Chára vyrovnal Andreychuka, Ovečkin prekonal Lemieuxa

NEW YORK - Hokejisti New Jersey triumfovali v domácom zápase NHL nad Carolinou 7:4. Slováci v drese Devils Christián Jaroš ani Tomáš Tatar v gólovo úrodnom stretnutí nebodovali.

"Diabli" z New Jersey pokazili premiérový štart v NHL dvadsaťštyriročnému kanadskému brankárovi Jackovi LaFontaineovi, ktorý 9. januára podpísal s Hurricanes ročný kontrakt. Doteraz pôsobil v univerzitnej lige NCAA v drese Minnesoty, ale v rozbehnutej súťaži sa vydal na profesionálnu dráhu. "Hráči pred ním mu dnes vôbec nepomohli," povedal pre web nhl.com tréner Caroliny Rod Brind’Amour.

Dva góly New Jersey strelil Nathan Bastian, Andreas Johnsson mal bilanciu 1+1, Ryan Graves si pripísal tri asistencie a Devils zastavili sériu troch prehier. Prvé víťazstvo v NHL od 7. apríla 2018 vychytal Jon Gillies, ktorý kryl 28 striel. Hostia viedli v úvode 2:0, neskôr aj 3:2, ale "diabli" duel otočili. "Sme tím, ktorý sa nikdy nevzdáva. Aj keď prehrávame, vždy sa snažíme nájsť cestu späť. Úvod nám nevyšiel, ale potom sme boli lepším mužstvom," uviedol tréner New Jersey Lindy Ruff.

Tatar nastúpil v druhej útočnej formácii, na ľade bol 15 minút, zaznamenal jednu strelu, jeden hit a na trestnej lavici si odsedel dve minúty, Jaroš si za 10:16 minúty na ľade pripísal jednu strelu a dva hity. Útočník Marián Studenič sa ako zdravý náhradník do zostavy nezmestil.

Washington zdolal Ottawu 3:2 po predĺžení aj vďaka dvom gólom ruského kanoniera Alexandra Ovečkina, pre ktorého to bol už 28. a 29. zásah v tejto sezóne. Slovenský obranca Capitals Martin Fehérváry si pripísal plusový bod. Víťazný gól strelil Nicklas Bäckström, keď obral o puk Josha Norrisa a blafákom na bekhend prekonal Matta Murrayho. "Mal som šťastie, pri kľučke zasiahol súper môj chránič. Ak by cezo mňa prešiel, tak by išli traja na dvoch," povedal Bäckström. "Puk trochu skákal, tak som sa ho snažil položiť na ľad a potom som už bol blízko k brankárovi, aby som vystrelil. Občas treba veriť aj starému dobrému bekhendu," dodal Bäckström.

Senators viedli po dvoch tretinách 2:0, ale domáci v záverečnej dvadsaťminútovke vyrovnali zásluhou gólov Ovečkina a zdolali Ottawu v desiatom zápase za sebou. Séria trvá od 24. januára 2017. "Hrali sme dobre, hráčov treba za výkon pochváliť, ale je veľká chyba nechať Ovečkina dvakrát voľného pred bránkou. Z takých pozícií sa nemýli. A potom prišla chyba v predĺžení," povedal tréner Ottawy D.J. Smith.

Ovečkin bodoval v siedmom zápase za sebou a už len jeden gól ho delí od toho, aby zaznamenal šestnástu tridsaťgólovú sezónu v kariére. Rekord NHL drží Mike Gartner, ktorý strelil minimálne 30 gólov v 17 sezónach, z toho 10 v drese Capitals. S 29 gólmi sa Ovečkin delí o post najlepšieho kanoniera NHL s Chrisom Kreiderom z New Yorku Rangers. Tridsaťšesťročný krídelník zaznamenal 155. viacgólový zápas v kariére a prekonal zápis Maria Lemieuxa. Pred ním sú už len Brett Hull (158) a Wayne Gretzky (189). Fehérváry bol pri absencii Johna Carlsona a Dmitrija Orlova druhý najvyťaženejší hráč Washingtonu. Na ľade strávil 24 minút a 14 sekúnd, zaznamenal "plusku", dve strely, tri hity a zblokoval dve strely súpera.

Hráči New Yorku Islanders v zostave s ďalším slovenským obrancom Zdenom Chárom podľahli Torontu 1:3. Víťazstvo Maple Leafs vychytal Petr Mrázek (27 zákrokov), obranca Morgan Rielly strelil gól a pridal aj asistenciu. Toronto dalo dva góly v prvej tretine, najskôr sa v oslabení presadil Mitch Marner, ktorý skóroval v treťom zápase za sebou, a potom vyhral súboj s časom Pierre Engvall, keď 0,4 sekundy pred prvou sirénou dostal kanadský tím do vedenia 2:1. "Bol to perfektný výkon. Všetky formácie hrali dobre, veľmi sa mi páčila druhá tretina. V tretej sme dovolili súperovi viac, ale výborne chytal Petr," povedal tréner Toronta Sheldon Keefe. Chára v 1639. zápase v základnej časti, čím sa na deviatom mieste histórie dotiahol na Davea Andreychuka, odohral rovných 19 minút. Do štatistík si zapísal dve strely, jeden hit a jednu zblokovanú strelu. Pred zápasom si v UBS Aréne uctili videospomienkou a minútou ticha pamiatku legendy Islanders Clarkea Gilliesa, ktorý v piatok zomrel vo veku 67 rokov.

