Cítim tu hlad po úspechu, hovorí Bartánus po návrate domov

V Košiciach robia po tragickej sezóne 2020-21 všetko preto, aby sa už niečo také neopakovalo. Vedenie pokračuje v predstavovaní posíl pre novú sezónu a medzi tie najzvučnejšie patrí útočník Marek Bartánus. Tridsaťštyriročný päťnásobný majster Slovenska prichádza do dôverne známeho prostredia a v šatni Oceliarov si od neho sľubujú prínos na ľade i mimo neho.

„Bez ohľadu na to, že je to Košičan a domáci hráč, Marek má stále vynikajúci vek i kvality. Na ľade nechá všetko a tie tituly ho posunuli niekde úplne inde,“ zdôraznil športový manažér HC Košice Gabriel Spilar. „Je to teda presne to, čo potrebujeme aj do kabíny. Spoločne s ostatnými skúsenými hráčmi ide o koliesko, ktoré by malo zapadnúť a plniť rolu lídra tímu.“

Ostrieľaný útočník naznačenú rolu lídra prijíma a zodpovednosti sa zbaviť nemieni. „Určite sa to odo mňa očakáva. Hovoril som s trénermi a viem, že mám plniť aj rolu lídra a pomáhať stmeľovať kabínu. To bude základ. Ak máte byť úspešní, tak musí byť šatňa zdravá.“

V Košiciach pôsobil počas svojich mladíckych čias, ale aj počas poslednej úspešnej éry Oceliarov. V rokoch 2014 a 2015 ju vyšperkoval ziskom dvoch majstrovských titulov.

„Košice prejavili záujem a ja som veľmi rád, že sa môžem po rokoch vrátiť domov. Rysuje sa tu silné mužstvo a verím tomu, že tu môžeme spoločne niečo dokázať,“ vyjadril sa na margo svojho návratu do Steel arény Bartánus. Dôležitú rolu pri jeho sťahovaní z Michaloviec zohrala osobnosť Gabriela Spilara. „Gabi ma kontaktoval a potom to už malo rýchly spád. To mužstvo vyzerá naozaj zaujímavo a táto hokejová bašta si po rokoch sužovania úspech zaslúži. Rozhodne sa už nemôže opakovať posledná sezóna, v ktorej sa Košice nedostali do play-off. Všetci v klube robia maximum pre zlepšenie a prichádzajú veľmi zaujímavé mená. Potom to už bude iba na tom, akú partiu vytvoríme. Nechcem hovoriť o titule a pracovať musíme skromne a s pokorou. Cítiť tu však veľký hlad po úspechu.“

Na štvrtkový tréning skupinky hráčov pripravujúcich sa v Košiciach dorazili aj fínski tréneri Kalle Kaskinen a Timo Saarikoski. Najdlhší rozhovor absolvovali práve s Bartánusom.

„Mám z nich naozaj dobrý dojem. Tréneri rotujú po Európe a ja som zažil už niekoľko zahraničných trénerov. Pôsobia na mňa veľmi fundovanie a verím, že nás dovedú k úspechu,“ zamyslel sa Bartánus.

Kompletný káder HC Košice sa zíde koncom júla počas sústredenia vo Vysokých Tatrách.

Ja sa na to ako chlapec z Liptova určite teším. Počas úspešných košických čias sa vždy chodilo do Tatier a takéto predsezónne sústredenie je veľmi užitočné z pohľadu budovania chémie v tímu. Je to iné, ako keď sa prvýkrát stretnete na ľade a pozeráte po sebe, kto je čo zač. Ja sa teším aj na naše krásne hory a tréningy v takom prostredí sú príjemné,“ uzavrel Marek Bartánus.

Účastník majstrovstie sveta z roku 2016 odohral v slovenskej extralige prevažnú časť doterajšej kariéry. V dresoch Košíc, Popradu, Liptovského Mikuláša, Slovana Bratislava, Skalice, Piešťan, Banskej Bystrice a Michaloviec odohral celkovo 697 zápasov s bilanciou 186 gólov, 210 asistencií (396 bodov), 374 trestných minút a 89 plusových bodov.


Súvisiace články