Detvanci chystajú leto s pohárom. Hraško ho vezme na cintorín, Kubka už viac nenechá „Dzurillu“ opretého pri studni

Spoločne strážili obrannú modrú, spoločne si užívali majstrovskú sprchu a spoločne si užijú aj letné chvíle s najcennejšou trofejou. Dvojica detvianskych odchovancov Peter Hraško a Branislav Kubka.

Dvojica odchovancov hokeja pod Poľanou má po štvrtku na svojom konte už šesť majstrovských titulov, no tentoraz oslavovali prvýkrát v rovnaký čas.

Dvadsaťdeväťročný Hraško si zopakoval zvolenskú oslavu z roku 2013. Rovnako ako vtedy, aj teraz prebehla na domácom ľade a opäť sa tak stalo po sérii proti súperovi z východu Slovenska.

„Keď sme vtedy zdolali vo finále Košice, tak to bolo krásne. Bol som však mladý a možno som si ten titul až tak neužil. Teraz sme už zostarli a opäť sme sa tu zišli viacerí zo starej partie. Určite to opäť oslávime, ale bude to možno trochu iné ako v roku 2013. Z tých vtedajších osláv si totiž veľa nepamätám,“ rozosmial sa Hraško.

Z hráčov, ktorí odohrali pred ôsmimi rokmi rozhodujúci piaty finálový duel proti Košiciam, bol v piatom finále proti Popradu na ľade jedine Hraško. Peter Zuzin a Radovan Puliš nemohli nastúpiť pre zranenia a Ladislav Čierny, Andrej Podkonický i Lukáš Jurík už pomáhajú zvolenskému hokeju v iných, než hráčskych rolách.

„Ak by som to mal porovnať, tak aj vtedy sme mali super partiu. Nemali sme až toľko zahraničných hráčov ako teraz. Musím však povedať, že naši legionári boli pokorní a prijali sme ich medzi seba. Základ tímu však tvorilo domáce jadro. Celkovo nám to ladilo a po celú sezónu nás zdobila pokora,“ zamyslel sa Peter Hraško.

Zvolenský tím zvládal počas celého play-off vyrovnané zápasy priam bravúrnym spôsobom, no jeho hlavná sila sa ukázala už v novembri a decembri.

„Mali sme tam zranených lídrov z prvých dvoch útokov a vtedy to potiahli mladí. Napriek maródke sme vyhrali osem či deväť zápasov a vytvorili sme základ pre víťazstvo v základnej časti. Z toho sme ťažili aj v play-off,“ upozornil 29-ročný detviansky odchovanec. „Veľkou silou bolo aj to, že sme si verili. Počas celej sezóny sme tuším neprehrali viac ako dvakrát v rade. Nikto nebol namyslený a išli sme si od zápasu k zápasu.“

Potrebu pokory zdôrazňovali Rytieri aj počas samotnej finálovej série. Z piatich zápasov im napokon nevyšiel iba jediný. V druhom z popradských duelov „nafasovali“ sedmičku.

„Tú sme však bleskovo hodili za hlavy,“ poznamenal Branislav Kubka. „To bol jednorazový výbuch, ktorý asi musel prísť. Predtým sme totiž potiahli nejakých sedemnásť výborných zápasov a už tam bol tlak. Všetko zlé je však na niečo dobré a takto sme to aspoň oslávili doma. S rodičmi, partnerkami, kamarátmi. A hlavne aj s fanúšikmi,  ktorí boli skvelí.“

Priaznivci HKM dali hráčom pocítiť svoju vďaku priamo v hale, ale hlavne pred ňou. Pre svojich miláčikov pripravili pyro šou, ako aj pôsobivý ohňostroj. Ten symbolicky odpálil obdobie osláv.

„Ako sa hovorí, pohár je ťažké získať a ešte ťažšie osláviť. Čaká nás kalamita, ale snáď ju prežijeme,“ rozosmial sa Kubka. O majstrovských oslavách vie svoje, veď v drese Banskej Bystrice ich zažil až trikrát. „Prvý titul zanechá v človeku najviac, ale každý jeden je náročný. Tento patrí medzi najnáročnejšie. Už som predsa starší a všetko je ťažšie. Kolektívnymi výkonmi a srdcom sme to však ubojovali. Chýbalo nám veľa hráčov, ale potiahli sme ako tím.“

A ako tím by to chceli Zvolenčania ťahať aj ďalej. Tri tituly HKM delili dlhé obdobia (2001, 2013 a 2021) a pod Pustým hradom by teraz radi oslavovali častejšie. Trúfajú si vybudovať dynastiu podobnú tej košickej či banskobystrickej?

„Uvidíme,“ zareagoval na možnosť útoku na zlaté double či dokonca hetrik Hraško. „Viem, že funkcionári chcú udržať pohromade čo najviac hráčov a verím, že to tak bude. Teraz si však musíme užiť majstrovské oslavy.“

Súčasťou dlhých osláv budú aj letné radovánky s pohárom Vladimíra Dzurillu. Stredoslováci už majú pomerne jasné plány.

„Určite ho vezmem ku hrobu dedka, ktorý zomrel pred nedávnom. Som rád, že som mu stihol sľúbiť, že ten titul získam a venujem ho práve jemu. Okrem toho vezmem pohár k rodičom a určite pripravíme spoločný guláš s Braňom Kubkom. Bude to taká naša detvianska oslava,“ naznačil Hraško a Kubka s takým plánom súhlasí. „U nás je to už trochu otrepané. Naposledy bol pohár opretý pri studni. Ale nie, nikdy neviete, kedy je to naposledy. Určite si to teda užijeme s celou rodinou. Vždy hovorím – keby sa mi to podarilo ešte aspoň raz. Uvidíme teda.“


Fotogaléria

Súvisiace články