Budúcoročný šampionát sa uskutoční v Tampere a Rige, MS 2026 privíta Švajčiarsko

BRATISLAVA (SZĽH) – Majstrovstvá sveta v roku 2023 budú hostiť dve krajiny. Kongres Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v piatok rozhodol o tom, že najbližší šampionát spoločne zorganizujú fínske Tampere a lotyšská Riga. Turnaj v roku 2026 usporiada Švajčiarsko. 

O budúcoročné majstrovstvá sveta, ktoré IIHF odobrala ruskému Petrohradu, sa pôvodne zaujímali aj Maďari so Slovincami. Podujatie chceli zorganizovať v hlavných mestách spomenutých krajín, ale maďarská vláda napokon neposkytla finančnú podporu potrebnú na usporiadanie MS. Reprezentácie oboch štátov sa v roku 2023 vrátia do elitnej kategórie svetových šampionátov. 

Tampere a Riga privítajú hokejovú špičku v termíne od 12. do 28. mája 2023. Vo Fínsku sa bude hrať, rovnako ako počas prebiehajúceho šampionátu, v modernej Nokia Arene. Lotyšská strana poskytne osvedčenú Riga Arenu, ktorá bola dejiskom MS v rokoch 2006 aj 2021. Vlani však lotyšskí organizátori doplatili na pandémiu koronavírusu a na tribúny sa dostalo iba pár stoviek fanúšikov. 

„Fínsko a Lotyšsko z hĺbky srdca ďakujú za prejavenú dôveru. Máme na prípravu necelý rok a myslím si, že dokážeme zorganizovať kvalitný šampionát. Pokúsime sa pripraviť ešte kvalitnejšie majstrovstvá sveta, aké boli v rokoch 2021 a 2022 v Lotyšsku resp. vo Fínsku,“ povedal prezident Fínskej hokejovej federácie Harri Nummela.

Už dávnejšie bolo známe, že MS v roku 2024 sa uskutočnia v českých mestách Praha a Ostrava. Šampionát v roku 2025 zorganizujú dánsky Herning a švédsky Štokholm. Novinkou je, že kongres IIHF prisúdil organizáciu turnaja v roku 2026 Švajčiarom. Tí mali byť na rade predvlani, ale vtedy sa majstrovstvá sveta neodohrali z dôvodu pandémie koronavírusu. Hrať sa bude v Zürichu a Fribourgu.

V piatok sa rozhodovalo aj o dejiskách ďalších podujatí. Kongres IIHF potvrdil, že budúcosezónne MS juniorov sa uskutočnia opäť v Kanade, v mestách Halifax a Moncton. V roku 2024 sa MS do 20 rokov presunú do Švédska. Budúcoročné MS do 18 rokov so slovenskou účasťou v elitnej kategórii privíta Švajčiarsko. 

Svetový šampionát žien v nasledujúcom roku bude na programe v Kanade, o rok neskôr pripadne organizácia Spojeným štátom americkým. Slovenská ženská reprezentácia do 18 rokov sa v prípade udržania medzi svetovou špičkou predstaví v budúcej sezóne na MS vo Švédsku. Ak by zostúpila, bude ju čakať turnaj A-skupiny I. divizíe v Taliansku.