Debutanta Belányiho nominácia potešila, zo spoluhráčov pozná iba dvoch

BANSKÁ BYSTRICA (SZĽH) – Výkony stále len dvadsaťročného gólmana Filipa Belányiho zaujali reprezentačných trénerov už na konci minulej sezóny. Nebola náhoda, že práve jeho meno sa vtedy objavilo v nominácii na prvý neoficiálny kemp pred majstrovstvami sveta. Teraz dostal dôveru opäť a na Nemeckom pohári môže absolvovať svoj prvý zápas vo farbách národného tímu.

O tom, že dostane šancu, nejaký čas už vedel. „Dozvedel som sa o tom pred niekoľkými dňami od pána Haščáka. Volal mi a oznámil, že budem v nominácii na Nemecký pohár,“ rozhovoril sa pre hockeyslovakia.sk odchovanec „baranov“. „Samozrejme, veľmi ma to potešilo, bol to výborný pocit.“ Podľa jeho slov už bol aj v krátkom kontakte s reprezentačným trénerom brankárov Jánom Lašákom.

Po zverejnení kompletného menoslovu ho zasypali gratulácie. „Bolo ich dosť, predovšetkým od rodiny. Ozvali sa mi aj naši fanúšikovia, za čo som veľmi vďačný,“ pokračuje a ako ďalej priznáva, určite ho skasírujú aj spoluhráči z Banskej Bystrice. O tom, akou sumou bude musieť prispieť do tímovej pokladničky, však ešte nevedel.

„Nemecký pohár je určite veľmi kvalitný turnaj, do ktorého musíme ísť všetci na 100 percent a zobrať si z neho čo najviac,“ opisuje svoje očakávania z prvej reprezentačnej akcie aktuálnej sezóny Belányi, ktorého prvoradým cieľom bude presvedčiť trénerov o svojich kvalitách. „Mojou úlohou bude čo najviac pomôcť tímu a popritom nazbierať veľmi cenné skúsenosti. Tie potom budem môcť využiť vo svojej ďalšej kariére.“ Z hráčov, s ktorými sa stretne na zraze, osobne príliš veľa nepozná. „Asi len Dávida Mudráka a Sama Kňažka, ktorých som spoznal v mládežníckych reprezentačných tímoch,“ vymenúva.

S svojím materským klubom odštartoval Belányi tento ročník lepšie ako ten minulý. Osemnásť bodov z jedenástich zápasov na ľadoch súperov je dobrý základ pre vydarenú sezónu. „Som rád, že som súčasťou tohto tímu, pretože sme veľmi dobrý kolektív. Aj keď sme mali ťažší úvod, myslím si, že máme kvalitné mužstvo, ktoré to môže dotiahnuť veľmi ďaleko,“ verí brankár, ktorý ešte pred rokom chytal za prvoligové Levice. „V zápasoch ma motivuje hlavne rodina a fanúšikovia, hoci vidina reprezentácie je tiež veľmi lákavá,“ dodal na záver rozhovoru Filip Belányi.