Cieľavedomý Fín Tiainen si zamiloval Slovensko. Užíva si zápasy proti obľúbencovi Miklíkovi

Počet legionárov pre jednotlivé tímy TIPOS Slovenskej hokejovej ligy je v aktuálne prebiehajúcom ročníku obmedzený na číslo päť. Vedenia klubov preto musia venovať výberu hráčov spoza hraníc náležitú pozornosť, aby na voľné miesta dopasovali tých správnych hokejistov. O zlom výbere nemôžu ani náhodou uvažovať v Turci, kde sa ukážkovými výkonmi prezentuje fínsky útočník Riku Petteri Tiainen. S aktuálne druhým najproduktívnejším importom súťaže sme sa pozhovárali na viacero tém.

Riku, na úvod sa vráťme ešte k začiatku sezóny. Ročník ste začali vo Fínsku, avšak po chvíli ste sa rozhodli posilniť Martin. Čo Vás k tomu viedlo?

Sezónu som začal v tíme D-kiekko. Tréner mi tam umožnil začať ročník aj keď vedel, že chcem hrať niekde v Európe, za čo som veľmi rád.

Ponuka z Martina prišla tak rýchlo, že som ju nemohol odmietnuť. Môj posledný rok v Maďarsku bol celkom dobrý, chcel som nabrať ďalšie nové skúsenosti. Podpis zmluvy s Martinom vôbec neľutujem.

Čo ste pred príchodom vedeli o tunajšom hokeji a krajine všeobecne?

Na Slovensku som síce nikdy predtým nebol, ale od bývalých spoluhráčov som počul iba dobré veci. Aby som bol úprimný, o krajine som veľa informácii nemal. Vedel som iba, že fanúšikovia sú blázniví, samozrejme, v dobrom slova zmysle. (smiech) Koniec koncov, hráme pre nich, takže je skvelé, ak prejavia emócie.

Pred príchodom som hovoril s niekoľkými chalanmi z Fínska a všetci sa zhodli na jednom – mal by si tam ísť a nezabudnúť dať do každého tréningu a zápasu sto percent.

Ako sa zatiaľ v Martine cítite? Stihli ste prebádať už aj iné časti Slovenska?

Martin sa mi veľmi páči! V mojom rodnom meste máme veľmi podobné centrum ako je aj tu. To mi dodáva pocit domova. Obľúbili sme si niekoľko kaviarní, kde sme s Marekom Charvátom a Attem (Atte Huhtela pozn. red.) skoro každý deň.

Veľmi sa mi páčia slovenské hory. Je pekné začať deň cestou na štadión a pohľadom na nich. Keď sa sezóna skončí, chystám sa preskúmať Slovensko viac. Veľmi rád by som navštívil Bratislavu a zistil, aké je to miesto.

Sezóna ešte ani zďaleka neskončila, už teraz však môžeme povedať, že zažívate z individuálneho hľadiska svoj najúspešnejší ročník. Čomu by sme to mohli pripísať?

Najväčšia vďaka patrí mojim spoluhráčom, bez ktorých by sa mi niečo podobné nepodarilo. Samozrejme, veľmi mi pomohlo aj to, že som pred príchodom sem ostával v tempe a mohol odohrať niekoľko zápasov. Vďaka tomu som bol pripravený okamžite naskočiť a pomôcť tímu vyhrávať zápasy. Od prvého dňa som cítil, že patrím do tímu a všetci ma prijali. V šatni vládne dobrá atmosfére, čo každému z nás dodáva veľa sebavedomia.

Riku Tiainen

Fín je druhým najproduktívnejším hráčom martinských „rytierov". Zdroj: SportZoo

Martin je iba Vaším druhým pôsobiskom mimo rodnej vlasti. Je náročné sa v tejto covid dobe adaptovať inému štýlu života?

Z psychického hľadiska bola minulá sezóna veľmi náročná, pretože sme nevedeli ani, čo nás čaká nasledujúci deň. Zároveň mi to však pomohlo smerom k prebiehajúcemu ročníku. Áno, pandémia stále trvá, ale už na to toľko nemyslím.

Verím, že toto obdobie čo najskôr skončí, aby sme mohli na štadióne privítať všetkých našich fanúšikov, ktorí nás budú poháňať vpred. Sú jednou z najdôležitejších vecí hokeja.

V kabíne nie ste jediným fínskym hokejistom. Poznali ste Atteho Huhtelu pred tým, ako posilnil Martin? Stále je v cudzej krajine lepšie mať po boku krajana. Mám pravdu?

Osobne som ho nepoznal. Niekoľko spoluhráčov s ním však hrali v juniorských kategóriách a hovorili o ňom iba v dobrom. Som rád, že je tu.

