Český majster sa teší na Slovan. Marcinko: Slovenská účasť v CHL má byť samozrejmosťou

Nie zlatý Zvolen, nie strieborný Poprad a ani nie bronzové Michalovce. Slovenskú extraligu bude v novej sezóne Ligy majstrov reprezentovať štvrtý Slovan a tento fakt vyvolal búrku polemiky.

Návrat bratislavského klubu, ktorý stál pri základoch budovania prestížnej medzinárodnej ligy, každopádne potešil zástupcov „oceliarov“ z Třinca. „Belasí“ totiž nahradili v F-skupine CHL bieloruský klub Junosť Minsk a český majster tak čaká výrazne kratšia cesta.

„Určite nás to potešilo. Vieme o nepokojoch a situácii v Bielorusku. Je fajn, že nám dokĺzal Slovan. Nebudeme to mať ďaleko a navyše to bude z pohľadu atraktivity zaujímavá konfrontácia,“ pomenoval hlavné výhody výmeny Minsku za Bratislavu tréner Ocelářov Václav Varaďa.

Dodatočnú rošádu pochopiteľne kvitujú aj slovenskí hráči v službách Třinca.

„Aj Minsk bol zaujímavý, ale Slovan je pre nás atraktívnejšou voľbou. Budeme to mať oveľa bližšie a teším sa na porovnanie českej a slovenskej extraligy,“ poznamenal útočník Vladimír Dravecký.

Cestu do metropoly Bieloruska s radosťou oželie aj útočník Tomáš Marcinko. Koniec-koncov, jeho manželka Vladimíra žiadala v pozícii predsedníčky Výboru NRSR pre európske udalosti tvrdé sankcie voči režimu Alexandra Lukašenka.

„S bratom sme sa pred žrebom smiali a písali sme si, že určite dostaneme opäť Minsk. A tak sa aj stalo,“ pousmial sa Marcinko. „Dostali sme ich tretíkrát v rade a stále si dobre spomínam na náš prvý zápas v Minsku. Vyzeralo to tam všelijako a domáci rozhodcovia ich hnali za víťazstvom. Nebolo to iba o hokeji a som celkom rád, že nastala výmena a čaká nás Slovan.“

Či by už išlo o majstrovský Zvolen, alebo Slovan, podľa účastníka dvoch olympiád a troch majstrovstiev sveta by mala mať slovenská Tipos extraliga garantované minimálne jedno miesto v Lige majstrov.

„Neviem presne, prečo je tam práve Slovan, ale som rád, že si zahráme proti slovenskému súperovi. Je to propagácia ligy a pre chlapcov zo Slovana dobrá šanca zahrať si proti silným a atraktívnym súperom. Viem, že sa hovorilo o finančnej náročnosti CHL, ale ak na to nájdu peniaze kluby z Poľska či Británie, tak by to mali zvládnuť aj naše popredné kluby. Je to predsa aj vec prestíže a medzinárodného renomé. Osobne sa teším na konfrontáciu českého a slovenského hokeja na takejto úrovni,“ zamyslel sa 33-ročný center,  ktorého čaká už piata sezóna v drese s drakom na hrudi a Ligu majstrov okúsil v každej z nich (vlani sa CHL nehrala kvôli pandémii).

Spoločne s Tomášom Marcinkom napočítame v súčasnom kádri Třinca až päť slovenských hráčov. Okrem neho sú nimi aj Vladimír Dravecký, Martin Marinčin, Miloš Roman a Patrik Hrehorčák.

„Ja to v podstate ani neriešim,“ zareagoval Marcinko na početnosť slovenskej skupinky. „V českom klube sa cítime ako doma a Třinec má takú polohu, že to máme 5 minút na Slovensko i do Poľska. Necítime sa ako legionári, ale v podstate stále platí, že nerozhoduje národnosť, ale kvalita. Ak by s nami neboli spokojní, tak nás v klube určite držať nebudú.“

Najdlhšie pôsobiacim Slovákom v tíme Ocelářov je Vladimír Dravecký, ktorý pôsobí pri poľských hraniciach už od roku 2014. V uplynulom ročníku však jeho čas strávený na ľade poklesol a výsledkom bolo iba päť gólov a šesť asistencií.

„Moje úlohy v tíme sa trochu zmenili, ale ja som každopádne rád, že som prispel k splneniu veľkého cieľa. Nebola to ľahká sezóna. Hrali sme bez divákov, v úvode tam bola pauza a konkurencia bola veľmi silná. Obhajoba titulu je veľká vec,“ upozornil 36-ročný Košičan. Podľa trénera Varaďu je Dravecký stále dôležitým členom kabíny a patrí medzi lídrov šatne. „Vlado je veľmi dobrý človek, chlapci si ho vážia a majú ho radi. Je jedným z kameňov našej kabíny. Aj on sám od seba určite očakával minulú sezónu viac, ale získal titul a nikde nie je napísané, že v novej sezóne nebude mať priestoru opäť viac.“