Cesta „osemnástky“ do Ruska bez väčších komplikácii, v Čeľabinsku s kvalitným zázemím

ČEĽABINSK (SZĽH) – Reprezentačná „osemnástka“ už naplno zarezáva v ruskom Čeľabinsku, dejisku jubilejných dvadsiatych majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie. V meste východne od Uralu slovenskí reprezentanti nielenže odohrajú celú základnú skupinu, ale absolvujú aj poslednú etapu záverečnej prípravy vrátane zápasovej generálky proti Kanade.

S (takmer) kompletnou batožinou

Výprava s dvadsiatimi tromi hráčmi a realizačným tímom nabrala smer Rusko ešte v piatok doobeda slovenského času, keď sa z Bratislavy presunula autobusom na viedenské letisko, z ktorého sa s prestupom v Moskve dostala priamo do Čeľabinsku. Do dejiska majstrovstiev sveta celá výprava dorazila krátko pred sobotňajším svitaním.

Za dohromady šestnásť hodín cesty sa toho môže udiať skutočne veľa. Svoje o tom vie na základe skúseností aj z predošlých majstrovstiev sveta aj manažér slovenskej „osemnástky“ Imrich Antal. „Preprava pre mužstva je pre mňa ako manažéra asi najstresujúcejšia. Počas presunu sa môže stať toľko udalostí, ktoré s odstupom času beriete s úsmevom. Napríklad teraz sme si vo Viedni ‚načekovali‘ celú batožinu, no pri prestupe v Moskve nám nevzali vak, v ktorom bolo WD-40 a technický benzín na čistenie. Vo Viedni im to neprekážalo, v Moskve však áno…“

Až na túto komplikáciu však sa preprava z Bratislavy až do Čeľabinsku zaobišla bez väčších komplikácií. „Cesta prebehla inak bez problémov, chlapci ju dobre zvládli a čo je podstatné, tak z celej batožiny, ktorú sme viezli, nám prišlo všetko až na jeden vak, ktorý ostal v Moskve, no ten mal by prísť v nedeľu,“ dodal Antal.

Výborné podmienky na štadióne

„Osemnástka“ má v Čeľabinsku za sebou už úvodný tréningový deň. Ešte predtým si rozložila svoj stan v miestnej Ľadovej aréne Traktoru, kde hráva svoje domáce zápasy družstvo Kontinentálnej hokejovej ligy Traktor Čeľabinsk. 7,5-tisícová hala síce nepatrí svojou kapacitou medzi najväčšie v Rusku, no svojím zázemím patrí medzi špicu. Pocítili to aj Slováci, ktorí dostali šatňu najbližšie k ľadovej ploche.

„Čo som sa rozprával s trénermi ‚dvadsiatky‘, tak sám pán Bokroš povedal, že takúto výbornú kabínu počas svojho pôsobenia pri ‚dvadsiatke‘ na majstrovstvách sveta ešte nezažil,“ povedal Antal. „Každý má priestor na svoju prácu, či už sú to hráči, tréneri, doktor, kustódi, alebo aj ja, ako manažér. Všetci tu majú dostatok priestoru na pracovisku, aby mohli pripravovať tím či už na tréningový proces, alebo na samotný zápas.“

Trojhodinový časový posun

Oproti Slovensku je v Čeľabinsku o tri hodiny viac, čo by samo osebe nemuselo robiť až také problémy, avšak keďže tím priletel do Čeľabinsku len krátko pred treťou hodinou rannou a na hoteli sa ubytoval až po piatej, tak spánkový deficit u hráčov možno badať.

„Cesta bola náročná, v piatok sme už o deviatej ráno mali raňajky, museli sme pobaliť všetku batožinu, tú naložiť do autobusu a napokon aj bolo dobré, že sme na letisku boli už tri hodiny pred odletom, pretože aj tak na boarding sme sa dostali možno desať minút pred jeho ukončením,“ dodal na záver Antal.