Väčšinu času trávim práve s ním, keďže bývame spolu v jednom dome. Obom nám pomáha, že hovoríme rovnakým jazykom a navyše si spoločne môžeme uvariť aj fínske jedlá. (smiech)

Okrem rodného Fínska ste si zahrali aj v Maďarsku. Čo hovoríte na slovenský hokej v porovnaní s predošlými pôsobiskami?

Oproti fínskemu hokeju má zopár odlišností, ale je naozaj dobrý! Všetky tímy majú svoju kvalitu, musíte nastupovať pripravený do každého zápasu, byť psychicky aj fyzicky nastavený na každé striedanie, aby nedošlo k hlúpym chybám. Súperi sú dostatočne vyspelí na to, aby ich dokázali potrestať.

Rovnako je skvelé zmerať si sily s hráčmi, ktorí kedysi pôsobili v extralige. Je naozaj cítiť, že sú to kvalitní hokejisti. Musím povedať, že bolo veľmi príjemné hrať proti Trnave, nakoľko tam pôsobí Michel Miklík. Keď hral za JYP Jyväskylä, bol mojím obľúbeným hráčom.

Nikto z nás nemysli na individuálnu produktivitu, hráme jeden za druhého, za celú kabínu, klub a za všetkých Martinčanov. Všetci v seba veríme a s blížiacim sa play-off rastieme.

Zo strany „rytierov“ nebol vstup do sezóny úplne ideálny, ale časom sa to rozbehlo. Kedy podľa Vášho názoru nastal zlomový moment a tím začal víťaziť?

Nechcem tvrdiť, že to bol môj príchod, ale mám pocit, že pre všetkých chlapcov to bolo akýmsi prebudením. Prvý zápas za Martin som odohral proti Žiline, vyhrali sme po predĺžení. Všetci sme si uvedomili svoje kvality a pochopili, že sme skúseným tímom, ktorý dokáže poraziť akýkoľvek celok v tejto súťaži.

Keď vyhrávate, mužstvu to dodáva viac sebavedomia. Pri zápasoch nezáležalo na tom, čo sa udialo počas nich, jednoducho sme si verili a stretnutia premieňali vo výhry. Nikto z nás nemysli na individuálnu produktivitu, hráme jeden za druhého, za celú kabínu, klub a za všetkých Martinčanov. Všetci v seba veríme a s blížiacim sa play-off rastieme.

Podstatnú časť sezóny ste odohrali v jednej formácii s Attem Huhtelom a Jakubom Linetom. Vytvorili ste naozaj veľmi produktívne trio. Rozumeli ste si na ľade najviac práve s touto dvojicou?

Hneď po svojom príchode som hral v jednom útoku s Linom (Jakub Linet pozn. red.), už vtedy som mal pocit, že si naozaj rozumieme. Keď sa k nám pridal Atte, ešte viac sa chémia umocnila. Proste sme veľa korčuľovali a hľadali voľné miesta na prihrávky a streľbu.

Keď Lino odišiel do extraligy, na jednej strane som ostal smutný a na tej druhej som sa z neho tešil. Medzi elitu patrí a dúfam, že si to tam užije!

Riku Tiainen

Forvard z krajiny tisícich jazier na sebe v Turci kvalitnými výkonmi púta pozornosť. Zdroj: HK Martin

Aktuálne ste druhým najproduktívnejším hráčom TIPOS SHL spomedzi legionárov. Začínate už pomaly premýšľať nad svojou hokejovou budúcnosťou?

Teraz je mojím plánom pomôcť tomuto tímu vyhrať čo najviac zápasov. Nad ďalšou sezónou som vôbec nepremýšľal, chcem sa plnohodnotne sústrediť na to, čo sa deje a stane tu. Každým dňom chcem byť lepším hráčom, ktovie ako bude vyzerať budúca sezóna.

Samozrejme, môj cieľ je raz si zahrať extraligu, avšak tam nevedie jednoduchá cesta. Musím ukázať, prečo do extraligy patrím a na tom pracujem. Na Martin nemôžem povedať jediné krivé slovo, preto uvidíme, čo prinesie ďalšia sezóna.

Záverečná veľmi typická otázka. Aké sú Vaše osobné a tímové ambície smerom k zvyšku prebiehajúceho ročníka?

Ak by ste sa kohokoľvek v tejto lige opýtali, aké sú jeho ciele, pravdepodobne by každý hovoril o zisku majstrovského titulu. Ale ja chcem byť lepší každým pribúdajúcim zápasom, pomáhať tímu víťaziť, aby sme boli pripravení na play-off. Tam je to úplne nový svet, ak niečo chceme vyhrať, musíme do každého zápasu vložiť 110 %.