Debutanta Funteka nezastavil ani let cez pol sveta: Reprezentácia je pre mňa veľmi vzácna

BRATISLAVA (SZĽH) – Pred mesiacom bolo meno Pavol Funtek pre hokejovú verejnosť veľká neznáma. Dnes je z 19-ročného obrancu vďaka spoľahlivým výkonom na juniorskom šampionáte v Kanade debutant v mužskej reprezentácii. Za niečo vyše mesiaca sa skromnému bratislavskému rodákovi podarilo napísať neobyčajný hokejový príbeh.

Neveriacky krútil hlavou, keď si ho trénerský štáb juniorskej reprezentácie vybral do záverečnej nominácie na MS 20 v Kanade. Nechápal, že práve on dostal za predvedené výkony ocenenie pre jedného z troch najlepších slovenských hráčov na turnaji. Nemohol uveriť, že mu po šampionáte zavolal asistent reprezentačného trénera Peter Frühauf s ponukou zahrať si premiérovo za mužskú reprezentáciu. To je príbeh Pavla Funteka, pred vyše mesiacom hráča fínskeho juniorského tímu Imatran Ketterä. Dnes už hokejistu Youngstown Phantoms v prestížnej americkej USHL.

„Ak by mi pred začiatkom tejto sezóny povedal, že toto všetko sa stane, nieže by som mu neveril, ešte by som sa poriadne zasmial. Ťažko uveriť, čo sa deje. Stále to musím vstrebávať. Azda až s odstupom času si začnem všetko uvedomovať,“ líčil svoje dojmy vo videorozhovore pre hockeyslovakia.sk Pavol Funtek.

Pozvánka do mužskej reprezentácie pre prípravný dvojzápas s Nemeckom v Michalovciach a Košiciach ho zastihla práve v čase, keď odlietal do nového pôsobiska v americkom Youngstowne, meste v strede trasy medzi Pittsburghom a Clevelandom. „Bol som práve na letisku, cestoval som z Európy do Spojených štátov. Bol som veľmi rád a maximálne šťastný za to, že som dostal pozvánku. Dúfal som len v to, aby sa to podarilo dohodnúť s mojím novým klubom,“ pokračoval Pavol Funtek.

Nevadilo mu, že dva týždne od telefonátu bude musieť sadnúť do lietadla opäť a preletieť pol sveta, aby si zahral za národný tím. „Nezaváhal som ani chvíľu. Ihneď som odpovedal, že chcem prísť. Je to reprezentačný dres, ktorý je pre mňa veľmi vzácny. Špeciálne, keď ide o možnosť debutovať medzi mužmi,“ hovorí Funtek, ktorý sa teší aj na hlavného kouča slovenskej reprezentácie Craiga Ramsayho: „Dosiaľ som nikdy nemal česť stretnúť sa s ním. Preto ho vnímam výlučne z fanúšikovského pohľadu. Počul som, že je to veľmi rozumný a pokojný tréner. Má obrovské hokejové skúsenosti, je neuveriteľné, že budem mať možnosť sa s ním zoznámiť a nastúpiť pod jeho vedením.“

Prípravný dvojzápas Slovenska proti Nemecku je na programe už budúci týždeň. V stredu 8. februára od 18.00 nastúpia oba tímy v Michalovciach, o deň nato od 17.30 zasa v Košiciach. Lístky na zápasy sú naďalej k dispozícii v sieti Ticketportal.