Ďalších desať rokov čakania? To snáď nie, smeje sa Hrnka

NITRA (SZĽH) – Hokejisti Nitry majú po náročných piatich kolách v tabuľke solídnych 11 bodov. Cenia si ich o to viac, že pochádzajú z víťazných zápasov proti ašpirantom na popredné priečky. Doteraz jedinú prehru (5:8) uštedril „corgoňom“ bratislavský Slovan, no reakcia zverencov trénera Stavjaňu v Michalovciach stála za to.

S dobrým štartom do sezóny je spokojný aj jeden z najskúsenejších hráčov v kádri bielo-modrých – Tomáš Hrnka. „Vedeli sme, že všetci súperi sú kvalitní. Škoda, že sme stratili body so Slovanom, pretože ten zápas sme mali tiež dobre rozohraný. Nerobíme z toho veľkú senzáciu, no sme radi, že sme vykročili správnou nohou,“ začal rozprávanie 29-ročný center elitného útoku Nitry.

Kovbojka

Práve „Hrnec“ v 4. kole pod Zoborom zaplietol prestrelku so Slovanom na začiatku tretej tretiny vyrovnávajúcim gólom na 5:5. Následne však domáci nezvládli záver stretnutia a „belasí“ tromi gólmi rozhodli o tom, že Nitrania schytali nelichotivú osmičku. „Nerobili sme z toho veľkú drámu. Prišlo veľa divákov, ktorí nás hnali dopredu a všetci boli na ten zápas nabudení. Bola to čistá kovbojka, divákom sa musela páčiť, ale nám už menej. Vedeli sme, že sme nepodali úplne zlý výkon, ale bolo tam dosť chýb proti silnému súperovi. Nemôžem však povedať, že by nás taký zápas zlomil,“ poukázal urastený útočník na odolnosť tímu.

Aj napriek prehre si Hrnka so spoluhráčmi po zápase vypočuli dlhé skandovanie a ďakovný potlesk zo strany svojich fanúšikov. Už to mohlo predznamenávať impulz do ďalšieho zápasu. „Ja som bol v Nitre pred veľa rokmi, ešte predtým ako som odišiel hrať do Košíc. Minulý rok sme si nevedeli užiť túto atmosféru. Ale teraz áno. Po dlhej dobe pociťujem, aké je hrať v Nitre pred týmito divákmi. Je to výborný pocit. Aj keď prehráte zápas a diváci skandujú. Idete za nimi napriek prehre ešte aj na ďakovačku. Určite to bol skvelý impulz, ktorý vždy padne každému vhod,“ vyjadril sa odchovanec Nitry na margo hokejovej atmosféry v Nitra aréne.

Šancí aj na dva

Impulz zrejme naplno zabral, pretože hneď v ďalšom kole Nitrania rozbalili gólový uragán na Zemplíne. Domáci Michalovčania prehrávali po druhej časti hry už hrozivo 0:7. Navyše v zápase pustil brankár David Honzík za svoj chrbát iba dve zo štyridsiatich striel. „Určite to bol príjemný zápas. Po takej dlhej ceste vždy vieme, že je dôležitá prvá tretina. Zároveň sme vedeli aj o nespornej kvalite Michaloviec. Nakoniec sa ukázalo, že sme nedisciplinovanosťou súpera mali veľa presiloviek a chvalabohu sa nám ich darilo premieňať. Gólov bolo veľa, ja som dal navyše hetrik, takže to bol príjemný pocit,“ spokojne konštatoval hrdina spomínaného zápasu, ktorý napokon Nitra zvíťazila vysoko 8:2.

