Desať rokov od Vancouveru: Erupcia radosti a hrdosti

VANCOUVER (SZĽH) – Ktoré víťazstvo v ére samostatnosti slovenského hokeja medzi rokmi 1993 až 2010 považujete za najväčšie? Mnohí göteborské nad Rusmi spojené so ziskom zlatých medailí. Iní, vrátane zahraničných médií, zasa počin našej družiny vo štvrťfinále zimných olympijských hier vo Vancouveri so Švédmi. Oba dni, 11. máj 2002 aj 24. február 2010, majú mnoho spoločných menovateľov. Jána Filca na striedačke, Šatana, Stümpela, Pálffyho, Višňovského či Štrbáka v zostave aj zhodné skóre 4:3. Nech už máte názor taký alebo onaký, jedno je isté. Vo Vancouveri sa písal jeden z najúspešnejších príbehov slovenského hokeja.

Slováci už od 21. februára, tri dni pred štvrťfinálovým duelom, vedeli, že v prípade postupu cez Nórov narazia na Švédov. Ťažko polemizovať, do akej miery a či vôbec im znalosť protivníka pomohla v príprave naňho. A hoci mali Filcovi chlapci v nohách náročný duel s Nórmi (4:3), v Švédoch vzbudzovali badateľný rešpekt. 

Je pravda, že vo vyraďovacej fáze bývali „tri korunky“ opatrnejšie. V prípade potreby však postupným prepínaním na vyššie rýchlostné stupne v kombinácii s technickou vyspelosťou a šikovnosťou svojich hviezd zväčša úspešne pretínali uzly odporu svojich súperov. Slovákom však nedokázali vnútiť svoju hru. Skvele chytajúci Jaroslav Halák a tiež obetavá hra slovenskej partie ničili švédske nádeje na pevné uchopenie zápasu do rúk. Vzduchom sa šírila eufória predznamenávajúca veľké víťazstvo.

Gilotíny

Štvrťfinálové duely boli napínavé. Nečakane skoro sa proti sebe postavili dvaja najväčší favoriti na zlato – Kanada a Rusko. Viete si predstaviť štvrťfinálový koniec kanadských hviezd na olympijskom ľade, navyše v domácom prostredí? Vskutku nepredstaviteľne. Aj preto „javorové listy“ pristúpili k duelu motivovane. Odhodlaním prevýšili zbornú a triumfovali 7:3. Rusi tušili, čo prehra znamená. Vo vlasti nečakali vrúcne privítanie. „Na námestiach budeme mať postavené pomyselné gilotíny,“ vyhlásil ironicky tréner Viačeslav Bykov.  

Česi okrem víťazstva nad Slovákmi výraznejšiu dieru do sveta vo Vancouveri neurobili. V skupine podľahli Rusom, v kvalifikačnom dueli o štvrťfinále mali namále s Lotyšmi, s ktorými odvrátili senzáciu až v predĺžení a v boji o semifinále nestrelili gól Fínom. Prehrali dvomi presnými zásahmi Suomi v záverečných minútach tretej tretiny. 

Azda len Američania si pohodlne a od úvodu podľa predstáv kráčali turnajom. Po troch triumfoch v základnej A-skupine so skóre 14:5 – zarezonovalo najmä víťazstvo 5:3 nad Kanadou – sa vo štvrťfinále trošku vytrápili s nevyspytateľnými Švajčiarmi. Prestrieľali ich 44:19 a napokon vyhrali 2:0 vďaka dvom trefám Zacha Pariseho. 

Odmietnutý Šatan 

Zostávalo posledné štvrťfinále. Slováci pred stretnutím so Švédmi mierne prekvapili zmenami v zostave. Do prvého útoku zo štvrtého tréner Ján Filc preradil Tomáša Kopeckého. Jeho ťah mal logiku. Odbremenil ním Pavla Demitru od zvýšenej obrannej pozornosti a ponúkol mu priestor na prípravu streleckých pozícií pre strelecky inštinktívneho Mariána Hossu. Vyššie sa posunul aj Miroslav Šatan. Po ťažšom rozbehu pre zranenie ruky sa gólový záchranca duelu s Nórmi usadil v treťom útoku po boku Handzuša so Zedníkom. 

