Clarke pri odchode z Nových Zámkov nevylúčil, že raz sa ešte na Slovensko vráti

Anabáza potenciálnej jednotky tohtoročného draftu NHL na Slovensku sa skončila. Brandt Clarke sa s dresom Nových Zámkov rozlúčil piatkovým vydareným zápasom na ľade Slovana Bratislava a asistenciou na presný zásah Juraja Juríka. Pri odchode zo Slovenska verí, že mu anabáza v Tipos Extralige pomohla k vytúženej pozícii prvého draftového výberu.

Clarke, ktorý do posledných Vianoc ani netušil, že na zemeguli existujú Nové Zámky, odohral v Tipos Extralige 26 stretnutí, v ktorých strelil 5 gólov a pridal 10 asistencií. Jeho hra sa postupne zlepšovala, v posledných piatich dueloch vždy bodoval, nazbieral v nich osem kanadských bodov (2+6) a jeho ice-time bol v priemere viac ako 20 minút. Na sedemnásťročného mladíka výborná bilancia.

„Pred príchodom do Nových Zámkov som hral juniorskú OHL, preto prechod medzi seniorov bol doslova šokom. Prekvapila ma rýchlosť, nasadenie v hre i kvalita hráčov. Musel som si zvyknúť, že súboje sú oveľa tvrdšie, súperi silnejší a hrajú fyzickejšie. Začalo sa mi dariť, tréneri mi verili, dostával som veľký priestor na ľade. Snažil som sa často strieľať, podporovať spoluhráčov dobrými prihrávkami smerom dopredu a vzadu si plniť všetky povinnosti. Slovenská liga je dobrá, pomohla mi v rozvoji mojich hráčskych schopností a zručností. Neľutujem, že som prišiel. Posunul som sa a pôsobenie mi dalo veľmi veľa,“ povedal Kanaďan, ktorý vo februári oslávil osemnáste narodeniny.

Do zámoria odlieta v pondelok. V nedeľu už nenastúpil na ligový duel proti Košiciam. Na pôsobenie na juhu Slovenska bude mať dobré spomienky. Je rád, že si mohol vyskúšať Tipos Extraligu. „Hral som v skvelom klube, mužstvo výborne fungovalo, spoluhráči mi pomáhali. Nemôžem povedať nič zlé. Predovšetkým som sa zlepšil, herne som povyrástol. Na Nové Zámky budem mať príjemné spomienky. Stretol som na Slovensku veľa dobrých ľudí,“ tvrdil po svojom poslednom vystúpení v najvyššej súťaži Brandt Clarke.

Nové Zámky čaká vyvrcholenie ročníka. O účasť vo štvrťfinále budú bojovať už bez Kanaďana, ktorý sa vypracoval na oporu zadných radov tímu z juhu Slovenska. Kde povedú jeho ďalšie hokejové kroky, je ešte predčasné hovoriť. Je možné, že sa ešte objaví aj v juniorskej OHL, ak sa po viacerých odkladoch predsa len začne. Pravdepodobnejšia je však možnosť, že sa bude pripravovať už len s kanadskou osemnástkou na majstrovstvá sveta tejto vekovej kategórie. Šampionát sa uskutoční na prelome apríla a mája v Texase.

„Na jednej strane by som rád zostal v Nových Zámkoch, na strane druhej ma čakajú povinnosti v Kanade. Budem ešte hovoriť so zástupcami Hockey Canada, ako to bude s kempom a všetkým okolo,“ prezradil a doplnil: „Novým Zámkom pomôže víťazstvo na Slovane. V play-off môžu byť sebavedomejšie. Budem im držať palce, aby dosiahli dobrý výsledok.“

Ofenzívne ladený obranca stále nemá stopercentnú istotu, že v júli zaznie jeho meno v drafte NHL. V zámorí sa diskutuje o odložení výberu nováčikov o rok, keďže skauti nemajú veľa možností navštevovať zápasy adeptov a hodnotiť ich pokrok. Clarke by tento scenár neprivítal a verí, že tohtoročný draft sa uskutoční podľa plánu. Keďže chcel zostať na očiach a mať prax, pricestoval na Slovensko a hral za Nové Zámky.

„Je skvelé, že sa moja zápasová prestávka nenatiahla na rok ako u niektorých kamarátov. Hral som s dobrými hokejistami a mohol som sa zlepšovať. Verím, že mi to pomôže v drafte. Slovensko bola naozaj skvelá skúsenosť. Možno sa niekedy na Slovensko aj vrátim, keďže mám na pôsobenie veľa príjemných spomienok a pre pandémiu som nemal veľa priestoru na jeho spoznanie. Môže sa stať, že raz prídem aj ako hráč,“ pousmial sa.

Vysnívaný tím NHL nemá. Dôležité je preňho, aby sa dostal do zámorskej elitnej súťaže. „Môžem hrať kdekoľvek, nemám preferenciu. Nechávam to otvorené. Moja rodina ma bude podporovať všade, kde budem pôsobiť,“ dodal Brandt Clarke.


Súvisiace články