Ďalšia vydarená noc Faška-Rudáša vo WHL, blysol sa hetrikom za 140 sekúnd

SASKATOON (SZĽH) – Devätnásťročný slovenský útočník Martin Faško-Rudáš zažíva úspešný štart roka 2020. Hoci sa mu so slovenskou reprezentáciou na MS 20-ročných nepodarilo postúpiť vo štvrťfinále cez Kanadu, po návrate do zámoria absolvoval vydarenú výmenu. Po dva a pol roku v Everette sa v rámci prestížnej juniorskej súťaže WHL presunul do Saskatoonu. V novom drese na seba upozornil v noci na stredu. Blysol sa hetrikom za 140 sekúnd!

Trojgólovým zápisom otočil rodák z Banskej Bystrice nepriaznivo vyvíjajúci sa zápas na stranu Saskatoonu Blades v dueli proti Victorii Royals. Hostia viedli v úvode tretej tretiny 2:0, no potom prišli chvíle slovenského mládežníckeho reprezentanta. Presná strela švihom, nechytateľné zakončenie z prvej a napokon dôraz pred bránku. Na druhý hetrik vo WHL potreboval len 140 sekúnd. Hoci sa Victorii podarilo vyrovnať, 36 sekúnd po začiatku predĺženia strhol víťazstvo na stranu Blades Chase Wouters.  

„Dosiahli sme veľké víťazstvo. Musím sa poďakovať spoluhráčom za skvelé prihrávky. Z gólov mám veľkú radosť. Uvedomujem si, že ak budem pokorne pracovať a pokračovať, góly prídu. Je skvelé hrať s týmito chlapcami. Sme rýchli korčuliari, od začiatku si veľmi dobre rozumieme. Každý z nás vie, čo má robiť na ľade,“ povedal po stretnutí Martin Faško-Rudáš.

Obnovenie spolupráce s trénerom Mitchom Loveom, mimochodom asistentom trénera kanadskej juniorskej reprezentácie na MS 20-ročných v Česku, kde „javorové listy“ vyradili Slovákov vo štvrťfinále po výsledku 6:1 a napokon získali zlaté medaily, sa slovenskému hokejistovi vyplatilo. Pred štvrťfinálovou bitkou v Ostrave sa s 35-ročným koučom pozdravil. Už o niekoľko dní sa uňho hlásil na tréningu v Saskatoone. Prvýkrát sa stretli v sezóne 2017/18, premiérovej zámorskej pre Faška-Rudáša, keď Mitch Love trénoval Everett. V siedmich dueloch po presune do Saskatoonu strelil náš útočník päť gólov a pridal štyri asistencie. Nazbieral deväť bodov, o jeden viac, ako získal v 17 stretnutiach v drese Everettu.

Čo hovorí na utorňajšie predstavenie svojho zverenca kouč Mitch Love? „Mal poriadne ‚nažhavenú‘ hokejku," pousmial sa a doplnil: „Marty hrá veľmi dobre, odkedy prišiel. Určite si zodvihol sebavedomie, čo ma teší. Pomohol tímu dosiahnuť dôležité víťazstvo z hľadiska tabuľkového postavenia.“

Saskatoonu patrí v tabuľke Východnej konferencie WHL ôsma priečka. V súčasnosti bojuje o účasť v play-off, do ktorého sa môže dostať na základe systému udeľovania voľných kariet.

Záznam z trojgólovej noci Martina Faška-Rudáša nájdete TU