Chyby z prípravy eliminovali, za zápas so Švédskom dostali pochvalu

EDMONTON (SZĽH) – Hoci si do tabuľky slovenskí hokejisti do osemnásť rokov nepripísali žiadny bod, výkonom, ktorý podali v prvom zápase na Hlinka Gretzky Cupe v Edmontone, určite nesklamali. Proti favorizovanému Švédsku sa dlhý čas držali v zápase, ešte po štyridsiatich minútach hrali nerozhodne 2:2, no nakoniec dvomi gólmi v úvodných siedmich minútach tretieho dejstva ich súper položil na lopatky.

Prehra je vždy prehra, avšak dojem, ktorý zanechali Slováci pri prehre 2:4 so Švédskom bol diametrálne iný než v sobotu, keď v prípravnom zápase v Sylvan Lake podľahli Spojeným štátom americkým vysoko 4:10. „Tréneri nás nakoniec aj napriek prehre pochválili. Boli radi, že oproti prípravnému zápasu proti USA videli pokroky a veci, ktoré nám vytýkali v príprave, sme proti Švédsku výrazne zlepšili. Aspoň z tejto stránky teda bola spokojnosť,“ hovorí útočník tímu Maxim Čajkovič.

Oproti prípravnému zápasu „osemnástka“ výrazne zlepšila pohyb, z čoho rezultoval aj nižší počet faulov. Kým proti Američanom boli Slováci až päťkrát vylúčení, proti Švédom faulovali iba raz. Paradoxne, počet dvojminútových trestov sa oproti zápasu s USA nezmenil… „Fauly sme sa snažili obmedziť na minimum, čo sa nám viac-menej podarilo, ale musíme si dať pozor najmä na technické priestupky, teda veľa hráčov na ľade alebo vyhodenie puku z vlastnej tretiny,“ naráža Čajkovič až na štyri vylúčenia takéhoto charakteru v zápase proti Švédsku.

Najmä dve vylúčenia za nesprávne striedania sú na takejto úrovni za jeden zápas veľmi veľa. Obzvlášť, keď oba tresty Švédi využili na strelenie gólu. „Hrali sme na sedem obrancov a jedenásť útočníkov. Niektorí hráči naskakovali v dvoch päťkách, niekedy sme na to zle zareagovali, ale to nie je ospravedlnenie. Takýmto chybám sa musíme vyvarovať, pozornejšie sledovať hru, aby sme presne vedeli, kto má ísť na ľad, aby sa nám toto nestávalo,“ upozorňuje hráč, ktorý v krajine súpera strávil uplynulé dve sezóny.

Maxim ČajkovičMaxim Čajkovič

Aj z toho dôvodu ho švédsky tím veľmi dobre poznal. Za dve sezóny si Čajkovič v Škandinávii spravil veľmi dobré meno, a tak nečudo, že jeho zbrane sa Švédi snažili eliminovať aj rôznymi provokáciami. „V tomto sú Švédi veľmi dobrí, obzvlášť hráči z tej časti ligy, ktorí hrali proti mne,“ poznamenal. „Snažili sa ma rozhodiť, ale to sa im podľa mňa nepodarilo. Už z ligy som sa naučil absolútne si to nevšímať a vypustiť to z hlavy.“

Po pondelkovom zápase čaká na „osemnástku“ v rýchlom slede ďalší zápas. Od 19.00 hod. miestneho času v utorok (na Slovensku bude streda 3.00 hod.) si Slováci zmerajú sily s topfavoritom turnaja, víťazom deviatich z posledných desiatich edícií turnaja, domácim tímom Kanady. Javorové listy vo svojom úvodnom zápase zlikvidovali Švajčiarsko 10:0. Slovenskí hokejisti zápas počas úvodných dvoch tretín na mieste sledovali, zvyšnú tretinu už dopozerali z pohodlia hotelovej izby.

„Všimol som si, že sa Kanaďania snažia ťahať puk do rohov a potom hľadajú tretieho hráča, ktorý je medzi kruhmi. Na týchto hráčov si teda musíme dávať pozor. Obrancovia na modrej čiare spravidla neposúvajú puk na druhého obrancu, teda v útočnom pásme neprenášajú hru na druhú stranu, ale radšej to strieľajú sami. Na tieto drobnosti si dáme pozor a snáď sa nám podarí uhrať dobrý výsledok,“ dodal na záver Čajkovič.