Hrnka mal prsty hneď vo všetkých štyroch úvodných presných zásahoch. Už v 25. minúte svietila pri jeho konte bilancia 3+1. Navyše na podobný gólový zápis čakal od začiatku seniorskej kariéry, a teda viac ako dekádu. Ďalší hetrik by rád pridal o trošku skôr. „Ďalších desať rokov, hej?“ zasmial sa a pokračoval: „Najlepšie by bolo, keby to už v najbližšom zápase potvrdím, ale samozrejme, nemám veľké oči. Viem, že podobných zápasov nie je v kariére veľa, avšak naozaj by som sa neurazil, keby to bolo čím skôr. Zápas predo mnou dal hetrik Robo Varga. Sme radi, že nám to takto vyšlo,“ povedal s piatimi gólmi aktuálne najlepší strelec Nitry, ktorý si hetrikový večer užíval, avšak s vedomím, že podobných stretnutí nebýva veľa. „Je väčšina hráčov, ktorí hetrik skôr nedajú. Dvojgólových zápasov som mal v kariére viacero, teraz sa mi podaril zavŕšiť hetrik už niekedy v druhej tretine a šancí som mal určite ešte na ďalšie dva.“

Viac angažovanosti v obrane

Tomáš Hrnka mal aj v predošlom ročníku po piatich kolách na konte 5 gólov. Aj vtedy tvoril prvý čisto nitriansky útok s Marekom TvrdoňomMarekom Slovákom, ktorý je dnes hráčom Košíc. Voľné miesto tak zaplnil ďalší odchovanec Nitry – Samuel Buček. „Aj v minulej sezóne boli Nitrania pokope v útoku. Čakali sme na takýto zápas ako bol v Michalovciach. Vieme, že všetci traja máme nejakú kvalitu, ale pred Slovanom nám to až tak nešlo. Teraz nám padli aj presilovky, aj kombinácia pri plnom počte hráčov bola dobrá,“ pochválil hernú pohodu prvého útoku, ktorý nesie desiatimi gólmi hlavnú zásluhu na tom, že Nitra má zatiaľ najlepšiu ligovú ofenzívu.

Nechá si prilbu?

Dá sa očakávať, že v podobnom hernom trende budú „corgoni“ pokračovať aj naďalej, ale Hrnka si uvedomuje, že dôležitým bodom, na ktorom musí mužstvo zapracovať je obranná hra. „Musíme si všetci uvedomiť, že útočíme aj bránime piati. Niekedy sa mi zdalo, že my, útočníci, sme menej pomáhali v obrannej tretine. Veľakrát sme boli ďaleko od seba alebo sme príliš skoro korčuľovali von z pásma a obrancovia zostali v ťažkých situáciách. Ak to nebude fungovať, budeme dostávať veľa gólov, v opačnom prípade to bude dobré,“ povedal účastník dvoch svetových šampionátov. Tímy odohrali v priebehu desiatich dní až päť stretnutí, čo s určitosťou telo pocíti. „V pondelok bolo voľno, každý si mohol oddýchnuť. Viacero zápasov po sebe a do toho ešte dlhá cesta nie je nič príjemné. V utorok sme už boli späť v tréningovom procese,“ pokračoval trojnásobný extraligový víťaz s Košicami a Banskou Bystricou.

V dnešnom hokeji sa už nedá rozmýšľať tak, že nás čaká ľahký zápas. Keď nepristúpime ku každému stretnutiu koncentrovane, môžeme prehrať s úplne každým.

Práve posilnení „barani“, Liptovský Mikuláš a nováčik z Prešova budú najbližší súperi Nitranov, navyše všetky súboje sa odohrajú v Nitre. „Určite to neveští nič ľahké. Žiadny súper v lige nie je ľahký, je to vyrovnaná súťaž. V treťom kole k nám prišiel nováčik zo Spišskej, ktorý mal tiež za sebou dlhú cestu a odohral výborný zápas. V dnešnom hokeji sa už nedá rozmýšľať tak, že nás čaká ľahký zápas. Keď nepristúpime ku každému stretnutiu koncentrovane, môžeme prehrať s úplne každým,“ hovorí Hrnka uvedomujúc si, že najmenšia strata koncentrácie vyjde jeho tím draho.

V kabíne Nitry sa po každom víťaznom zápase určuje držiteľ zlatej prilby. Aktuálne ju má v rukách práve Hrnka, ktorý by ju chce odovzdať jednému zo spoluhráčov už v piatok po zápase s Liptákmi. „Bol by som rád, keby môžem zlatú prilbu niekomu odovzdať, čo by znamenalo našu výhru. Alebo možno dám 5 gólov ja a nechám si ju,“ zasmial sa Hrnka na záver rozhovoru pre HockeySlovakia.