Chára s asistenciou pri triumfe Bostonu, Pastrňák na méte 20 gólov

NEW YORK - Slovenský hokejový obranca Andrej Sekera prispel v zámorskej NHL jednou asistenciou k domácemu víťazstvu Dallasu nad Winnipegom 5:3. Stars predĺžili víťaznú sériu na päť duelov, bodovali v desiatom zápase v rade. Rovnako bod za asistenciu si pripísal aj Zdeno Chára, ktorého Boston si v noci na piatok poradil doma s Buffalom 3:2. Brankár Jaroslav Halák bol na striedačke Bruins, zápas odchytal Fín Tuukka Rask.

Sekera sa podieľal na úvodnom góle duelu, keď jeho strelu od modrej čiary dorazil v 28. minúte do siete Mattias Janmark a oslávil tak návrat po zranení. Pre slovenského obrancu to bola druhá asistencia i bod v sezóne. Stars v prostrednej časti pridali ďalšie dva góly a viedli 3:0, no o trojgólový náskok prišli, pretože Jets po zásahoch Kylea Connora, Patrika Laineho a Lucu Sbisu vyrovnali. O víťazstve Dallasu napokon rozhodol vydareným blafákom štyri a pol minúty pred koncom kapitán Jamie Benn a ukončil Jets trojzápasovú víťaznú sériu. Jeden z gólov Stars strelil český útočník Radek Faksa a bodoval v ôsmom zápase za sebou. Najlepší duel v drese "hviezd" odohral Corey Perry, ktorý si pripísal tri asistencie. Tridsaťtriročný Sekera bol na ľade takmer 20 minút, okrem asistencie zaznamenal plusový bod a dve strely.

Víťazstvo Bostonu nad Buffalom (3:2) zariadili najväčšie útočné esá Bruins. Dva góly strelil Brad Marchand, ďalší pridal David Pastrňák a ako prvý hráč v tejto sezóne sa dostal na hranicu 20 presných zásahov. Boston natiahol sériu s minimálne bodom na šesť duelov. Výrazný podiel na úspechu mal brankár Tuukka Rask, ktorý chytil 36 striel a v tretej tretine sa blysol fantastickým zákrokom vyrážačkou, keď mrštným skokom "ukradol" gól Evanovi Rodriguesovi a udržal svoj tím vo vedení 3:1. "Bol to super zákrok v štýle Dominika Hašeka," povedal tréner Bostonu Bruce Cassidy. Buffalo prestrieľalo domácich v pomere 38:27. "Nehrali sme dobre, zvíťazili sme po béčkovom výkone. Uspeli sme vďaka brankárovi a presilovkám," dodal Cassidy pre nhl.com. Kapitán Bostonu Zdeno Chára zaznamenal piatu asistenciu v sezóne, keď jeho strelu od modrej úspešne tečoval Marchand a vyrovnal na 1:1. Štyridsaťdvaročný Chára strávil na ľade 25 minút a 50 sekúnd a bol najvyťaženejším hráčom zápasu. Počas 27 striedaní zaznamenal plusový bod a jednu strelu.

Zo Slovákov bol v akcii aj ďalší obranca Erik Černák a rovnako zažil radosť z výhry. Jeho Tampa Bay uspela na ľade Chicaga 4:2, hoci nastúpila bez zraneného útočníka Nikitu Kučerova a po prvej tretine sa na ľade neobjavil ďalší kľúčový hráč a kapitán tímu Steven Stamkos. "Bojovali sme celý tím, hoci sme boli oslabení. Mali sme veľa zblokovaných striel a hrali sme obetavo," povedal jeden zo strelcov Lightning Brayden Point. Hviezdny útočník Blackhawks Patrick Kane zaznamenal 600. asistenciu v kariére a bodoval v jedenástom zápase za sebou. Černák bol na ľade 18 minút a 16 sekúnd, zaznamenal mínusový bod, dve trestné minúty, jednu strelu a rozdal štyri "hity".

Výsledky NHL:

Boston - Buffalo 3:2 /CHÁRA za domácich 0+1/, Carolina - Philadelphia 3:5, Columbus - Detroit 5:4, Florida - Anaheim 5:4 pp, New York Islanders - Pittsburgh 4:3 pp, Minnesota - Colorado 3:2, Nashville - Vancouver 3:6, St. Louis - Calgary 5:0, Chicago - Tampa Bay 2:4, Dallas - Winnipeg 5:3 /SEKERA za domácich 0+1/, Arizona - Toronto 1:3, Vegas - San Jose 1:2 pp, Los Angeles - Edmonton 5:1