Chicago si uctilo Mikitu, na ľade boli jeho vnuci

CHICAGO 8. apríla (SITA) - Klub zámorskej NHL Chicago Blackhawks si pripomenul a uctil niekdajšieho hokejistu Stana Mikitu.

Pred piatkovým posledným domácim zápasom ročníka proti St. Louis Blues sa na krátkej ceremónii na ľade objavili aj jeho vnuci Billy, Charlie a Tommy Gneiserovci. Od priaznivcov v United Center sa dočkali nadšených ovácií.

Stan Mikita odohral v drese "čiernych jastrabov" 22 sezón (1958-1980), v ktorých nazbieral 1647 bodov (541+926) v 1396 zápasoch. V roku 1961 prispel k zisku Stanleyho pohára. Dodnes je lídrom Blackhawks v historickom počte zápasov, bodov i asistencií a je druhým najlepším strelcom v dejinách Chicaga - prvý je Bobby Hull (604).

Rodák z dnes už neexistujúcej obce Sokolče s rodným menom Stanislav Guoth je od roku 1983 členom Siene slávy NHL.

Samotný Mikita sa na podobných ceremóniách už nezúčastňuje zo zdravotných dôvodov, v roku 2015 mu diagnostikovali Lewyho demencia. Jeho dcéra Jane Mikitová Gneiserová ho každý deň navštevuje. "Od krku hore je preč. Od krku dole je stále silný ako kôň," povedala. "Ale keď som mu oznámila, že si ho Blackhawks takto pripomenú, reagoval." Informácie priniesla slovenská verzia nhl.com.