V deň štvrťfinálového zápolenia sa Miroslav Šatan dozvedel, že ho nezvolili do Komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru. Napriek zaujímavej podpore 440 hlasujúcich. Skončil na piatej priečke za víťazným skeletonistom Adamom Pengillym (615 hlasov) a hokejistkou Angelou Ruggierovou (605). Šatan nebol sklamaný: „Ruggierová je predstaviteľka amerického hokeja a keďže sme z rovnakého športu, navzájom sme si vzali hlasy. Ona ich dostala viac.“

Náprah

V prvej tretine pôsobili Švédi vcelku opatrne. Osmelili sa až v druhej, v ktorej zdolali Slovákov na strely 12:4. Prehrali ju 2:3. Na gólový zoznam pribudlo najskôr meno Mariána Gáboríka po elegantnej prihrávke cez útočné pásmo od Mariána Hossu v presilovke. Tridsaťsedem sekúnd po prvom údere sa pridal Andrej Sekera. K druhému zásahu výrazne prispel švédsky bek Niklas Kronwall, ktorý nezmyselným hitom na Žigmunda Pálffyho umožnil Slovákom vyraziť do prečíslenia. Po pravom krídle si puk do jazdy hodil Richard Zedník, načasoval prihrávku Sekerovi a bolo 0:2.

Potom síce Švédi pretavili streleckú prevahu a vyrovnali, lenže v závere druhej časti ponúkol našim presilovku Enström a Pavol Demitra, v čase 39:12, fantastickým, presne umiestneným príklepom vrátil Slovákom vedenie. Chronicky choré rameno vytočil akoby s ním nikdy nemal žiaden problém a skóroval. Perfektnú úlohu zohral cloniaci Michal Handzuš. Detailný záber ukázal, že brankár Lundqvist v čase Demitrovho náprahu nič nevedel.
V tretej tretine Švédi stupňovali tlak.  Búšili, tlačili. Predovšetkým v dvoch presilových hrách, z toho jednej rozdelenej z konca strednej periódy, od 41. do 46. minúty. Na začiatku 50. im vrásky privodil Tomáš Kopecký. Dosledovaním a dorážkou nedobre riešeného prečíslenia Demitru s Mariánom Hossom zvýšil na 4:2. Hoci zakrátko znížil Alfredsson, Švédi už vyrovnávajúcu trefu napriek gradujúcej snahe nezaznamenali. Vypukla erupcia slovenskej radosti. Prenádherný pocit. Pohladenie na duši. 

Hrdosť

Rozprávku na ľade prežíval Tomáš Kopecký. Podobné skvostné pocity ako 24. februára 2010 zažíval aj v roku 2008, keď s Detroitom zodvihol nad hlavu Stanleyho pohár. V reprezentácii sa mohutne tešil prvýkrát. A právom. Jeho premiérový gól v národnom drese mal prívlastok víťazný. „Odrazený puk som sa len snažil dostať do odrazenej bránky, to bolo všetko,“ rozpamätával sa Tomáš Kopecký na jeden z rozhodujúcich momentov tej noci. „Prežívam niečo ako hokejový orgazmus. Všetci za nami stoja. Fandí nám celá krajina. Niečo neuveriteľné,“ vravel so značne chrchľavým hlasom Kopecký. Ťah s jeho preradením do prvej formácie vyšiel. 

„Túžba, obrovská túžba,“ opakoval v mixzóne slovenský tréner Ján Filc. Pred turnajom sa s jeho chlapcami nepočítali. Po triumfe nad Ruskom svet spozornel. Po skalpe Švédov ich začal brať vážne. Po štvrťfinále bolo jasné, že Slováci obsadia v ére samostatnosti pod piatimi kruhmi historicky najlepšie umiestnenie. Boli v štvorke najlepších na olympiáde. Tam, kde sa nedostalo Rusko s Ovečkinom či Švédi s Forsbergom, bratmi Sedinovcami a inými hviezdami NHL. Znelo to perfektne. „A ja som naplnený hrdosťou, že tu môžem stáť a byť súčasťou úspechu. Je veľká česť viesť takýto tím,“ pripojil spokojný Ján Filc.  

