Brodeur, O'Ree a Bettman novými prírastkami v Siene slávy NHL, poklonil sa im aj Gretzky

TORONTO 13. novembra (SITA, AP) - Martin Brodeur, Willie O'Ree and tiež komisár NHL Gary Bettman sú najvýraznejšie tri prírastky do Siene slávy Národnej hokejovej ligy v Toronte. V hráčskej kategórii sa okrem legendárneho brankára Brodeura dostali do vyberanej spoločnosti aj niekdajší skvelý útočník Martin St. Louis, ruský hokejový bohatier Alexander Jakušev a tiež ženská hviezda Kanadanka Jayna Heffordová .

Brodeur (46) je trojnásobný víťaz Stanleyho pohára a štvornásobný držiteľ Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára NHL V prestížnej profilige zaznamenal 691 víťazstiev a nazbieral 125 shutoutov v 20 sezónach, ktoré s výnimkou tej poslednej (kariéru ukončil ako hráč St. Louis v ročníku 2014/2015) všetky absolvoval v drese New Jersey Devils. Dvojnásobný olympijský víťaz s tímom Kanady je aj držiteľom či spoludržiteľom 12 rekordov NHL. "Výnimočný deň pre mňa, cítim sa poctený a beriem to s pokorou," uviedol Martin Brodeur. "On chytal tak, že mal úsmev na tvári," povedal na adresu Brodeura jeho nemenej hviezdny spoluhráč z úspešného tímu Devils Scott Niedermayer.

Willie O'Ree bol prvým hráčom tmavej pleti, ktorý okúsil súťažný ľad v NHL. Premiérovo to bolo za Boston proti Montrealu 18. januára 1958. Dnes 83-ročný O´Ree odohral v NHL iba 45 zápasov, ale v roku 1996 sa vrátil do diania ako ligový ambasádor. "Chcel som dostať šancu a stať sa hokejistom. To bolo všetko, po čom som túžil a to sa mi aj splnilo," uviedol Willie O´Ree. Stal sa tretím hokejistom tmavej pleti v Sieni slávy NHL. Predbehli ho legendárny brankár Edmontonu Grant Fuhr a niekdajšia kapitánka ženského tímu Kanady Angela Jamesová.

Gary Bettman počas 25-ročného šéfovania urobil z NHL jednu z najviac prosperujúcich športových organizácií na svete. Počas jeho funkčného obdobia počet účastníkov súťaže stúpol z 24 na 31 a ročný obrat dosiahol 5 miliárd USD. NHL pod jeho vedením expandovala do Európy, začali sa organizovať zápasy pod holým nebom s vyše 40-tisícovou diváckou kulisou a vďaka online prenosu obrazu a zvuku sa dostala pod kožu fanúšikom z celého sveta. Energický muž Bettman preklenul aj tri výluky vrátane tej najdlhšej, keď NHL mala odstávku počas celej sezóny 2004/2005. Veľkú kritiku si vypočul za uvoľňovanie najlepších hráčov na olympijské hokejové turnaje, ale aj za nedôsledné riešenie zdravotných komplikácií hráčov plynúcich z častých otrasov mozgu. Do Siene slávy sa dostal rovnako ako jeho predchodcovia na čele NHL Clarence Campbell a John Ziegler ešte počas výkonu funkcie.

"Nikto nemá vopred istotu, že sa dostane do siene slávy. Každý si ju musí zaslúžiť poctivou tvrdou prácou. A aj keď cesty jej dobyvateľov bývajú rôzne, všetci poctení majú jedno spoločné: urobili veľký kus práce v prospech hokeja a dostali ho na úroveň, kde sa dnes nachádza," vystrúhal poklonu novoprijatým Wayne Gretzky, zrejme najväčšia zámorská hokejová legenda. Konkrétne k Bettmanovi ešte podotkol: "Tento pán dostal hokej na úroveň, v ktorú by sme kedysi ani len nedúfali."