Chára a Ružička prispeli asistenciami k víťazstvám, Tatar opäť naprázdno

NEW YORK - Slovenský obranca Zdeno Chára sa jednou asistenciou podieľal na víťazstve hokejistov New Yorku Islanders v zámorskej NHL nad Ottawou 4:1. Na gól prihral aj Adam Ružička pri triumfe Calgary na ľade Dallasu 4:3. Pre Cháru (0+4) i Ružičku (2+2) to bol štvrtý bod v sezóne. Už desať zápasov sa do bodovania nezapísal Tomáš Tatar a jeho New Jersey podľahlo doma Torontu vysoko 1:7.

Chára asistoval pri víťaznom góle Islanders v 29. minúte, keď jeho nahodenie od mantinelu brankár Anton Forsberg neudržal a Oliver Wahlstrom bekhendom dostal domácich do vedenia 2:1. Mathew Barzal a Adam Pelech potom poistili dva body pre "ostrovanov". Brankár Iľja Sorokin prispel k výhre 26 zákrokmi. Chára v dueli proti svojmu niekdajšiemu klubu strávil na ľade 18:29 min, mal dve strely i plusový bod. Do zostavy domácich sa po zranení prvýkrát od 15. novembra vrátil obranca Ryan Pulock.

Už po 114 sekundách hry mal Ružička výrazný podiel na prvom góle Calgary v súboji na ľade Dallasu. Dvadsaťdvaročný útočník získal puk v strednom pásme, vymenil si ho s Milanom Lucicom a potom parádnym pasom poza ležiaceho obrancu pripravil zakončenie pre Trevora Lewisa. Dallas neskôr otočil skóre na 3:1 vo svoj prospech, ktoré platilo ešte šesť minút pred záverečnou sirénou. Andrew Mangiapane a Johnny Gaudreau sa však potom postarali v priebehu jednej minúty o vyrovnanie a 108 sekúnd pred koncom rozhodol o triumfe Calgary krátko po svojom návrate z trestnej lavice obranca Oliver Kylington. Ružička odohral 11:34 min, k plusovému bodu a dvom strelám pridal v druhej tretine dvojminútový trest za seknutie. Jeho krajan Andrej Sekera sa opäť nezmestil do zostavy domácich.

Slovenský obranca Martin Fehérváry sa prezentoval plusovým bodom, štyrmi bodyčekmi a dvoma zblokovanými strelami pri víťazstve Washingtonu 4:3 po predĺžení v Pittsburghu. S minutážou 22:13 bol druhý najvyťaženejší hráč svojho tímu. Hviezdou duelu sa stal jeho kolega z defenzívy Dmitrij Orlov, ktorý zaznamenal dva góly, vrátane víťazného v predĺžení. Washingtonu sa už v 7. minúte zranil český brankár Vítek Vaněček, nahradil ho Iľja Samsonov a tím potiahol k výhre 43 zákrokmi.

Tatar natiahol šnúru bez bodu už na desať zápasov, čo je najviac v jeho zámorskej kariére. Naposledy sa z neho tešil ešte 6. januára v dueli s Columbusom. Proti Torontu odohral 13:42 min, pripísal si dve "mínusky" a jednu strelu na bránku. New Jersey prehralo šiesty zápas za sebou. Pod jasný triumf Toronta 7:1 sa štyrmi bodmi podpísal Mitchell Marner a skóroval v každom z uplynulých siedmich stretnutí. Toronto ťahá šnúru piatich víťazstiev. Obranca Christián Jaroš a útočník Marián Studenič sa nedostali do zostavy Devils.

Tampa Bay bez zraneného obrancu Erika Černáka zdolala doma San Jose 3:2 po predĺžení, v nadstavení sa o to postaral švédsky zadák Victor Hedman. Hosťom nepomohli dva body (1+1) Logana Couturea. Brankár Jaroslav Halák sledoval zo striedačky prehru Vancouveru na ľade Nashvillu 2:4.

NHL - výsledky:

Pittsburgh - Washington 3:4 pp, Philadelphia - Winnipeg 3:1, NY Rangers - Florida 5:2, New Jersey - Toronto 1:7, Tampa Bay - San Jose 3:2 pp, Boston - Seattle 3:2, NY Islanders - Ottawa 4:1 (za domácich Chára 0+1), Nashville - Vancouver 4:2, Dallas - Calgary 3:4 (za hostí Ružička 0+1), Colorado - Arizona 2:3 pp a sn, Vegas - Buffalo 5:2.