Černák sa stal prvým Slovákom, ktorý obhájil Stanleyho pohár

MONTREAL (SZĽH) – Erik Černák je desiatym slovenským rodákom, ktorý v noci zo stredy na štvrtok dvíhal nad hlavu slávny Stanleyho pohár a zároveň prvý, ktorý ho dokázal obhájiť. Jeho Tampa vo finále pokorila Montreal s Tomášom Tatarom 4:1 na zápasy a zo zisku strieborného grálu sa tešila tretíkrát v histórii NHL. Premiérovo ešte v roku 2004 aj so slovenským útočníkom Martinom Cibákom, druhýkrát počas dohrávaného minulého ročníka v októbri po triumfe 4:2 na zápasy v sérii s Dallasom. 

Postavenie Erika Černáka v tábore Lightning sa v ročníku 2020/21 ešte viac stabilizovalo. Dva dni pred Vianocami 2020 podpísal s klubom nový trojročný kontrakt a v skrátenej sezóne 2020/21 sa stal dôležitou súčasťou obranných radov floridského klubu. Šikovný slovenský bek trávil na ľade spravidla viac ako 20 minút. Bol tvrdý v obrannej hre, smelý a skvelý pri dopĺňaní útoku. V 46 zápasoch základnej časti nazbieral 18 bodov za 5 gólov a 13 asistencií, dosiaľ najvyšší počet v dlhodobej fáze sezóny počas trojročného pôsobenia v profilige. V aktuálnom ročníku navyše potvrdil dôležité postavenie v obrane Lightning produktivitou aj v play-off. V 20 dueloch pridal desať bodov za gól a deväť asistencií. Z troch sezón, ktoré v NHL dosiaľ odohral, sa až v dvoch tešil zo zisku Stanleyho pohára spolu s celým tímom Tampy Bay, ktorá v porovnaní s minulým ročníkom zostavu výrazne nemenila. Aj v tomto ju ťahali rovnakí hráči. V bránke fantastický Vasilevskij a v poli defenzívna istota Hedman, kapitán Stamkos, produktívni Kučerov s Pointom či Palátom. Tampa ťažila zo skvelej súhry kolektívu vytvoreného vďaka kvalitnému skautingu. Z ideálnej zmesi hráčov, ktorí v blízkej budúcnosti majú potenciál stať sa ďalšou úspešnou profiligovou dynastiou. A Erik Černák môže byť toho súčasťou.  

Tento rok prehrala Tampa na ceste k striebornému grálu sedem zápasov v porovnaní so šestnástimi triumfami. V 1. kole play-off pokorila vo floridskom derby "panterov" z konkurenčnej Floridy 4:2 na zápasy, v nasledujúcom Carolinu 4:1. Výraznejšie sa vytrápila až s NY Islanders v rámci finále východnej konferencie. Raz v ňom síce newyorskému oponentovi nadelila osmičku pri víťazstve 8:0 v piatom stretnutí, no bojovať o postup musela napokon až v sedemzápasovej sérii, pričom rozhodujúci duel zvládla mimoriadne tesne 1:0. Vo finále zužitkovala skúsenosti z minulej sezóny. Montreal, jeden z veľkých outsiderov tohtoročného play-off, nehral o Stanleyho pohár od jeho posledného zisku v roku 1993 (v sérii s LA Kings 4:1 na zápasy). Napriek tomu sa prepracoval až do absolútneho finále, v ktorom urputne bojoval, no napokon na jazdu "bleskov" nestačil a poddal sa jej. Škoda, že príležitosť v závere sezóny nedostal slovenský útočník Tomáš Tatar, ktorý naposledy nastúpil pred mesiacom, ešte v sérii 1. kola play-off proti Torontu. 

Najviac získaných Stanleyho pohárov spomedzi rodákov spod Tatier má niekdajší elitný krídelník Chicaga Marián Hossa, ktorý sa s Blackhawks radoval trikrát. Nasleduje dvojnásobný víťaz Tomáš Kopecký, po jednom prsteni majú doma Marián Gáborík, Michal Handzuš, Zdeno Chára, Miroslav Šatan, Martin Cibák a Jiří Bicek. Onedlho získa druhý aj Erik Černák. Za úplne prvého slovenského víťaza najslávnejšej klubovej trofeje je považovaný Stan Mikita, rodák z dnes už nejestvujúcej obce Sokolče, so Chicagom z roku 1961. Legendárny center, vždy hrdý na svoje slovenské korene, opustil hokejový svet 7. augusta 2018.

Slovenské účasti vo finále play-off NHL

2021 - Erik Černák (Tampa Bay Lightning) vs. Tomáš Tatar (Montreal Canadiens/vo finále nenastúpil ani raz)

2020 - Erik Černák (Tampa Bay Lightning) vs. Andrej Sekera (Dallas Stars)

2019 – Zdeno Chára, Jaroslav Halák (Boston Bruins)

2018 – Tomáš Tatar (Vegas Golden Knights)

2015 – Marián Hossa (Chicago Blackhawks)

2014 – Marián Gáborík (Los Angeles Kings)

2013 – Michal Handzuš, Marián Hossa (Chicago Blackhawks)

2011 – Zdeno Chára (Boston Bruins)

2010 – Tomáš Kopecký, Marián Hossa (Chicago Blackhawks)

2009 – Miroslav Šatan (Pittsburgh Penguins) vs. Marián Hossa (Detroit Red Wings)

2008 – Marián Hossa (Pittsburgh Penguins) vs. Tomáš Kopecký (Detroit Red Wings)*

2007 – Andrej Meszároš (Ottawa Senators)

2004 – Martin Cibák (Tampa Bay Lightning)

2003 – Jiří Bicek (New Jersey Devils)

1999 – Miroslav Šatan (Buffalo Sabres)

1998 – Peter Bondra, Richard Zedník (obaja Washington Capitals)

1996 – Róbert Švehla (Florida Panthers)

pred rokom 1993

1973, 1971, 1965, 1962 a 1961 – Stan Mikita (Chicago Blackhawks)

* - Tomáš Kopecký vo finálovej sérii nehral

 

Slovenskí víťazi Stanleyho pohára

2021 - Erik Černák (Tampa Bay Lightning)

2020 - Erik Černák (Tampa Bay Lightning)

2015 – Marián Hossa (Chicago Blackhawks)

2014 – Marián Gáborík (Los Angeles Kings)

2013 – Michal Handzuš, Marián Hossa (Chicago Blackhawks)

2011 – Zdeno Chára (Boston Bruins)

2010 – Tomáš Kopecký, Marián Hossa (Chicago Blackhawks)

2009 – Miroslav Šatan (Pittsburgh Penguins)

2008 – Tomáš Kopecký (Detroit Red Wings)

2004 – Martin Cibák (Tampa Bay Lightning)

2003 – Jiří Bicek (New Jersey Devils)

1961 – Stan Mikita (Chicago Blackhawks)