Česi po trinástich rokoch opäť v semifinále

BUFFALO 2. januára (SITA) - Českí hokejisti si po dlhých trinástich rokoch zahrajú v semifinále na majstrovstvách sveta do 20 rokov.

V utorok na šampionáte v americkom Buffale zvíťazili vo štvrťfinále nad výberom Fínska 4:3 po samostatných nájazdoch. Česi viedli nad súperom 1:0, no neskôr museli doťahovať manko 1:2 aj 2:3. Predĺženie zariadil v 58. min pri power-play Filip Zadina a postup do semifinále priniesli úspešné nájazdy Kristiana Reichela a Martina Nečasa. Veľký podiel na postupe Čechov má brankár Josef Kořenář, ktorý zneškodnil 51 striel súperov.

"Je to krásny pocit. Tvrdo sme pracovali a postup si zaslúžime. Súper bol lepší, no my sme mali viac šťastia v nájazdoch. Teraz je čas oslavovať," povedal Reichel pre oficiálny web turnaja.

Kristian Reichel je synom Roberta Reichela, trojnásobného svetového šampióna a olympijského víťaza z Nagana 1998. "Po premenenom nájazde som si spomenul, že čoskoro uplynie presne 20 rokov, keď môj otec v semifinále olympijského turnaja v Nagane proti Kanaďanom dal gól ako prvý exekútor nájazdu," dodal K. Reichel. R. Reichel šiel vtedy prvý a bol jediný úspešný hráč v samostatných nájazdoch, posunul Čechov do úspešného finále. Jeho syn v utorok tiež šiel v nájazdoch ako prvý.

Česi boli v semifinále MSJ naposledy v sezóne 2004/2015, v americkom Grand Forks napokon získali bronz. Fíni zostali bez prvej štvorky druhýkrát za sebou, vlani dokonca bojovali o zotrvanie medzi elitou. Česi v semifinále nastúpia proti víťazovi neskoršieho duelu Kanada - Švajčiarsko. V ďalších štvrťfinálových zápasoch proti sebe nastúpia Švédsko so Slovenskom a USA s Ruskom.

Majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov - Buffalo (USA) - štvrťfinále

Česko - Fínsko 4:3 po sam. nájazdoch (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 7. Zadina (Nečas, Hájek), 35. K. Reichel (Pavlík, Budík), 58. Zadina (Galvas, Nečas), rozhodujúci sam. nájazd Nečas - 24. A. Räsänen (Vesalainen, Juolevi), 30. Juolevi (Vesalainen, Kuokkanen), 47. Vesalainen (Tolvanen)
Vylúčení: 4:2 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0.