Viac sa darilo newyorským Rangers, nad Arizonou triumfovali 7:3. Veľký podiel na tom mal útočník Chris Kreider, autor hetriku a asistencie. Kreider strelil 29 gólov, čím si vytvoril maximum v kariére a delí sa o post najlepšieho kanoniera ligy s Ovečkinom. "Hrá s veľkým sebavedomím a, samozrejme, že mu pomáhajú spoluhráči. Celý útok hrá fantasticky," povedal tréner "jazdcov" Gerrard Gallant. Tridsaťročný Američan skóroval v piatom zápase za sebou, počas tejto série dal osem gólov. Dva góly strelil obranca Jacob Trouba, Mika Zibanejad zaznamenal tri asistencie a bodoval v ôsmom zápase za sebou. Rangers prehrávali v druhej tretine 1:3, ale potom strelili šesť gólov za sebou. Víťazstvo vychytal Igor Šesťorkin, keď kryl 26 striel.

Tampa Bay zvíťazila v San Jose vysoko 7:1. V drese dvojnásobného obhajcu Stanleyho pohára absentoval pre zranenie v dolnej časti tela obranca Erik Černák. Dvoma gólmi prispel k víťazstvu "bleskov" Ross Colton, kapitán Steven Stamkos a Alex Killorn mali bilanciu 1+1. Tampa vyhrala päť z predchádzajúcich šiestich duelov. Stamkos strelil svoj 20. gól v sezóne a vyrovnal klubový rekord Vincenta Lecavaliera za najviac dvadsaťgólových sezón (12). Hostia dali štyri góly už v prvej tretine a odčinili prehru 1:5 z Anaheimu.

Philadelphia prehrala v Buffale 3:6 a natiahla sériu prehier už na 11 zápasov. Tromi bodmi prispeli k víťazstvu domácich Jeff Skinner a Tage Thompson (obaja zhodne 2+1), dva góly za Sabres strelil aj Peyton Krebs (2+0). Flyers nepomohli ani dva zásahy kapitána Claudea Girouxa.

Sedemzápasovú sériu prehier ukončili hráči Edmontonu, keď v kanadskom derby zdolali Calgary 5:3. Mužom zápasu bol nemecký útočník Leon Draisaitl, ktorý v 55. minúte po krásnej individuálnej akcii zlomil nerozhodný stav a sekundu pred koncom druhým gólom v zápase poistil do prázdnej bránky víťazstvo "olejárov". "Samozrejme, že je to výborný pocit. Prehrávať bolo strašné, nebola to žiadna zábava. Nehrali sme ešte podľa predstáv, ale víťazstvo je dôležité," povedal Draisaitl, ktorý v 37 zápasoch nazbieral 58 bodov, a s Ovečkinom sú na čele štatistík NHL. V bránke podal výborný výkon Mikko Koskinen, ktorý chytil 44 striel.

David Pastrňák rozhodol o víťazstve Bostonu nad Winnipegom 3:2, keď v tretej tretine zo svojej typickej pozície v presilovke strelou bez prípravy zlomil nerozhodný stav. Český útočník potvrdil výbornú formu, v dvanástom januárovom zápase strelil jedenásty gól. Jets dvakrát viedli, ale napokon z TD Garden odišli bez bodu. Bruins nastúpili aj s Bradom Marchandom, ktorý po tvrdom náraze nedohral predchádzajúci zápas s Washingtonom a jeho štart bol otázny.

Colorado natiahlo víťaznú domácu sériu na 15 zápasov, keď zdolalo Montreal 3:2 po predĺžení. Rozhodujúci gól strelil Gabriel Landeskog, "lavíny" vyhrali šesť zápasov za sebou a v dvanástich dueloch získali aspoň bod. Canadiens naopak pokračujú v mizérii, prehrali ôsmy z predchádzajúcich deviatich zápasov. Z Colorada si odniesli aspoň bod, výrazne k tomu prispel brankár Cayden Primeau, ktorý chytil 43 striel.

Matt Duchene pomohol dvoma gólmi a asistenciou k víťazstvu Nashvillu nad Detroitom 4:1. Dvadsiaty gól v sezóne strelil Filip Forsberg a pridal aj asistenciu. Doma vyhrali aj hokejisti Minnesoty, o triumfe 4:3 po predĺžení nad Chicagom rozhodol Marcus Foligno. Wild prehrávali 0:2 a vyrovnali na 3:3 v hre bez brankára dve minúty pred koncom.

NHL - výsledky:

Buffalo - Philadelphia 6:3, Boston - Winnipeg 3:2, Colorado - Montreal 3:2 pp, New Jersey - Carolina 7:4, New York Islanders - Toronto 1:3, New York Rangers - Arizona 7:3, Washington - Ottawa 3:2 pp, Nashville - Detroit 4:1, Minnesota - Chicago 4:3 pp, Edmonton - Calgary 5:3, San Jose - Tampa Bay 1:7.