Česi dosnívali sen o Nagane 1998, do finále postúpili Rusi

KANGNUNG 23. februára (SITA) - Ruskí reprezentanti hrajúci pod hlavičkou Olympijskí športovci z Ruska už majú istotu medaily z mužského hokejového turnaja na zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu.

Zverenci trénera Olega Znaroka zvíťazili v piatkovom semifinále nad výberom Česka 3:0. V nedeľňajšom finále sa Rusi stretnú s víťazom neskoršieho semifinále Kanada - Nemecko (hrá sa o 13.10 h SEČ). Česi absolvujú duel o bronz v sobotu proti zdolanému z druhého semifinále.

Rusi hrali naposledy vo finále ZOH v Nagane 1998, v Japonsku vtedy podľahli Čechom. Zaujímavosťou je, že zlato získal ruský tím naposledy na ZOH 1992 vo francúzskom Albertville, keď hral rovnako ako teraz pod olympijskou vlajkou ako Zjednotený tím. Česi stále majú šancu zopakovať zisk bronz z Turína 2006, čo je zatiaľ ich posledný cenný kov spod piatich kruhov v mužskom hokejovom turnaji.

V prvej tretine mali obaja súperi po jednom vylúčenom hráčovi, no Rusi boli nebezpečnejší. Brankára Francouza ohrozili Kaprizov, N. Gusev či Kalinin, ale skóre sa nemenilo. V druhej časti nepochodil v brejku Červenka, na opačnej strane Daciuk našiel N. Guseva a Rusi viedli. O 27 sekúnd neskôr bol už rozdiel dvojgólový, keď Telegin z pravej strany prihral v prečíslení Gavrikovovi a Francouz kapituloval druhýkrát.

Dvakrát potom putoval na trestnú lavicu hviezdny Kovaľčuk, pri prvej presilovke český útočník Martin Růžička spálil hneď niekoľko šancí na skorigovanie. Pred druhou sirénou neuspel Rus Grigorenko. V tretej dvadsaťminútovke si Rusi umnou taktickou hrou strážili náskok, aj keď sa niekoľkokrát nechali zatlačiť pred brankárom Košečkinom, Česi si výraznejšiu šancu na gól nevypracovali, nepomohla im ani hra bez brankára v záverečných dvoch minútach. Naopak Kovaľčuk gólom do prázdnej bránky spečatil postup Rusov.

Česko - OŠR 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Góly: 28. N. Gusev (Daciuk), 29. Gavrikov (Telegin, Grigorenko), 60. Kovaľčuk (Zub, Zubarev)
Vylúčení: 3:5 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Iverson (Kan.), Lemelin (USA) - Dahmen (Švéd.), Suominen (Fín.)

Zostavy:

Česko: Francouz - J. Kolář, Mozík, Polášek, Nakládal, Jordán Kundrátek, O. Němec - Birner, Horák, Řepík - D. Kubalík, Jan Kovář, M. Erat - Červenka, Mertl, Martin Růžička - Sekáč, Koukal, Radil - T. Zohorna

OŠR: Košečkin - Vojnov, Gavrikov, Kiselevič, Nesterov, Zub, Zubarev, J. Jakovlev - Kalinin, Andronov, Kovaľčuk - Kaprizov, Daciuk, N. Gusev - Barabanov, Prochorkin, Širokov - Grigorenko, Kablukov, Telegin - Moziakin

Hlasy (zdroj: OIS): 

Iľja Kovaľčuk (útočník OŠR, autor gólu): "Byť vo finále je dobrý pocit. Myslím si, že sme si to zaslúžili. Hrali sme dobre, dobre zachytal náš brankár a dobre sme bránili v oslabení. Potrebujeme trochu zlepšiť presilovky. Ktokoľvek bude naším finálovým súperom, bude to výborný zápas. Budeme pripravení, ten najlepší vyhrá. 

Michail Grigorenko (útočník OŠR): "Gólman je na turnaji naším najlepším hráčom. Dnes tiež predviedol kľúčové zákroky. Zápas proti Kanade by bol zaujímavý pre celý hokejový svet, no v tejto chvíli to nie je dôležité. Ideme do finále." 

Jan Kolář (obranca ČR): "Neskórovali sme, preto sme prehrali. Myslím si, že ak by sme strelili nejaký gól v prvej či druhej tretine, mohli sme vyhrať. Rusi dobre bránili, dobre chytal ich gólman. Musíme si odpočinúť a v ďalšom zápase byť hladnejší po góloch." 

Michal Birner (útočník ČR): "Ak neskórujeme, je ťažké zvíťaziť. Nepremenili sme príležitosti. Ak chcete zdolať takéhoto súpera, musíte hrať bez chýb; my sme dnes chybovali. Pred duelom o bronz každý vie, čo je v hre. Ak by nám pred turnajom niekto povedal, že budeme mať prakticky dve príležitosti vybojovať medailu, brali by sme to. Myslím si, že to zvládneme; je jedno, proti komu nastúpime."