Bykov už nie je trénerom ruskej reprezentácie

Ruská hokejová federáciaRuská hokejová federácia

MOSKVA 26. mája (SITA) - Tréneri Viačeslav Bykov s Igorom Zacharkinom už nebudú pokračovať pri ruskej hokejovej reprezentácii. Vedenie Ruskej hokejovej federácie (FCHR) ich odvolalo na svojom štvrtkovom zasadnutí. Členovia vedenia FCHR vyhodnotili vystúpenie zbornej na svetovom šampionáte 2011 na Slovensku ako neuspokojivé a rozhodli sa ukončiť kontrakt Bykovovi i jeho asistentovi Zacharkinovi. Obaja mali v zmluvách klauzulu, že ak sa ich tímu nepodarí na vrcholnom podujatí získať medailu, potom federácia môže spoluprácu predčasne ukončiť. "Od trénerov sme v ich hodnotiacej správe nepočuli nič konkrétne. Do zimných olympijských hier v Soči ostávajú dva roky. Iné riešenie sme prijať ani nemohli," povedal pre championat.ru prezident CSKA Moskva a predseda Výboru riaditeľov KHL Viačeslav Fetisov.

"Netreba zabúdať, že obaja tréneri nám vrátili po pätnástich rokoch zlaté medaily. Pre nás je každá medaila cenná. Olympiáda i ostatný svetový šampionát sa však pre nás skončili neúspechom. Aj preto som ako člen vedenia federácie podporil navrhnuté riešenie,"
poznamenal prezident FCHR Vladislav Tretiak.

Bykov trénoval ruskú reprezentáciu päť rokov, pod jeho vedením získala "zborná" na MS dve zlaté, jednu striebornú a jednu bronzovú medailu. Bez cenného kovu odchádzali jeho zverenci z MS 2011 na Slovensku i ZOH 2010 vo Vancouveri. V Rusku sa už dlhšie špekuluje o nástupcovi Bykova. Hovorí sa o Čechovi Milošovi Říhovi či Lotyšovi Olegsovi Znaroksovi, najväčším favoritom je však Zinetuľa Biľaletdinov.
"Biľaletdinov je náš hlavný kandidát. V jeho silách je byť trénerom zbornej. Ak sa rozhodne prevziať tím, my ho podporíme," doplnil Fetisov.