Brankára ovplyvňuje množstvo faktorov, hovorí tréner brankárov „sedemnástky“

PIEŠŤANY (SZĽH) – Zvykne sa hovoriť, že dobrý brankár môže byť až sedemdesiat percent úspechu. Nie je preto žiadnym prekvapením, že tomuto postu sa v hokeji venuje osobitná starostlivosť. A to najmä prostredníctvom špecializovaných trénerov brankárov. O tom, v čom spočíva práca trénerov brankárov pri reprezentačných družstvách sme sa rozprávali s Jozefom Urdákom, ktorý pôsobí pri národnom tíme do sedemnásť rokov.

S individuálnym prístupom

Pozícia brankára je vysoko špecifická, navyše vzhľadom na jedinečnosť každého jedného brankára je doslova imperatívom individuálny prístup zo strany trénera. „Každý brankár má určité fyzické parametre a svoj štýl chytania. Vo vekovej kategórii do 17 rokov už má brankár vyvinutý svoj štýl chytania z klubov, v reprezentácii tak upravujeme už len minimálne. Jednak už na nejaké veľké zmeny je pre brankára neskoro a súčasne reprezentačná akcia je krátka, máme menej tréningov a viac zápasov,“ hovorí 35-ročný tréner, ktorý ma zo svojej aktívnej hráčskej kariéry na konte napríklad aj slovenský titul so Žilinou.

Výkony brankárov si Urdák nahráva prostredníctvom širokouhlej GoPro kamery pripevnenej o ochranné sklo za bránkou svojho brankára. Teoreticky hneď po odohraní tretiny by tak mohol svojmu zverencovi ukázať určité nedostatky, či momenty, na ktorých sa dá stavať. Sám Urdák však aj zo svojej aktívnej brankárskej kariéry vie, že takéto rozptýlenie počas zápasu nie je úplne vhodné. „Príliš často to nerobím, pretože brankár má pred sebou ešte ďalšie tretiny a vyviesť ho z koncentrácie nie je žiadúce. Ak to však brankár vyžaduje, tak áno, môžem mu niečo hneď po tretine ukázať,“ vysvetľuje. 

Jozef Urdák pri inštalovaní GoPro kameryJozef Urdák pri inštalovaní GoPro kamery

Neznamená to však, že by cez prestávky s brankármi Urdák vôbec nekomunikoval. Práve naopak, dôležitosť komunikácie sa prejavuje aj počas zápasu, keď sa počas 15-minútových prestávok medzi tretinami snaží brankárov naladiť na správnu vlnu. „Sústreďujeme sa na ďalší priebeh zápasu. Ak dostane góly, tak sa snažíme brankára upokojiť a povzbudiť do ďalšej tretiny, trochu mu pomôcť vyčistiť hlavu, aby na predchádzajúcu tretinu už nemyslel. Minulosť totiž už nezmeníme, budúcnosť však ovplyvniť vieme,“ odkazuje Urdák zrejme najdôležitejšie posolstvo platné pre akéhokoľvek brankára.

Nerozoberajú len hokej

Tréneri na reprezentačnej úrovni majú s hráčmi limitované možnosti práce. Odhliadnuc od projektu centralizovanej prípravy, ktorý funguje pri „dvadsiatke“, sa totiž gro rozvoja hráčov uskutočňuje v materskom klube. Z tohto dôvodu je prakticky nevyhnutné, aby s brankármi bol Urdák v kontakte aj mimo asociačných prestávok. „Aj v minulosti, keď som bol pri reprezentáciách, som s brankármi bol aj počas klubovej sezóne v kontakte. S brankármi si teda zavoláme, napíšeme si, ak je čas, tak som sa snažil aj osobne pozrieť brankárov, aj keď je to časovo náročné, keďže aj ja pôsobím ako tréner na klubovej úrovni.“

Súčasťou Urdákovho trénerského know-how je aj priateľský prístup a vzťah s jeho zverencami. Pri komunikácii s brankármi tak neriešia iba hokej. „Diskutujeme nielen o hokeji. Napokon výkon brankára v priebehu sezóny ovplyvňuje kopec iných faktorov. Aj preto s brankármi sa rozprávam od hokeja až po súkromné veci, ktoré tiež dokážu ovplyvniť výkon.“

Jozef UrdákJozef Urdák

Štvrtá sezóna pri „sedemnástke“

S dávkou nadsadenia sa dá povedať, že Jozef Urdák je špecialistom pre reprezentáciu do sedemnásť rokov. V minulosti pri tejto vekovej kategórii pôsobil v sezónach 2013/2014, 2014/2015 a 2015/2016. Jeho rukami tak v reprezentácii prešli aj Adam Húska, Matej Tomek, Dávid Hrenák, či Roman Durný, teda všetko brankári, ktorí úspešne prešli Vstupným draftom do NHL.

Po ročnej pauze, keď nepôsobil trvale pri žiadnej reprezentácii, dostal v aktuálne prebiehajúcej sezóne šancu znova pri reprezentačnej „sedemnástke“, kam v tejto sezóne spadajú hráči ročníka narodenia 2002. Na prvej turnajovej akcii, ktorú „sedemnástka“ absolvovala v polovici augusta v Piešťanoch, dostala v slovenskej bránke príležitosť dvojica Šimon Latkóczy – Jakub Sihelský. „Títo brankári mali najviac skúseností z reprezentačnej ‚šestnástky‘, pričom nie je žiadnym tajomstvom, že nám boli aj odporúčaní realizačným tímom minuloročnej ‚šestnástky‘,“ prezrádza Urdák

Ďalším dôvodom, pre ktorý na úvodný turnaj sezóny padla voľba práve na túto brankársku dvojicu, je aj fakt, že práve týchto dvoch brankárov pozná Urdák z ročníka 2002 najlepšie. „Šimon Latkóczy pôsobí v Trenčíne, kde má perfektného trénera Petra Kosu, od ktorého som čerpal mnoho informácií, Kubo Sihelský pre zmenu hrá v Žiline, kde pôsobím aj ja, a preto tiež viem o jeho prednostiach. Na druhej strane, tieto medzištátne zápasy sú iné a odhalia o brankárovi skutočne všetko. Mne samotnému takéto zápasy pomôžu pri následnej práci s Kubom v klube,“ uviedol Urdák, ktorý jedným dychom dodáva, že pred nikým z adeptov na brankárskom poste nezatvára dvere a v priebehu sezóny dostanú v reprezentácii príležitosť aj ďalší brankári ročníka 2002. 

Počas zápasu na tribúne

Cez zápas by ste Jozefa Urdáka hľadali na striedačke len márne. Spravidla sedí na tribúne nad obranným pásmom, sledujúc svojho brankára priamo pod očami. Súčasne v rukách drží tablet, do ktorého v reálnom čase zadáva štatistické vstupy. „Už niekoľko rokov používam aplikácie iSOG. Zapisujem brankárom zákroky a pozície, z ktorých hráči súpera strieľajú. Zaznamenáva sa presná minutáž, počet striel, informácia, z ktorej strely dostal gól, koľko mal brankár zákrokov… Výstup z aplikácie je teda vhodný aj pre hlavného trénera, ktorý tým dostáva obraz o tom, z ktorých pozícií nám hráči strieľajú. Po zápase aplikácia celé stretnutie z pohľadu brankára vyhodnotí, čo následne spolu so záznamom z GoPro kamery, ktorú mám za naším brankárom, využijem pri video analýze stretnutia.“