Budeme sa spoliehať na brankárky a silu kolektívu, vraví Sabolová pred MS dievčat do 18 rokov

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov v stredu odletí na majstrovstvá sveta elitnej kategórie. Do Spojených štátov amerických zamieri 23 hráčok, ktoré ešte v dejisku šampionátu doplní Barbara Sibertová pôsobiaca v Kanade. Pred odletom na turnaj sme sa rozprávali s hlavnou trénerkou tímu Gabrielou Sabolovou. 

Slovenky začali s prípravou na vrchol sezóny už v úvode mája. Formu ladili prostredníctvom viacerých výcvikových táborov, najskôr v Bratislave a následne v Pezinku. Realizačný tím okrem tréningového procesu nezanedbal ani edukáciu dievčat, ktoré v uplynulých dňoch absolvovali prednášku o športovej výžive a taktiež diskusiu s komisárkami Antidopingovej agentúry SR. 

Zodpovedný prístup, žiadna dovolenka

„V závere prípravy boli dievčatá na tréningoch aktívne. Pomohli tomu aj prvé dva prípravné kempy. Hráčky od marca vedeli, že ich v júni čaká svetový šampionát. Preto k tomu pristúpili zodpovedne. Nedali si dovolenky, ale pracovali na sebe,“ povedala Sabolová pre Hockey Slovakia.

Ženská osemnástka sa posunula medzi najlepších osem tímov sveta na základe rozhodnutia Rady IIHF. Pôvodne mala nastúpiť na turnaji A-skupiny I. divízie MS v maďarskom Györi, ale napokon na podujatí v amerických mestách Madison a Middleton nahradila Rusky. 

„Turnaj bude dlhý, môže sa stať hocičo. Chceme ísť od zápasu k zápasu. Dôležitá bude pokora, hlavným cieľom je postupné zlepšovanie sa. Čakajú nás súperky z inej kategórie, s ktorými sme sa počas sezóny nemohli konfrontovať. Preto vravím, že ak sa budeme každým zápasom zlepšovať, budeme to hodnotiť pozitívne,“ pokračovala Sabolová.

Papierovo najsilnejšie Češky

Slovenské reprezentantky nastúpia na šampionáte vo výkonnostnej slabšej B-skupine. Postupne si zmerajú sily s Češkami, Švajčiarkami a Nemkami. Dva najlepšie tímy zo skupiny postúpia do štvrťfinále, zvyšné dva sa pobijú o záchranu v sérii hranej na dve víťazstvá. Krátko pred štartom turnaja, 3. júna, Slovenky odohrajú v USA prípravný zápas so Švajčiarkami.

„Aktuálne nevieme o súperkách takmer nič. Papierovo najsilnejšie budú asi Češky, a to aj vzhľadom na výsledky seniorského tímu na olympijskom turnaji či mládežníckych výberov na medzinárodných podujatiach. Celkovo však očakávam vyrovnané zápasy, v ktorých budú rozhodovať detaily.“

Pandémia koronavírusu v predchádzajúcich mesiacoch výrazne okresala medzinárodný kalendár. Osemnástka odohrala posledné medzištátne zápasy ešte na prelome rokov. Viaceré hráčky zo súčasného kádra však nechýbali na marcovom EYOF-e, kde čelili Fínkam, Švédkam a Maďarkám. 

„Počet zápasov sme nemohli ovplyvniť, nastali také okolnosti, s ktorými sme nepočítali. Medzinárodné zápasy boli limitované, ani súperky to nemali ideálne. Verím, že dievčatá ukážu hlad po hokeji. Budú sa tešiť na zápasy a šampionát pre nich bude formou odmeny,“ hovorila Sabolová. 

Skúsenosti budú výhodou

Súčasná generácia hráčok v reprezentácii do 18 rokov už štartovala na elitných majstrovstvách sveta v tejto vekovej kategórii. Skúsenosti zbierala na prelome rokov 2019 a 2020 v Bratislave. „Určite to bude pre dievčatá výhoda, že boli súčasťou tímu na šampionáte pred vyše dvoma rokmi. Vtedy však boli mladšie a teraz budú mať v tíme iné úlohy. Takisto majú za sebou mládežnícku olympiádu v Lausanne, kde dokonca získali bronzové medaily. Niektoré hráčky už boli aj na seniorských MS. Verím, že budú mať zdravé sebavedomie a pomôže nám to,“ objasnila Sabolová a prezradila, na čo sa slovenský tím v USA bude spoliehať.

„Máme k dispozícii kvalitnú brankársku trojicu. Podstatný však bude tímový výkon. Všetci dievčatá musia poctivo pracovať a plniť si svoje úlohy v rámci tímu. Ak sa nám v kádri prebudí nejaká strelkyňa, budeme šťastní, ale viac sa budeme spoliehať na silu kolektívu,“ uzavrela. 

Program B-skupiny na MS hráčok do 18 rokov (časy sú v SELČ):

PONDELOK 6. JÚNA 
23.00 Slovensko – Česko 

UTOROK 7. JÚNA
3.00 Švajčiarsko – Nemecko
23.00 Česko – Nemecko

STREDA 8. JÚNA
3.00 Švajčiarsko – Slovensko

ŠTVRTOK 9. JÚNA
23.00 Česko – Švajčiarsko

PIATOK 10. JÚNA
3.00 Nemecko - Slovensko

Káder SR 18 Ženy pred MS v USA 

Hráčky podľa klubov
Zuzana DOBIAŠOVÁ HC ŠKP Bratislava
Barbora KAPIČÁKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Alexandra MATEIČKOVÁ HC ŠKP Bratislava
Laura MEDVIĎOVÁ HC ŠKP Bratislava
Hana FANČOVIČOVÁ HK Bratislava
Emma DONOVALOVÁ HK Brezno
Lívia DEBNÁROVÁ HC 07 Detva
Nikola JANEKOVÁ MHK Dolný Kubín
Klára MACKOVÁ HK Humenské levy
Nina HUDÁKOVÁ HC Košice
Laura JANCSÓOVÁ HK Levice
Nina ŠTRBÁKOVÁ MHK Martin
Lily STERN HK Lokomotíva Nové Zámky
Kristína TARICSOVÁ HK Lokomotíva Nové Zámky
Liana TOMAŠTÍKOVÁ HK Lokomotíva Nové Zámky
Ema TÓTHOVÁ HK Lokomotíva Nové Zámky
Sarah NILABOVIČOVÁ ŽHK Poprad
Tatiana BLICHOVÁ Prešov Penguins
Emma PLANKENAUEROVÁ HC Petržalka 2010 Bratislava
Laura IVANECKÁ ŽHK 2000 Šarišanka Prešov
Sandra HALUŠKOVÁ MŠK Púchov
Hana KRÁKOROVÁ HK Trnava
Mária NEMČEKOVÁ HK Trnava
Barbara SIBERTOVÁ South Delta Storm/Kan.
REALIZAČNÝ TÍM
Generálna manažérka Ľubomíra KOŽANOVÁ
Manažérka Zuzana MORAVČÍKOVÁ
Hlavná trénerka Gabriela SABOLOVÁ
Asistent trénerky Juraj OSTROLUCKÝ
Tréner brankárok Dušan VLK
Kondičný tréner Juraj FULJER
Lekári Rajmund SZIKORA
Masér Ľubomír BAKA 
Masér Marián HLUCH

Náhradníčky (na telefonické zavolanie): Emma Bianka ŽIVČÁKOVÁ (HO Hamikovo Hamuliakovo), Ivana LÁTKOVÁ (MsHKM Žilina), Alexandra ŠTETIAROVÁ (HC Břeclav/ČR).