Detvania sa vracajú do boja, Gašpar: Treba si užívať hokej

DETVA (SZLH) - Konečne na ľade, konečne s predzápasovým napätím. Po povinnej desaťdňovej izolácii môžu detvianski hokejisti opäť nabehnúť na extraligový kolotoč. Zverenci trénera Ernesta Bokroša odohrajú prvý zápas po vynútenej pauze už v piatok proti Novým Zámkom.

Cvičenie, knihy a gitara

Oproti niektorým ostatným tímom sa „medvedi“ z ľadu vytratili pomerne v tichosti. „Do karantény sme sa dostali po tom, ako sme hrali zápas so Slovanom. Keďže takmer všetci hráči Slovana boli deň po dueli pozitívne testovaní, aj u nás sa objavili nejaké príznaky. Asi deväťdesiat percent mužstva bolo pozitívnych. Niektorí sme mali miernejšie príznaky, iní trochu horšie,“ vravel pre hockeyslovakia.sk útočník Rastislav Gašpar. 

Priebežne najproduktívnejší hráč Tipos extraligy si stihol od hokeja oddýchnuť. Nezaháľal však a poctivo sa snažil udržať v akej-takej kondícii. „Spoločné tréningové plány sme nemali rozposlané, celý čas som bol doma. Mám nejaké činky a veci na cvičenie. Každý deň som niečo robil. Popri tom som čítal knihy, zaujímajú ma hlavne motivačné a životopisné. Občas som si zahral na gitare, to by som však potreboval zlepšiť,“ hovorí so smiechom Gašpar. „Popri tom som šiel aj na nejakú prechádzku, keďže za domom máme pole, na ktoré som si občas vybehol.“

Prelomová sezóna?

Detva si v doterajšom priebehu sezóny pripísala na svoje konto dve výhry a dve prehry. Hlavne víťazstvo v Bratislave 7:6 zarezonovalo na verejnosti. Gašpar sa blysol piatimi bodmi (2+3). „Máme odohrané štyri zápasy a zatiaľ to hodnotím pozitívne. Prvý raz sa nám podarilo vyhrať na Slovane. Mrzí nás však prehra doma s Nitrou, samozrejme, aj tá v Trenčíne. Sú to však kvalitné mužstvá,“ hodnotí 26-ročný útočník.

Rodák z Banskej Bystrice aktuálne kraľuje tabuľke produktivity. Deväť bodov v štyroch zápasoch naznačuje, že táto sezóna by mohla byť preňho prelomová. V minulom ročníku nazbieral v 55 zápasoch 32 bodov. „Som za to veľmi šťastný a so svojimi štatistikami musím byť spokojný. Ale nebyť spoluhráčov, nemal by som také solídne. V lete som však aj osobne zapracoval na veciach, o ktorých som vedel, že sa v nich môžem zlepšiť. Verím, že mi to takto pôjde ďalej. Treba si užívať hokej, kým sa dá,“ vraví Gašpar. Niekdajší mládežnícky reprezentant verí, že Podpoľanci by v tomto ročníku mohli miešať karty. „Chceme byť v tabuľke čo najvyššie, myslím si, že máme dobrý tím. Prvotný cieľ je dostať sa do play off a verím, že tam by sa nám tento rok už mohol podariť nejaký úspech.“

Rastislav Gašpar v zápase Detvy so Slovanom, v ktorom sa blysol piatimi kanadskými bodmi. Zdroj: TASR


A s čím bude spokojný ťahúň Detvy z osobného hľadiska? „Budem veľmi rád, keď si udržím takú výkonnosť, akú som mal doteraz. Teším sa z toho, že môžeme hrať, bodaj by som naďalej zbieral také množstvo bodov.“ Náročná sezóna so sebou prináša aj viacero problémov. Všetky mužstvá už absolvovali karanténu, čo poznačilo súťažný kalendár. Tímy sa tak nemôžu pripravovať na najbližšieho súpera, lebo nevedia, s kým sa stretnú. Hrajú tí, ktorí sú aktuálne zdraví. „Sme profesionáli a musíme rátať so všetkým. Nie som z toho nijako rozhodený, teším sa na každý jeden tréning i zápas. Neberiem to zle, je to tak, ako to je, nič s tým nenarobíme,“ pokračuje šikovný center či krídelník.

V hre bol aj prestup

Ako ďalej priznáva, v medzisezónnej prestávke sa pohrával aj s myšlienkou na zmenu dresu. „Mal som nejaké ponuky, konkrétne som dlhšie riešil Slovan. Mal som ísť tam, ale zmluva v Detve mi to nedovolila. Takisto som mal ponuku aj z Banskej Bystrice. Okrem toho boli v hre aj iné kluby, ale tieto dva boli najvážnejšie, hlavne ten Slovan,“ približuje letné prestupové šumy hokejista, ktorý prvé extraligové štarty zbieral v materskej Banskej Bystrici a v Skalici. Pod Poľanou sa jeho cesty opäť po rokoch skrížili so známym menom. „Už v lete som čítal, že tréner Bokroš bude trénovať Detvu. Potešilo ma to, nemám s ním najmenší problém. Poznáme sa už z reprezentačnej dvadsiatky, takže sme už v minulosti spolupracovali. Vedel som, čo od toho môžem očakávať.“

Špecifický ročník pokračuje bez divákov na štadiónoch. V aktuálnej situácii sú však hokejisti radi, že sa ich sprísnené opatrenia nedotkli a extraliga naďalej môže napredovať. „Verím, že sa sezóna normálne dohrá. A dúfam, že čoskoro sa na tribúny dostanú aj nejakí diváci. Hokej sa hrá v prvom rade pre nich. Neviem, kedy to bude, ale snáď sa to bude dať. Tešíme sa na to, kedy sa vrátia na štadióny,“ dodal na záver rozhovoru Rastislav Gašpar.