Craig Ramsay podporil ukrajinské rodiny, daroval im oblečenie a hračky

BRATISLAVA (SZĽH) – Hlavný tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay v pondelok predpoludním zavítal na miesto humanitárnej pomoci iniciatívy Kto pomôže Ukrajine. V jednom z bratislavských nákupných centier odovzdal oblečenie aj hračky pre ľudí, ktorí v dôsledku vojenského konfliktu opustili svoju domovinu a našli útočisko na Slovensku.

Sedemdesiatjedenročný Kanaďan chcel už dávnejšie týmto spôsobom vyjadriť solidaritu s ukrajinskými občanmi, ale náročný pracovný program mu nedovolil zrealizovať myšlienku skôr ako začiatkom júna. 

„Po návrate z olympijského turnaja v Pekingu moja manželka navrhla, že by sme mohli pre priateľov a susedov usporiadať oslavu bronzového úspechu v Číne. Zároveň všetkých požiadala, aby so sebou priniesli zopár vecí na pomoc ukrajinským utečencom. Dopadlo to tak, že som letel na Slovensko s nabalenými kuframi. Bohužiaľ, potom pár týždňov ležali u mňa v byte. Mal som veľa povinností a teší ma, že som si konečne našiel čas,“ povedal kouč národného tímu pre Hockey Slovakia.

Manželia Ramsayovci nemuseli blízkych dlho presviedčať. Naopak, rýchlo zmobilizovali veľkú skupinu ľudí ochotných pomôcť. „Do zbierky sa zapojili viacerí ľudia z Tampy, ktorým nebol ľahostajný osud Ukrajincov. Vecami prispeli aj naši susedia, priatelia z golfu či ich rodiny. Na oslavnú párty prišlo 50 až 60 ľudí a každý niečo doniesol. Cítili solidaritu s Ukrajincami, ktorí sa ocitli v nelichotivej situácii,“ doplnil bývalý útočník s obrovskými skúsenosťami z NHL.

Ramsay si uvedomuje, že materiálna pomoc nevyrieši všetky problémy spojené s dianím na Ukrajine, ale spoločne so známymi chceli aspoň týmto krokom vyjadriť podporu nášmu východnému susedovi. Aktivitu trénera ocenili aj pracovníci z iniciatívy Kto pomôže Ukrajine, ktorí ho vrúcne privítali, odfotili sa s ním a v krátkej debate vyjadrili túžbu, aby zotrval naďalej na slovenskej striedačke. 


Fotogaléria