totiž už na prvej akcii vykorčuľoval široký realizačný tím zložený z odborníkov naprieč viacerými reprezentáciami, čím sa vytvára kontinuita medzi jednotlivými ženskými reprezentáciami. „Máme tu trénerov reprezentácie do osemnásť rokov, trénerov seniorskej ženskej reprezentácie, aj Mateja Ševčíka, ktorý je odborný garant a konzultant pre trénerov reprezentácie ženskej reprezentácie a v neposlednom rade špičkový odborník Rišo Turaz,“ vymenúva Kožonová. „Všetci títo tréneri sa venujú hráčkam počas tréningových jednotiek na ľade a opravujú ich v nedostatkoch v detailoch, ktoré majú.“

Široký trénerský štáb má význam nielen z hľadiska kontinuity, ale aj z hľadiska efektivity. Šesť pätiek hráčok a kvarteto brankárok počas troch hodín tréningových jednotiek v priebehu jediného dňa by bola zrejme na jeden realizačný tím až pri veľká záťaž. „Realizačný tím a kolegovia, ktorí sem prišli majú jednak dostatok vedomostí i skúseností. Preto vieme čas na ľade maximálne efektívne využiť a domnievam sa, že dvanásť tréningových jednotiek počas septembra a októbra nás opäť môže trochu priblížiť k svetovej špičke,“ vysvetľuje Kúdelka.