Ďaloga chváli čínsky klub Kchun-lun aj Šanghaj, ale žiť by tam nechcel

BRATISLAVA 8. novembra (SITA) - Až z čínskeho Šanghaja meral Marek Ďaloga (28) cestu do Bratislavy na reprezentačný zraz hokejistov Slovenska pred Nemeckým pohárom (10.- 12. 11.) v Augsburgu.

Skúsený obranca je momentálne jediným slovenským zástupcom v multinárodnostnom tíme Červená hviezda Kchun-lun, ktoré je zasa jediným čínskym účastníkom Kontinentálnej hokejovej ligy. Kchun-lun vedie legendárny kanadský tréner Mike Keenan a jeho dres si okrem Ďalogu obliekajú hokejisti ďalších ôsmich národností, viacerí z nich sú však pôvodom Kanaďania.

"V kabíne znie zväčša angličtina a ruština. Ja som v partii s Rusmi, Bielorusmi a Lotyšom, spolu chodíme aj do mesta, ak je na to čas," povedal Marek Ďaloga na stretnutí so slovenskými médiami v rámci reprezentačného zrazu v Bratislave. Hoci sa jeho mužstvu momentálne nedarí a v tabuľke Východnej konferencie KHL patrí Kchun-lunu nepostupová desiata priečka, slovenský obranca si pochvaľuje organizáciu a zabezpečenie v klube. "Všetko vrátane jedla máme k dispozícii priamo na štadióne, ja bývam päť minút od neho, rozváža nás autobus. Máme svoje lietadlo, ktorým sa dopravujeme za súpermi, tiež kompresné veci na regenerácie, táto stránka je tam už na úrovni. Pred sezónou sme sa pripravovali vo Švajčiarsku, Fínsku či ruskom Soči. Výstroj si síce objednávame sami, ale všetko nám preplácajú," zamyslel sa Ďaloga.

Odchovanec zvolenského hokeja naznačil, že po hernej stránke to nie je ono, ale verí v obrat k lepšiemu. "V poslednom čase to škrípe. Celý zápas hráme na 1:0, viac ako dva góly ani nedáme. Verím, že po reprezentačnej prestávke sa to zmení," naznačil Ďaloga, ktorý v doterajšom priebehu sezóny nazbieral 3 body za 1 gól a 2 asistencie. Pri odpovedi na otázku týkajúcu sa charakteristiky trénera Keenana známeho pod prezývkou Železný Mike sa len pousmial. "Je verný svojej prezývke. Dva razy už lietali hokejky po šatni. Museli sme dávať pozor, aby nás nezasiahli. Celkovo však do šatne hlavný tréner veľmi nechodí. Príde iba po rozkorčuľovaní pred zápasom alebo po druhej tretine, keď sa mu zjavne niečo nepáči. Má svoj tím ľudí na tréningy, aj nám obrancom sa venuje tréner - špecialista," podotkol obranca so skúsenosťami z Kazane, Sparty Praha, Pardubíc či Slovana Bratislava.

Ďaloga nie je pionierom slovenského hokeja v Číne. Pred ním pôsobili v tíme zo Šanghaja útočníci Tomáš Marcinko a Martin Bakoš a tí porozprávali dosť zaujímavostí o živote za Veľkým múrom. Aký teda je podľa Ďalogu? "Číňania sú trochu iní ako my. Videl som jesť potkany, im to chutí. Ochranné rúška však na tvárach nenosíme, ak sa na to pýtate. V niektorých reštauráciách nájdete aj príbor, a hoci viem jesť paličkami, niekedy je lepšie zapojiť aj ruky. Šanghaj je pekne vybudované mesto, ale nechcel by som tam dlhodobo bývať."

V reprezentačnom drese Ďaloga doteraz odohral 12 zápasov s bilanciou gól a asistencia. Vlani veľa maródoval, aj preto sa veľmi tešil na návrat do národného tímu. "Hrať za Slovensko je najviac. Do reprezentácie sa predsa každý teší. Pred Nemeckým pohárom to vyzerá na dobrú partiu v kabíne. Budeme sa snažiť o čo najlepší výsledok," dodal Marek Ďaloga pred odchodom do Augsburgu.