Detviansky žolík chcel študovať v Amerike. Proti boli prvá výplata a korona

Američan Tomas Sholl nahneval detvianske vedenie nečakaným odchodom do Dallasu, Romana Petríka vyradilo zranenie. Hokejisti spod Poľany tak prišli jedným vrzom o spoľahlivý brankársky tandem a horúce uhlíky musí ťahať z pahreby iba 20-ročný Patrik Lietava.

Mladučký odchovanec zvolenského hokeja debutoval v najvyššej súťaži pri veľkom obrate proti Liptovskému Mikulášu, keď naskočil za stavu 0:4 a „medveďom“ pomohol trinástimi zákrokmi k víťazstvu 5:4. Pozíciu štartovacieho brankára zaujal v posledných dvoch zápasoch proti Banskej Bystrici a Michalovciam a hoci svojimi výkonmi nesklamal, Detvanci strelili iba jediný gól. Môžu tak byť radi aspoň za jeden získaný bod.

„Snažili sme sa a dali sme do toho všetko. Taký je však šport a niekedy vám chýba šťastie. Jednoducho nám to nepadlo a bez gólu sa vyhrať nedá,“ povzdychol si Lietava po prehre 0:4 v Michalovciach.

Tréner Ernest Bokroš jeho výkon ocenil. „Mladý si svoju prácu zastal. Góly padli po tečovaných strelách a štvrtý z trestného strieľania. Tieto dve prehry nie sú jeho vina. Potrebujeme strieľať góly.“

Psychike mladého brankára by určite pomohli lepšie výsledky, no vyzerá to tak, že tri roky strávené v Spojených štátoch mu pomohli aj v tomto smere a napriek hladkej prehre pôsobil vyrovnane.

„Bohužiaľ, prehrali sme a je to tak. Proti Bystrici sme dali gól, teraz ani jeden. Nejako nám to nepadá, ale ja spoluhráčom verím. Dúfam, že to zlomia už v najbližšom zápase. Určite by ma viac tešilo, ak by sme tieto moje prvé zápasy vyhrali, ale nemôžeme sa tým teraz trápiť. Príde ďalší zápas a to je pre nás nová šanca,“ zaujal správny postoj Lietava.

Na svoju šancu čakal dlho a preto ju teraz nechce pustiť z rúk len tak ľahko. Vedenie Detvy k nemu angažovalo Čecha Filipa Krasanovského (naposledy Liptovský Mikuláš), no mladý brankár si chce svoju pozíciu udržať.

„Od úvodu sezóny som sa snažil pracovať naplno a na tréningoch ukazovať, že na to mám. Teraz prišla šanca a snažím sa tímu čo najviac pomôcť,“ dušuje sa Patrik. Ešte pred pár týždňami mohol po pozícii jednotky v extraligovom tíme iba snívať a o to viac si cení súčasné chvíle. „Nečakal som to, ale taký je šport. Či už ste tretí brankár, alebo člen piatej päťky, musíte byť pripravený. A keď tá šanca príde, musíte sa jej chopiť.“

S tímom Detvy trénoval od úvodu sezóny a v hlave bol pripravený aj na možnosť, že sa svojho extraligového debutu tak skoro nedočká. „Išiel som sem s tým, že obaja brankári sú o osem rokov starší a miesto v bránke bude ich. Napriek tomu som sa snažil tvrdo pracovať. Ísť na každý tréning ako prvý a odchádzať z neho posledný.“

"Už som nemal na to, aby som platil 30 000 ročne a musel som teda nechať Ameriku Amerikou. Teraz som však šťastný za šancu byť súčasťou tímu Detvy."

 

Takýto prístup si osvojil počas trojročného pôsobenia v tíme Florida Blades v rámci USPHL.

„Bola to pre mňa skvelá skúsenosť,“ prízvukuje Lietava. „Naozaj nemôžem povedať jedno zlé slovo. Skvelý prístup, výborné tréningy a výborný hokej. Veľmi mi pomohol kvalitný tréner brankárov, ktorý mi dovolil trénovať aj s mužmi z ECHL. Tie tri roky ma veľmi posunuli po hokejovej i osobnostnej stránke.“

 

Za veľkú mláku vycestoval v dorasteneckom veku a cieľom bolo kombinovať hokejovú kariéru so štúdiom.

„Áno, do Ameriky som išiel kvôli škole. Chcel som sa dostať na univerzitu a nebyť korony, tak by mi to vyšlo. Tesne pred mojim dôležitým testom v Maďarsku totiž zatvorili hranice a bez toho som nemohol dostať štipendium. Už som nemal na to, aby som platil 30 000 ročne a musel som teda nechať Ameriku Amerikou. Teraz som však šťastný za šancu byť súčasťou tímu Detvy,“ hľadá pozitíva v nútenej zmene pôvodného plánu. Ten počítal s návratom do USA, no „to sa už bohužiaľ nedá. Snažil som sa ísť do NCAA, ale ak už raz dostanete výplatu a dostanete sa do profesionálneho hokeja, tak sa už nemôžete vrátiť na univerzitu. Dá sa teda povedať, že prvá výplata mi zavrela dvere späť. Mojim plánom je teraz pracovať na sebe a uvidíme, čo príde ďalej,“ dodáva pozitívne naladený Patrik Lietava.


Prehľad zápasu

4
Góly Góly
0
42 (9,52 %)
Strely na bránu Strely na bránu
30 (0,00 %)
30 (100,00 %)
Zákroky Zákroky
38 (90,48 %)
1/6 (16,67 %)
Presilové hry Presilové hry
0/4 (0,00 %)
4/4 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
5/6 (83,33 %)
27/58 (46,55 %)
Vhadzovania Vhadzovania
31/58 (53,45 %)
Kompletný prehľad zápasu

Súvisiace články