Čiliaka to ťahalo domov, do Popradu prináša majstrovské tajomstvo (FOTO)

V slovenskej extralige sa naposledy objavil pred deviatimi rokmi, prvýkrát v kariére si oblečie dres klubu z východu Slovenska. Zvolenský odchovanec Marek Čiliak má byť mužom, ktorý zbaví popradský hokej statusu strieborného princa a dovedie ho k vytúženému premiérovému majstrovskému titulu. Recept na úspech pozná veľmi dobre, veď v prípade Komety Brno zažil zlatú jazdu hneď dvakrát.

„Všetko je to o play-off. V Brne sme to vždy brali tak, že sa tam musíme dostať a potom sa kabína zomkla. Úspech si žiada dokonalú súhru všetkých faktorov,“ sype z rukáva majstrovský recept 31-ročný brankár, ktorý uprednostnil Poprad pred zotrvaním v Českých Budějoviciach. S Motorom nezažil práve vydarenú sezónu, no pod Tatrami by to malo byť úplne inak.

„Poprad ma oslovil z viacerých dôvodov. Poznám pána Jurinyiho a poznám ambície tohto klubu pre novú sezónu. Po dlhých rokoch v zahraničí ma to už ťahalo domov. Aj skrz toho, čo sa momentálne deje vo svete. Mám rodinu a nejako to asi na mňa doľahlo. Deti budú mať vo Zvolene babičky a na niečo také neboli zvyknutí. Chcem, aby vyrastali v rodinnom zázemí a nesťahovať ich neustále z jednej škôlky či školy do druhej,“ objasnil pozadie rozhodovania sa účastník dvoch majstrovstiev sveta.

V tejto fáze kariéry už kladie rodinu  na prvé miesto a pôsobenie od Vysokými Tatrami je z tohto pohľadu atraktívnou voľbou. „Do Tatier sme chodili aj s deťmi pravidelne aj počas môjho pôsobenia v Brne. Teraz budú vo Zvolene, ale to nie je taká diaľka a určite budeme spolu často. Tu sa dá toho robiť veľmi veľa a dokonca aj teraz sa kúpu v akvaparku.“

Dôležitým faktorom Čiliakovho príchodu do Popradu bol tréner Peter Mikula.

„Poznáme sa už od mojich detských čias vo Zvolene a pozná sa aj s mojimi rodičmi. Viem, aký je a teším sa na spoluprácu,“ pousmial sa Čiliak a samotný Peter Mikula zareagoval podobne ústretovo: „Ak sa objaví šanca získať takýchto hráčov, tak ju treba využiť. Marek je kvalitný brankár a v kombinácii s Tomášom Tomekom máme teraz obsadený brankársky post naozaj nadpriemerne.“

Z pohľadu úspechov má Čiliak pred Tomekom navrch, no to mu ešte pozíciu jednotky negarantuje.

„Pozíciu jednotky vám nikto nezaručí. Sezóna je dlhá a šancu dostaneme určite obaja. Niekomu môže ísť lepšie raz, inému inokedy. Chytať bude ten s lepšou formou,“ berie konkurenčný boj reálne Marek Čiliak.


Fotogaléria

Súvisiace články