Chára vlajkonosičom v Soči: Je to pre mňa obrovská pocta!

BOSTON / BRATISLAVA (SZĽH) - Patrí medzi tophráčov NHL a úzkej skupiny najväčších hviezd celej ligy. Žiadnemu hráčovi zo zámoria sa však nepodarilo to, čo Zdenovi Chárovi. Bostonský kapitán bude na XXII. zimných olympijských hrách v Soči slovenským vlajkonosičom! 

Zdeno Chára oslavuje víťazný gól, foto SITA/AP

 

Keď sa túto správu dozvedeli v Bostone, neváhali ani sekundu a tréner Claude Julien s generálnym manažérom Petrom Chiarellim povedali okamžite áno! „Zdeno prišiel s týmto návrhom najskôr za mnou, ja som ho tlmočil Petrovi a on to schválil s mojou plnou podporou,“ povedal zámorským médiám tréner „medveďov“ Claude Julien.

Chára tak neodohrá dve stretnutia pred začiatkom olympijskej prestávky. Bruins bude chýbať 6. februára v St. Louis a v domácom zápase 8. februára proti Ottawe. O tom, že by Boston neuvoľnil svojho kapitána, ani manažment nepremýšľal. „Keď sa pozriete na to, čo Zdeno pre Boston urobil, bolo to ľahké rozhodovanie. Ide predsa o to, že ponesie slovenskú vlajku na otváracom ceremoniáli. Ak vynechá dva zápasy, je to nič v porovnaní s tým, čo všetko pre náš klub urobil, odkedy do Bostonu prišiel,“ pokračoval Julien.

O líderských schopnostiach Zdena Cháru niet v NHL žiadne pochyby a tým, že bude slovenským vlajkonosičom, prerástla jeho úloha vodcu do medzinárodnej roviny. „Pozerali sme sa na to z tejto stránky a aj preňho to bude veľmi pekné, keď bude niesť slovenskú vlajku. Samozrejme, na ľade nám bude Zdeno v dvoch zápasoch chýbať, ale kvôli tomuto jeho služby s radosťou obetujeme. Je pre nás dôležitým hráčom na ľade aj mimo neho. Vieme, že by od nás akceptoval akúkoľvek odpoveď, ale poviem úprimne, že to nebolo pre nás vôbec ťažké rozhodnutie. Som veľmi rád, že sme sa rozhodli takto,“ pridal Peter Chiarelli.

Zdeno sa tak pripojí k slovenskému tímu ako prvý hráč z NHL už 7. februára. „Pre mňa je to veľká česť a obrovská vec. Olympiáda je najväčší sviatok športu a už len účasť na nej je pre vás obrovskou poctou. Nemenej si ctím aj funkciu kapitána slovenskej reprezentácie. Niesť navyše vlajku svojej krajiny je obrovské privilégium a pocta,“ povedal Zdeno Chára, ktorý štartoval doteraz na zimných olympijských hrách v Turíne 2006 a Vancouvri 2010. 

Olympiádu vníma ako festival športu a športovcov, ktorí vnímajú možnosť štartovať pod piatimi kruhmi ako niečo jedinečné. „Je to mimoriadna príležitosť stretnúť  rôznych športovcov zo všetkých krajín sveta, porozprávať sa  s nimi a byť hlavne súčasťou celého olympijského kolobehu. Môžete navštíviť iné športoviská a pozrieť si iné súťaže. Olympiáda je určite špecifická časť roka,“ dodal slovenský kapitán.

"Všetci hráči z NHL budú uvoľnení k 9. februáru, do Soči priletia špeciálom zo zámoria. Zdeno Chára pricestuje do Soči skôr, dostal výnimku od klubu. Je jediným hráčom z NHL, ktorý môže prísť do dejiska Hier skôr. Výnimku nedostali ani Alexander Ovečkin či Sidney Crosby," uviedol prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár. 

Okrem Zdena Cháru sa na ZOH v Soči z Bostonu predstavia aj kanadský útočník Patrice Bergeron, český forvard David Krejčí, švédsky strelec Loui Eriksson či fínsky brankár Tuukka Rask. Navyše generálny manažér „medveďov“ Peter Chiarelli a hlavný tréner Claude Julien budú súčasťou kanadského hokejového tímu.

Prehľad slovenských vlajkonosičov na otváracích ceremoniáloch ZOH:

Lillehammer 1994: Peter Šťastný (hokej)
Nagano 1998: Ivan Bátory (beh na lyžiach)
Salt Lake City 2002: Róbert Petrovický (hokej)
Turín 2006: Walter Marx ml. (sánkovanie)
Vancouver 2010: Žigmund Pálffy (hokej)
Soči 2014: Zdeno Chára (hokej)