Bývalý prezident SZĽH Igor Nemeček je od soboty šesťdesiatnik

V sobotu 28. augusta sa dožíva významného životného jubilea – 60. narodenín – bývalý prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja či jeho dlhoročný generálny sekretár a  riaditeľ organizačných výborov MS v hokeji Igor Nemeček.

Celý život rodáka z Bratislavy je spojený so športom a predovšetkým s hokejom, ktorému sa venoval aj ako hráč. V roku 1984 vyštudoval Fakultu telesnej výchovy a športu UK v Bratislave a následne pracoval ako metodik v Slovane Bratislava. V roku 1987 nastúpil do služieb Slovenského zväzu ľadového hokeja ako tréner mládeže. V 90. rokoch ho hokejové cesty zaviali do Rakúska (Zell am See, Zeltweg, Kitzbühel) a Talianska (Vipiteno).

Po návrate na Slovensko sa v septembri 1999 stal generálnym sekretárom Slovenského zväzu ľadového hokeja. Zároveň bol aj manažérom reprezentačných výberov, ktoré získali tri seniorské medaily pre Slovensko – striebro v roku 2000 v Petrohrade, zlato v roku 2002 v Göteborgu a bronz v roku 2003 v Helsinkách.

V januári 2010 sa stal Igor Nemeček generálnym riaditeľom organizačného výboru majstrovstiev sveta 2011 v Bratislave a Košiciach. Po ich skončení, na VI. kongrese SZĽH v júni 2011 v Bratislave, ho zvolili do funkcie prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja. Počas jeho pôsobenia vo funkcii (do roku 2016) získal reprezentačný tím striebro na MS 2012.

Po odchode z prezidentskej funkcie pomáhal pri prípravách významných podujatí, ktoré sa konali na Slovensku. Bol riaditeľom organizačného výboru MS do 18 rokov 2017 v Poprade a Spišskej Novej Vsi, MS 2017 v in-line hokeji a riadil aj organizačný výbor majstrovstiev sveta 2019 v Bratislave a Košiciach.

Igor Nemeček dlhodobo pôsobí aj v štruktúrach Medzinárodnej hokejovej federácie, v rokoch 2012 až 2016 bol členom jej výkonného výboru. V minulosti bol členom komisie mládeže IIHF, v súčasnosti je v komisii pre podujatia a pravidelne absolvuje ako supervízor vrcholné medzinárodné turnaje.

Okrem hokejových štruktúr pôsobil Igor Nemeček aj v olympijských. Od roku 2001 bol štyri volebné obdobia členom výkonného výboru vtedajšieho Slovenského olympijského výboru, tri ako viceprezident. Na zimných olympijských hrách v Turíne 2006 a Vancouveri 2010 viedol slovenské misie.

Dnes je Igor Nemeček predsedom predstavenstva organizačného výboru majstrovstiev Európy 2022 v hádzanej, ale naďalej sa angažuje aj v hokeji ako riaditeľ Kontinentálneho pohára a člen komisie IIHF.

 

Slovenský zväz ľadového hokeja aj touto cestou Igorovi Nemečkovi srdečne blahoželá k šesťdesiatym narodeninám a praje mu najmä veľa zdravia i ďalších úspechov v jeho práci.