Boston oddelil Haláka s Raskom, Bratislavčan je pripravený splniť svoju úlohu

BOSTON - Vedenie Bostonu Bruins sa rozhodlo rozdeliť svoju brankársku dvojicu. Napriek dobrému vzťahu sa Jaroslav Halák a Tuukka Rask môžu len minimálne stretávať, najčastejšie sa vidia na ľade. Nevládne medzi nimi žiadna kontroverzia, manažment však chce postupovať najmä preventívne. 

Rask s Halákom vytvorili v predošlých dvoch ročníkoch duo, ktoré sa výborne dopĺňa. Tréner Bostonu Bruce Cassidy v pondelok počas tlačovej videokonferencie prezradil, že obaja brankári sa v posledných dňoch len minimálne stýkajú. Každý z nich absolvuje separátne tímové mítingy, nejazdia spolu jedným autobusom, nezdieľajú spoločnú šatňu, v tréningovej hale Bostonu chodia na kávu v iných chodbách. Bruins sa snažia vyhnúť scenáru, že v prípade choroby COVID-19 v tíme budú obaja brankári v karanténe. 

„Čelíme novým výzvam. Snažíme sa oboch brankárov v čo najväčšej miere mať od seba, aby sa v rámci trasovania nedostali do karantény. Sú dobrí kamaráti, svoje styky však teraz musia obmedziť na minimum. Snažíme sa predísť situácii, že by sme prišli o oboch kvalitných brankárov,“ hovoril v telekonferencii Cassidy. 

Náročnejšiu úlohu má aj tréner brankárov Bob Essensa, ktorý najskôr má míting s jedným a potom s druhým mužom s maskou. V normálnej sezóne sedeli všetci spoločne pri jednom stole v jednej miestnosti. Aj na tímové mítingy chodia brankári osobitne. „Pri videoanalýzach rozdeľujeme mužstvo na dve skupiny. Bolo by síce jednoduchšie mať obrancov a brankárov v jednej skupine, ale musíme sa prispôsobiť. Robíme stretnutia s jedným brankárom, troma, štyrmi obranca a šiestimi útočníkmi. Viac hráčov do skupiny nemôžeme dať. Obe skupiny sa tak pri mítingoch prestriedajú. Robíme vec dvakrát, ale inak to nejde,“ popísal Cassidy. Realizačný tím bude musieť byť kreatívny aj počas výjazdov za súpermi. Pravdepodobne bude využívať aj videohovory cez rôzne aplikácie. 

Rask, ktorý je jednotkou Bruins od sezóny 2012/13, i Halák vedia, aké sú ich úlohy v tíme. Vzájomnou podporou si pomáhajú. Vedia, že tím na úspechy potrebuje okrem špičkových výkonov aj ich spoluprácu. Jeden za druhého je v prípade potreby pripravený zaskočiť. V minulom ročníku, keď počas play-off v torontskej bubline sa rozhodol z osobných dôvodov Rask predčasne ukončiť sezónu, bol Halák okamžite pripravený nahradiť svojho spoluhráča. „Už pri mojom príchode pred dvoma rokmi sme si veľmi dobre porozumeli na ľade i mimo neho. Je dôležité, ak je dobrý vzťah medzi nami brankármi. Sme na rovnakej lodi, aj keď sa teraz veľmi nemôžeme stretávať. Je to náročná situácia, ktorá je však pre každého v lige rovnaká. Naše vnútroklubové mítingy sa nezmenili, aj keď sme rozdelení. Preberáme zápasové situácie, hru v presilovke či iné herné situácie,“ uviedol podľa Boston Globe Halák. 

Na novú sezónu sa cíti byť pripravený. S Raskom opäť vytvoria jednu z najkvalitnejších brankárskych dvojíc v NHL. Tridsaťpäťročný rodák z Bratislavy sa chce naďalej zlepšovať. V minulej sezóne získal spoločne s kolegom William Jennings Trophy pre brankárov tímu s najnižším počtom inkasovaných gólov. Svoje štatistiky by chcel Halák ešte vylepšiť. „Už sa nevieme dočkať prvého zápasu. Verím, že nás čaká dobrá sezóna. Ja sa chcem počas nej neustále zlepšovať. Som pripravený splniť moje úlohy,“ tvrdil vo videohovore so zámorskými médiami Halák. 

Pred brankárskou dvojicou Bruins bude stáť zmenená obrana. Už v nej nebudú stálice Zdeno Chára a Torey Krug. Herný systém však v Bostone nebudú meniť. „Stratili sme niekoľko veľkých súčastí nášho tímu. Máme však iných chlapcov, ktorí prevezmú zodpovednosť a dostanú väčší priestor na ľade. Naďalej musíme hrať ako tím,“ hovoril Halák, ktorý sa na ročník stopercentne pripravil napriek absencii predsezónnych duelov. Bruins začnú svoju ligovú cestu vo štvrtok proti New Jersey.