Ďalší úspech projektu SR 18: Traja Slováci mieria do prestížnej univerzitnej súťaže NCAA

BRATISLAVA (SZĽH) – Projekt centralizovanej prípravy hráčov do 18 rokov žne ďalšie ovocie. Po Jakubovi Demekovi, jedinom draftovanom Slovákovi vo vstupnom drafte do NHL 2021, a historickom druhom mieste na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2022 je ďalšou úspešnou vizitkou trio hokejistov, projektových účastníkov, ktorí sa dostali na prestížne zámorské univerzity so stopercentným štipendiom. 

Prvým úspešným uchádzačom o zámorskú univerzitnú cestu, ktorej zveľaďovanie patrí k pilierom dlhodobej stratégie slovenského hokeja na roky 2020 – 2030, bol Šimon Bečár. Čochvíľa 19-ročný obranca strávil v projekte záver sezóny 2018/19 a celý ročník 2019/20. Dostal sa z neho aj na svetový šampionát juniorov 2021 do Kanady. A v závere roka 2022, počas účasti na ďalších MSJ, dostal štipendium na Univerzite Maine. Na rovnakú školu sa dostane aj 17-ročný útočník Jakub Križan, ktorý strávil v projekte sezónu 2021/22. Tretím Slovákom z piešťanskej prípravy, ktorý bude študovať v zámorí, je Leo Eperješi. Sedemnásťročný obranca je súčasťou projektu tretí rok. 

„Našou snahou je nielen výchova kvalitných reprezentantov na poli hokejovom, ale aj snaha o získanie vysokoškolského štipendia pre šikovných a talentovaných hokejistov, ktorí dostanú možnosť ukázať svoje schopnosti na poli edukačnom a tiež v najkvalitnejšej univerzitnej lige sveta NCAA. Každým rokom je z nej viac a viac hráčov draftovaných do NHL,“ hovorí manažér projektu SR 18 Branislav Varga. 

Cieľom nie sú iba hokejové výsledky

Cesta na univerzitu pre hokejistu v dorasteneckom či juniorskom veku nie je jednoduchá. Ak sa chce na ňu dostať, nesmie v tejto fáze kariéry nastúpiť za klub v profesionálnej súťaži. V opačnom prípade sa oberá nielen o možnosť stopercentného štipendia, ale na viacerých univerzitách prakticky o akékoľvek štipendium, bez ktorého je finančne náročné štúdium v stovkách tisícoch eur ťažké utiahnuť. Mladým slovenským hokejistom, záujemcom o univerzitné vzdelanie a pôsobenie v prestížnej súťaži NCAA, ktorú absolvovali aj mnohé súčasné hviezdy NHL vrátane Toewsa, Keitha, Pariseho, Gaudreaua či Paula Šťastného, ponúka ideálnu alternatívu projekt centralizovanej prípravy hráčov do 18 rokov v Piešťanoch. 

„Od samého začiatku nie sú jeho cieľom len hokejové výsledky, ale ruka v ruke so športovým životom aj vzdelanie a osobnostný rast na základe správnych hodnôt. Predpisy NCAA vylučujú hráčov profesionálnych súťaží z možností uchádzať sa o štipendium, čo znamená, že čo i len jeden zápas v extralige alebo Slovenskej hokejovej lige za profesionálny klub prakticky oberie hráča o možnosť ísť na univerzitu. Reprezentačné družstvo, v našom prípade projekt SR 18 pôsobiaci v SHL, však má výnimku,“ pokračuje Branislav Varga.

Projekt SR 18 ponúka hráčom vo veku 15 až 17 nielen dennodennú prácu na rozvoji individuálnych zručností, ale tiež konfrontáciu s mužským hokejom v rámci SHL a s ňou súvisiace uchovanie nádejí na univerzitné štúdium v zámorí. „Za celý projekt SR 18 by som sa chcel poďakovať všetkým manažérom, hráčom a účastníkom Slovenskej hokejovej ligy SHL za ich pomoc, podiel a nemalú zásluhu na výchove hráčov v projekte. Každoročne musia absolvovať s nami vložené kolá, hrať na povinné body proti podstatne mladším hráčom, ktorí sa chcú v každom jednom súboji vytiahnuť na svojich starších protivníkov. Sme veľmi radi, že kluby SHL nás už akceptujú ako súpera a vedia, že súboj s nami nebude pre ne iba odkorčuľovaným zápasom, ale neľahkým bojom o body. V nemalej miere sa tak podieľajú na výchove talentov a rozvoji projektu SR 18,“ dodal Branislav Varga.   

Križana inšpiroval Hrenák 

Jedným z hráčov, ktorí si vybrali univerzitnú hokejovú cestu, je 17-ročný útočník Jakub Križan. Stopercentne financované štúdium vďaka štipendiu mu ponúkla prestížna Univerzita Maine. V oblasti študijného zamerania má na výber viacero alternatív vrátane biznisu, marketingu, obchodu či manažmentu.

K univerzitnému smeru ma v prvom rade inšpiroval brankár Dávid Hrenák. Vypočul som si podcast, v ktorom všetko popisoval a veľmi ma to zaujalo. Reálnejšie som sa o univerzitu začal zaujímať po príchode do projektu osemnástky, v ktorom celý realizačný tím dbá na to, aby z hráčov neboli len dobrí hokejisti, ale aj vzdelaní ľudia. Lákalo ma to čoraz viac. A keď prišla možnosť ísť do USA a pozrieť sa, ako to tam funguje, bol som rozhodnutý do toho ísť. Bol to neskutočný zážitok,“ hovorí Jakub Križan a na margo expedičného tripu do Spojených štátov doplnil: „Boli sme sa pozrieť v univerzitnom mestečku. Potom na štadióne, kde som zažil atmosféru počas univerzitného zápasu. Tréneri boli milí, chalani fantastickí. Nemal som jedinú výhradu. Veľmi sa mi to páčilo.“

Rodák z Považskej Bystrice hokejovo dorastal v Trenčíne. Pred sezónou 2021/22 si vybral projekt centralizovanej prípravy v Piešťanoch, ktorý mu otvoril nové možnosti. Okrem nadštandardných podmienok v rámci zázemia i športovej prípravy pookrial aj osobnostne. „Projekt mi veľmi pomohol. Viem, že v súvislosti s tripom do Ameriky, kam som sa šiel pozrieť na univerzitu, mi pomohli či už tréner Ivan Feneš, alebo manažér Branislav Varga. Vďaka nim som sa dostal do projektu a mohol si vybrať smer. Na každom je individuálne je, ako sa rozhodne a ako možnosť, ktorú dostane, využije. Ja som ju dostal v projekte a využil som ju naplno. Bol to skvelý rok,“ dodal Križan.