Ďalšie víťazstvo SR „18“, zajtra s Bieloruskom o víťazstvo na turnaji

MICHALOVCE (SZĽH) – Reprezentačný výber osemnásťročných má za sebou druhé úspešné vystúpenie na Turnaji štyroch krajín v Michalovciach. Zverenci Viliama Čacha aj tentoraz uspeli vo výsledkovo tesnom zápase. Po Nemecku zdolali aj Dánsko, tentoraz v pomere 3:2, keď všetky tri góly dali v záverečnej desaťminútovke úvodnej tretiny. Dosiaľ neporazení Slováci tak zajtra od 14.00 hod. vyzvú v priamom súboji o prvé miesto na turnaji Bielorusko.

Slovákov v úvode zápasu zbrzdili početné vylúčenia, veď len do desiatej minúty ich mali na svojom konte až tri, pričo sa museli brániť aj 38-sekundovej presile Dánov o dvoch hráčov. Hoci všetky tieto nepríjemnosti prežili bez šrámu, na konci 11. minúty z nenápadnej akcie trafil nechytateľne Dreier a poslal Dánov do vedenia. To ale netrvalo ani dve minúty. Krajčova zrazená strela sa aj so šťastím dostala k Haščákovi, ktorý bez väčších problémov vyrovnal. Slováci od tejto chvíle už diktovali tempo hry. V 16. minúte pri presilovke Kňažko od modrej čiary prepálil Elmosea a zavŕšil obrat. Prikrášliť stav mohol v 18. minúte pri ďalšej presilovke Valigura, no jeho strela skončila na žŕdke. To, čo nevyšlo jemu, ale vyšlo pár sekúnd nato Krajčovi, ktorý z prvej prekonal presúvajúceho sa Elmosea.

V prostrednej časti hry žiadny gól nepadol. V 25. minúte bol blízko neho Biel, ktorý sa dostal za obranu Slovákov, stroskotal ale na Belányim. Na opačnej strane o dve minúty neskôr bol zas osamotený pred Elmosem Kupka, lenže dánsky brankár úspešne zakročil. Rovnako to platilo pri dvoch šanciach domácich z konca tretiny. Najprv v 35. minúte v páde strieľal Valigura a azda ešte väčšiu šancu mal v oslabení Bača, ale ten to namieril iba do stredu bránky Dánov.

Obraz hry v tretej tretine bol obdobný ako v prostrednej dvadsaťminútovke. Navýšiť stále zradné dvojgólové vedenie Slovákov mohol v 51. minúte Lavička, ktorému nabíjal pred prázdnu bránku Haščák, no slovenskému obrancovi pri zakončení vypichol v poslednej chvíli puk Hansen. Miesto 4:1, tak o chvíľu bolo 3:2. V 53. minúte viackrát tečovaná strela Przemiesla sekundu pred vypršaním Stachovho trestu skončila za Belányim a razom bola dráma na svete. Tá bola umocnená po ďalšom slovenskom vylúčení. V 57. minúte navyše mal čistú gólovú šancu Dreier, ale Belányi, hoc už bol na ľade, dokázal veľkú šancu Dánov zneškodniť. Slovákom v samom závere stretnutia pomohla dánska nedisciplinovanosť, keď 44 sekúnd pred koncom šli po druhý raz v zápase na trestnú lavicu za príliš veľa hráčov na ľade. Záverečné sekundy zápasu sa tak odohrali v dánskom pásme, vďaka čomu si Slováci tesný náskok bez väčších problémov ustrážili.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Dnes sme mali streliť ďaleko viac gólov, než sme ich v skutočnosti strelili. Opraty zápasu sme držali pevne v rukách, možno v úvode nás trochu pribrzdili oslabenia, no odvtedy sme sa už rozbehli, vytvárali sme si veľa šancí, dali sme krásne tri góly a keby z tých šancí padne aj štvrtý, tak ten zápas môže vyzerať úplne inak. Myslím si, že po prvej tretine trochu ustúpila koncentrácia, nesústredili sme sa na hru, čo možno spôsobilo to, že sme v ďalšom priebehu zápasu góly ani z vyložených šancí nedali.“

Slovensko „18“ – Dánsko „18“ 3:2 (3:1, 0:0, 0:1)
Góly: 13. J. Haščák (Samuel Krajč, Martin Bača), 16. Kňažko (Samuel Krajč), 19. Samuel Krajč (J. Haščák, Kňažko) – 11. Dreier (Torbensen, Popovic), 53. Przemieslo (Hansen, Biel).
Vylúčenia na 2 min.: 7:6, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 22:17 (9:6, 10:6, 3:6). Najlepší hráči zápasu: Jozef Haščák – Lukas Bang Przemieslo. Rozhodovali: Stano, Müllner – P. Šefčík, Jobbágy. 898 divákov. 

Kompletné štatistiky zo zápasu

Slovensko: Belányi – Hlaváč, Hodorovič, Kňažko, Lavička, Stacha, F. Gajdoš, Lopejský, Ganz – A. Valigura, D. Sojka, Chromiak – Samuel Krajč, J. Haščák, Martin Bača – S. Rehák, Kupka, Dzivjak – Kraut, Jevoš, D. Bagin.
Dánsko: Elmose – Diedrichsen, N. Nielsen, L. B. Rasmussen, Larsen, Holzmann, Hansen, M. M. Rasmussen – Popovic, Torbensen, Dreier – Hansen, Biel, Przemieslo – Lodahl, Laumand, Andersen – Jensen, Galby, Almlund.


Tabuľka

2018 U18 4 Nations Tournament Z B
1 Belarus U 18 Belarus U 18 3 9
2 Slovakia U18 Slovakia U18 3 6
3 Germany U18 Germany U18 3 3
4 Denmark U 18 Denmark U 18 3 0