Úder za „oscarový“ Turín? 

Švédi boli evidentne zarazení. Obhajcovia olympijského zlata z Turína balili kufre. Pri hodnotení si však zachovali triezvy pohľad. „Jednoducho sme neboli dostatočne dobrí, to si treba uznať,“ prízvukoval Henrik Zetterberg. 

Čo ste mohli urobiť inak? – pýtal sa novinár renomovaného švédskeho periodika Aftonbladet. „Začať sme mali inak. Iniciatívnejšie. Tak, ako sme zvyknutí. Vymýšľať proti takému tímu sa jednoducho nevypláca. A my sme vymýšľali. Snažili sme sa ich prekabátiť, no prekabátili sme seba,“ vravel Daniel Alfredsson. 

Nebolo to síce také šokujúce vypadnutie, ako počas ZOH 2002 v Salt Lake City, kde „tri korunky“ s Bielorusmi prehrali vo štvrťfinále 3:4. Napriek tomu sa dlho nedokázali zmieriť s predčasným, nemedailovým koncom vo Vancouveri. 

Akoby im duch hokejovej fair play vrátil úder za nechutné predstavenie z Turína 2006, kde podľahli Slovákom v závere základnej fázy 0:3. Podali výkon hodný Oscara. Len preto, aby neskončili druhí, ale tretí a išli vo štvrťfinále na papierovo slabších Švajčiarov a nie Kanadu. Akoby im vo Vancouveri niekto dal pocítiť, že vypočítavosť sa nevypláca. 

Štatistiky 

ŠTVRŤFINÁLE, 24. 2. 2010

Švédsko - Slovensko 3:4 (0:0, 2:3, 1:1)
Góly:
33. Hörnqvist (Forsberg), 35. Zetterberg (Enström), 50. Alfredsson (Bäckström, Eriksson) - 28. Gáborík (Marián Hossa, Demitra), 29. Sekera (Zedník, Pálffy), 40. Demitra (Chára, Marián Hossa), 50. Kopecký (Marián Hossa, Demitra).

Vylúčení: 5:3 na 2 min. Presilovky: 0:2. Oslabenia: 0:0. 17 493 divákov.

Zostava SR: Halák - Meszároš, Chára, Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera - Marián Hossa, Demitra, Kopecký - Pálffy, Stümpel, Gáborík - Šatan, Handzuš, Zedník - Radivojevič, Cibák, Marcel Hossa.
 

Videozostrih

Gól Gáboríka v 28. minúte, 0:1

Gól Sekeru v 29. minúte, 0:2

Gól Hörnqvista v 33. minúte, 1:2

Gól Zetterberga v 35. minúte, 2:2

Gól Demitru v 40. minúte, 2:3

Gól Kopeckého v 50. minúte, 2:4

Gól Alfredssona v 50. minúte, 3:4

SERIÁL DESAŤ ROKOV OD VANCOUVERU

I. diel - „15-sekundová" prehra

II. diel - Nezabudnuteľný...

III. diel - Vstupenky na Lotyšov ešte sú!

IV. diel - Toleffsenov skrat

Slovenský zväz ľadového hokeja pripravil pre hokejových fanúšikov spomienkový seriál Desať rokov od Vancouveru. V dňoch od 17. do 28. februára, v čase výročia konania jednotlivých stretnutí, vám v niekoľkých kapitolách priblíži cestu slovenskej reprezentácie na zimných olympijských hrách 2010. Nielen textovo, ale aj prostredníctvom videa a fotografií. Pri zostavení materiálov vychádzala redakcia SZĽH z vlastných archívov ako aj zo servisu TASR.