Čacho pred zápasom s Ruskom: Musíme mať dobrý pohyb

ČEĽABINSK (SZĽH) – Reprezentácia do osemnásť rokov uzavrie svoje vystúpenie v základnej skupine B majstrovstiev sveta stretnutím proti jednému z topfavoritov turnaja, domácemu Rusku. Navzdory tomu, že zverenci Viliama Čacha už majú splnený cieľ, ktorým bol postup do štvrťfinále, proti Rusku nehodlajú kožu predať lacno. Napokon, stále ide o veľa. Stretnutie proti „červenej mašine“ je priamym súbojom o druhé miesto v skupine.

Jednoduché to však pre slovenskú „osemnástku“ rozhodne nebude. Domáce Rusko disponuje vysokou kvalitou a nie nadarmo sa radí medzi hlavných kanidátov na zlato, na ktoré čakajú na šampionáte „osemnástok“ už od roku 2007. „Rusi sú výborní korčuliari, videli sme ich v zápasoch v skupine. Vieme do čoho ideme, bude to veľmi náročné, no veríme, že sme sa dobre pripravili na zápas,“ povedal po rannom rozkorčuľovaní hlavný tréner Slovákov Viliam Čacho.

Súpera bude určite hnať aj sedemapoltisícová Ľadová aréna Traktora, ktorá počas zápasov domáceho Ruska býva vypredaná do posledného miesta. Na elektrizujúcu atmosféru sa však hráči tešia. „Chalani to očakávajú. Zachytili sme časť zo zápasov Ruska, chalani to videli, takže verím, že sa s tým vyrovnajú a nakopne ich to k ešte lepším výkonom, pretože takáto kulisa na mládežníckych šampionátoch nebýva pravidlom,“ povedal Čacho, ktorého doplnil útočník Damián Zubek. „Určite sa na to tešíme, bude to niečo nové pre nás, ale sme na všetko dostatočne pripravení,“ ubezpečil.

Damián Zubek (vľavo) uniká Lucasovi ChautantoviDamián Zubek (vľavo) uniká Lucasovi Chautantovi

Domáci Rusi v základnej skupine už raz zakopli. Fínsku podľahli 4:5 v zápase, v ktorom viedli už 4:2. Ďalšie zaváhanie by síce nemalo fatálne následky, no sebavedomí Rusi sa budú chcieť v poslednom zápase pred štvrťfinále dozaista výsledkovo rehabilitovať, obzvlášť ak hrajú doma. Naproti tomu Slováci môžu ísť do zápasu bez akéhokoľvek tlaku. Základný cieľ splnili s veľkou rezervou a proti Rusku v pozícii favorita nie sú.

„Chlapci veľmi dobre vedia, že každé ďalšie získané body nás môžu posunúť vyššie. Ja verím, že po postupe do štvrťfinále sa neuspokojili. Napokon, hrajú aj o svoje meno. Ak podáme výkony ako v prechádzajúcich zápasoch, tak verím, že by výsledok mohol byť zaujímavý,“ praje si Čacho.

Na to, aby niečo také Slováci dokázali, bude potrebné podať mimoriadne kvalitný výkon s dobrým pohybom. „Budeme musieť korčuľovať tak ako v zápase s Čechmi. Musíme tiež výborne brániť v obrannom pásme. Samozrejme, je potrebné mať čo najmenej vylúčení, no keď už prídu, tak na oslabovke musí byť obetavosť na prvom mieste,“ povedal Čacho. Pomôcť by mohol aj priaznivý vývoj zápasu. 

Viliam ČachoViliam Čacho

S pribúdajúcim časom by sa Rusi mohli odchylovať od svojho herného systému, čo by mala byť voda na slovenský mlyn. Hovorí Damián Zubek: „Ak budeme držať stav 0:0 a budeme dobre brániť, tak sa Rusi dostanú pod určitý tlak a máme šancu proti nim uspieť.“

V súvislosti s 18-ročným útočníkom Banskej Bystrice ešte jedna zaujímavosť. Hoci to znie neuveriteľne, no ako člen minuloročného dorasteneckého družstva HK Gladiators Trnava má v kádri Rusov aj svojho bývalého spoluhráča. Ním je Moskovčan Ruslan Ischakov, ktorý v doterajšom priebehu turnaja nazbieral v troch zápasov jeden gól. „Už sme sa spolu rozprávali, dvakrát sme sa stretli a o to viac sa na zápas proti Rusom teším,“ uzavrel.

Zápas proti ruskej „osemnástke“ sa začne o 16.30 hod. slovenského času, v bránke dostane priestor po tretí raz po sebe Samuel Vyletelka.