Boris Žabka: Tvrdosť pred bránkou a ochrana brankára k hokeju nevyhnutne patria

PIEŠŤANY (SZĽH) – V minulosti spoľahlivý a nekompromisný obranca, dnes tréner bekov v centralizovanej príprave reprezentácie do 18 rokov v Piešťanoch. Po boku hlavného kouča Ivana Feneša pôsobí Boris Žabka druhú sezónu. A v projekte sa stará – ako inak – o obrancov. Pripravuje ich na prechod do mužskej kategórie, vštepuje aspekty, ktoré by modernému zadákovi dnešnej doby nemali chýbať. Rozhodne medzi ne patrí dôraz pred vlastnou bránkou.

Niekdajší 43-ročný obranca strávil väčšinu profesionálnej hráčskej kariéry v českej extralige. Nosil dresy Třinca, Slavie Praha, Liberca a deväť rokov aj klubu BK Mladá Boleslav, kde v posledných rokoch aktívneho pôsobenia rozbiehal aj svoju trénerskú kariéru. Dnes je súčasťou centralizovanej prípravy reprezentačnej osemnástky, v ktorej majú hráči k dispozícii nadštandardný servis vrátane špecializovaných tréningov na prácu s detailmi. Práve v detailoch totiž hokej pod Tatrami zaostáva za svetovou elitou.  

„Dôležité je, že máme k dispozícii celodennú prácu. Na ľade, vo videomiestnosti, v hoteli. Chlapcom sa snažíme dať priestor vo všetkých hokejových situáciách, v presilovkách i v oslabeniach, bez ohľadu na to, či sa niekto profiluje ako ofenzívny, respektíve defenzívny obranca. Snažíme sa s nimi zdokonaliť aspekty, ktoré platia v dnešnom modernom hokeji. Chceme, aby neodhadzovali puky od seba, ale hrali s nimi na hokejke. Aby ich neposúvali pri zakladaní útoku na obsadených hráčov, ale boli schopní pri každej zmene smeru zakladania útoku vytvoriť si priestor, urobiť zopár záberov s pukom navyše a rozohrať. Aby od modrej čiary posielali dostatok pukov útočníkom pred bránku do dorážkových priestorov,“ vysvetľuje vo videorozhovore pre HockeySlovakia Boris Žabka.

Práca s tínedžermi ho napĺňa. „Každého láka najvyššia kategória, ale mňa práca s chlapcami obohacuje, dodáva energiu. Aj preto, že môžeme sledovať ich dennodenný progres, čo je inšpiratívne. Osobne sa snažím vytvoriť si s nimi kamarátsky vzťah. Od neho sa odvíjajú aj pracovné podmienky a prístup hráčov k povinnostiam. Dôležité je nastaviť si s nimi otvorený a rovný vzťah,“ vraví bývalý bek.

Borisa Žabku si pamätáme ako fyzicky zdatného a spoľahlivého obrancu. Cudzí mu nebol ani dôraz, ktorý k hokeju patrí. Predovšetkým vo vlastnom obrannom pásme. Ak sa stalo, že niektorý z hráčov súpera provokatívne zabrzdil pred brankárom, aby mu do masky „nasnežil“ a trochu ho rozhodil, alebo mu úmyselne sekol po výstroji, Boris Žabka zvykol dať najavo, že takéto správanie nebude tolerovať. Priestor pred vlastným brankárom si spravidla dokázal upratať. Rovnaký prístup vyžaduje aj od zverencov v projekte: „Predbránkové priestory rozhodujú dnešný hokej. Od modrej sa snažíme čo najviac pukov dostať pred bránku, aby sme vytvorili maximálny počet dorážok. Rovnako agilný prístup musí platiť aj pred našou bránkou, kde je potrebné im zabrániť. Byť tvrdý v tomto priestore je kľúčové. A patrí k tomu aj ochrana brankára. Naši chlapci na nedávnom juniorskom šampionáte dokonale ukázali, aké je to dôležité. Robili to skvele.“