Dezinfikujte, dodržiavajte hygienu, pokyny aj odporúčania – apeluje na hokejovú rodinu predseda ZK SZĽH

KOŠICE (SZĽH) – Prevencia v súvislosti so zákazom organizácie športových podujatí pomôže spomaliť šírenie nového koronavírusu – vraví predseda zdravotnej komisie SZĽH Stanislav Beli. Kvituje pritom postup i odporúčania Slovenského zväzu ľadového hokeja, ktorý v súlade s rozhodnutím Ústredného výboru krízového štábu SR na dva týždne pozastavil dianie vo všetkých súťažiach. 

Od 10. do 23. marca sa neuskutočnia plánované podujatia, turnaje či zápasy od prípraviek po najvyššiu domácu súťaž. Podľa Stanislava Beliho, ktorý je dlhoročnou súčasťou realizačných tímov slovenských hokejových reprezentácie, ide o potrebný prevenčný krok. „Zdravie je predsa najdôležitejšie, a keď máme možnosť si ho chrániť prostredníctvom realizovateľných prevenčných opatrení, tak si ho chráňme,“ rozhovoril sa Stanislav Beli.

„Keď sa pozrieme, čo sa deje vo viacerých európskych štátoch, kde stúpa počet nakazených, usudzujem, že prijaté opatrenia sú správne. Objavili sa názory, že hokejové súťaže mohli pokračovať, avšak bez divákov. Ibaže šport je prioritne určený pre divákov, zápasy pred prázdnymi tribúnami preto nemajú zmysel. V súčasnej situácii je lepšie nehrať. Ťažko zatiaľ predpovedať, či to bude možné po dvoch týždňoch. Dôležité je, že kontakty, ktoré by vznikali na športových, kultúrnych alebo spoločenských akciách, sú nateraz prerušené. Tento krok pomôže spomaliť možné šírenie vírusového ochorenia,“ dodal.

Slovenský zväz ľadového hokeja zároveň v utorok vyzval kluby, aby v najbližších dvoch týždňoch prerušili aj tréningový proces. „Platí, že človek, ktorý je nakazený, vírus prenáša, no nemusí vykazovať príznaky ochorenia. Na tréningoch sú hráči spolu, navyše hokej je kontaktný šport. Prichádzajú do bezprostrednej vzdialenosti. Kvitujem preto odporúčanie SZĽH pre kluby o prerušení tréningových procesov,“ vysvetlil Stanislav Beli.

Čo hráčom odporúča dodržiavať počas dvoch týždňov v prípade prerušených spoločných tréningov? „Verím, že bez záťaže nezostanú. Môžu trénovať samostatne na základe individuálneho plánu. Rovnako ako v niektorých prípadoch v rámci letných príprav. Dôležité je dodržiavať správnu stravu, piť veľa tekutín, užívať vitamíny. Dbať predovšetkým na zdravie, aby boli hráči po čase pripravení vrátiť sa do tréningovej či zápasovej záťaže.“

Aj zdravotná komisia SZĽH v uplynulých dňoch vydala odporúčania, ktoré by hokejové kluby a ich hráči mali dodržiavať, aby predišli potenciálnemu šíreniu nového koronavírusu. „Odporúčame vydezinfikovať kabínu, preventívne aj priestory okolo striedačiek či divácke sektory.  Ak by niekde napriek odporúčaniu SZĽH prebiehali tréningové jednotky, je potrebné dezinfikovať spoločné priestory po každej jednej. Nielen plošne, ale aj vzdušne, napríklad za pomoci čističky vzduchu. Ďalšie naše návrhy súvisia s hygienickými opatreniami. Uteráky, fľaše a prostriedky osobnej hygieny by sa nemali požičiavať. Každý hráč by mal mať svoje, aby nedošlo ku kontaminácii. Dôležitá je častá a dôkladná hygiena rúk, aj doma. Pred prípravou jedla, počas nej i pred konzumáciou. Taktiež dôkladná je očista potravín, obmedzenie dotykov tváre, dodržiavanie aspoň metrovej vzdialenosti od ďalších osôb. Keďže tú nie je možné v hokeji zaručiť, je dôležité, aby kluby dodržiavali nariadenia a odporúčania, ktorými disponujú,“ dodal Stanislav Beli.