Dávid Buc: Zlepšujeme sa, a pre postup urobíme všetko

KODAŇ (SZĽH) - Útočník slovenskej hokejovej reprezentácie a muž z vyzdvihovanej popradskej formácie pred poslednými dvoma zápasmi na šampionáte proti Rusku a Bielorusku.

Čo vo vás viac prevláda: radosť z dobrého výkonu proti Švédom, alebo skôr smútok po prehre v predĺžení?

Z každého trochu. V prvom rade sme sklamaní, že sa nám nepodarilo dokonať ten obrat zo stavu 1:3. Na druhej strane si môžeme povedať, že sme vyrovnali proti favorizovaným Švédom. Toto nás môže nakopnúť do ďalších súbojov a ukázali sme, že dokážeme hrať vyrovnanú partiu s každým súperom.

Dokázali ste konkurovať mužstvu so 16 hráčmi z NHL a jednému z top favoritov turnaja. Čím to bolo?

V zápasoch proti papierovo slabším mužstvám sme museli tvoriť hru my a súper čakal na naše chyby. Teraz sa úlohy vymenili a nám sa vždy hrá lepšie proti tým silnejším. Hralo sa nám ľahšie, nemali sme zviazané ruky, boli sme uvoľnení a vytvárali sme si šance. Išli sme do toho s tým, že chceme Švédov prekvapiť. To sa nám aj podarilo. Škoda len toho, že sa to nepodarilo úplne.

Je po prehre 3:4 po predĺžení so Švédskom postup do štvrťfinále pre Slovensko bližšie alebo sa vzdialil?

Ťažko povedať. Keby sme nezískali ani bod, bolo by uvažovanie o postupe ešte ťažšie. Bod proti Švédom môže byť v konečnom dôsledku dôležitý. Máme pred sebou ešte dva zápasy. A dá sa povedať, že to máme vo vlastných rukách. Keď sa nám podarí vyhrať oba zápasy, zaskočíme Rusov a zvládneme aj posledný zápas, nemuseli by sme čakať na ostatné výsledky. Ešte to bude zaujímavé.

Výkonom proti obhajcom titulu ste umlčali kritikov. Aký máte aj pre nich odkaz pred záverečnými zápasmi proti Rusku a Bielorusku?

Naše mužstvo sa zlepšuje od zápasu k zápasu. Nevypustíme žiadny duel a urobíme všetko pre postup zo skupiny. Veríme, že sa nám to aj podarí, a pokúsime sa vyhrať zvyšné dva súboje.

So spoluhráčmi z Popradu Bondrom a Svitanom ste neraz „zavreli“ hviezdnych Švédov v ich obrannom pásme. Neprekvapilo vás, že ste sa im dokázali vyrovnať?

Dôležité je to, že hrá dobre celé mužstvo. A tým získava aj náš útok čoraz viac sebavedomia. Chceme byť silní na puku, tlačiť súperov... A je to dobré, keď sa darí celému tímu – pridajú sa aj ostatné formácie a potom môžu vyčnievať aj jednotlivci. Tak, ako sa to podarilo nám v zápase s Francúzskom.

Môžu vám vydarené výkony na šampionáte zabezpečiť lukratívnejšiu prácu v niektorom zo zahraničných klubov?

Momentálne neriešim nič. Sústredím sa na majstrovstvá sveta, na každý jeden zápas. Uvidíme až po šampionáte, či mi tie výkony pomôžu k nejakej novej zmluve.

Na majstrovstvách sveta hráte prvýkrát v kariére. Čím je pre vás šampionát výnimočný?

Každým zápasom. Sú tu najlepší hokejisti sveta, proti takým hráčom sa nehrá každý deň. Je to fantastický pocit predstaviť sa medzi hokejovou elitou a užívam si každé jedno striedanie na tomto turnaji.


Tabuľka

Skupina A Kodaň Z B
1 Sweden Sweden 7 20
2 Russia Russia 7 16
3 Czech Republic Czech Republic 7 15
4 Switzerland Switzerland 7 12
5 Slovakia Slovakia 7 11
6 France France 7 6
7 Austria Austria 7 4
8 Belarus Belarus 7 0