Čajkovič v novom klube s najvyššími cieľmi: "Chceme zabojovať o titul"

BRATISLAVA - Poctivú prípravu túži pretaviť do kvalitných výkonov. Jeden z našich najväčších hokejových talentov Maxim Čajkovič prežíva rušné leto. Počas neho zmenil v rámci kanadskej juniorskej ligy QMJHL klub. Po dvoch rokoch v Saint John Sea Dogs si to namieril do Val-d'Or Foreurs.

Záujem o mňa prejavili tri tímy. Z Val-d'Or Foreurs volali, že by ma veľmi chceli na najbližší ročník. Radi by zabojovali o titul, Saint John má podobné plány až o dva roky. Preto využili možnosť vymeniť ma za draftové výbery,“ opísal pozadie výmeny šikovný krídelník. V ostatnom ročníku nazbieral v drese bývalého klubu v 36 zápasoch 42 bodov. „Bolo to ako na hojdačke. Limitovalo a vyradilo ma veľmi veľa zranení,“ priznáva Čajkovič: „Vždy, keď som sa vrátil, hral som lepšie ako predtým. So svojou produktivitou som bol veľmi spokojný.

Rodáka z Bratislavy netešili len osobné štatistiky, ale aj zlepšené výkony klubu. Aj preto ho mrzí predčasný koniec sezóny. „Z tímového pohľadu sa nám darilo omnoho viac ako pred rokom. Prišla nečakaná výmena trénera a hrali sme ešte lepšie. Boli sme vyššie v tabuľke, ako bol náš pôvodný cieľ. Na play off sme boli nažhavení a je škoda, že nám vírus ukončil sezónu,“ pokračuje jediný draftovaný Slovák tímom NHL v roku 2019.

Prospekt Tampy Bay si po svojom návrate domov stihol aj trochu oddýchnuť. „Na Slovensko som sa vrátil 15. marca, dal som si tri týždne voľno a začal som trénovať vonku, ako to možnosti dovolili. Od trénerov som dostal plán. Hneď, keď sa dalo, začal som chodiť do posilňovne. Už sa aj teším, že to skončí. Letná príprava je veľmi náročná, ale aspoň budem dobre pripravený na nový ročník,“ vraví Čajkovič, ktorý pozorne sleduje súčasné dianie za morom, kde sa všetko pripravuje na reštart NHL. „Verím, že sa to podarí dohrať. Stanley Cup je veľká vec a bolo by zlé, keby sa tento rok neodovzdával.

Odchovanec Svišťov si už vo veľmi mladom veku vyskúšal zahraničie. Cez Hodonín a Brno sa dostal do Švédska. Ako sa s odstupom času pozerá na toto obdobie? „Oveľa skôr som dospel. Býval som sám, prípadne s inou rodinou. Musel som si sám variť, rodičia ma nikam nevozili, všade som chodil individuálne. K tomu som začal v bežnom živote používať cudzí jazyk, veľmi som sa zlepšil v angličtine. Zároveň sa stratila hanblivosť, už sa nebojím opýtať sa, keď mi nie je niečo jasné,“ nachádza pozitíva v odlúčení od najbližších stále len devätnásťročný mladík.

Účastník posledných Majstrovstiev sveta juniorov bude tento rok patriť k hlavným ofenzívnym esám tímu Róberta Petrovického. Tohtoročný tím má za sebou už dve reprezentačné akcie. Po Hokejovom lete v Námestove aj trojicu prípravných zápasov v Brne. „Čím viac je takýchto kempov, tým viac sa naučíme, bližšie sa spoznáme. Osvojíme si systém, ktorý od nás tréneri vyžadujú a lepšie sa zohráme. Keď sa pôjde do kempu pred majstrovstvami sveta, už budú vedieť, kto by mal s kým hrať vo formácii,“ víta letné spestrenie Čajkovič, ktorý si črtajúce sa mužstvo napriek trom prehrám pochvaľoval: „Vyzerá to dobre. Chalani, ktorí prišli z osemnástky, sú dobrí a podľa mňa by sa znovu dostali do A-kategórie. Viacerí z nás už majú skúsenosti aj z MS a budeme chcieť mladším chalanom pomôcť. Uvidíme, čo sa nám podarí.“

Ako sám pripúšťa, celý nasledujúci ročník by ešte mal stráviť v juniorskej QMJHL. Napriek tomu by rád presvedčil v kempe Tampy Bay. Tým by sa mu otvorila možnosť aspoň nakuknúť do AHL. „V Tampe ešte nemám zmluvu. Do predsezónneho kempu ide každý draftovaný hráč. Ak to liga a okolnosti dovolia, nemal by som tam chýbať,“ hovorí Čajkovič, ktorý na záver priznal, akí hokejisti mu v súčasnosti imponujú: „Od malička bol môj vzor Alex Ovečkin, no čoraz viac sa pozerám na Davida Pastrňáka a Nathana MacKinnona. Veľmi sa mi páči ich štýl hokeja a snažím sa vypichnúť vecičky z ich hry, ktoré mi vyhovujú.