Bol v Slovane, Ružinove aj Salzburgu. Teraz má doviesť ženy na olympiádu

BRATISLAVA (SZĽH) – Trénerskému remeslu sa začal venovať už počas štúdií na Fakulte telesnej výchovy a športu. Za pomoci bývalého úspešného trénera ženskej reprezentácie Miroslava Karafiáta sa dostal Ján Bezděk do Rakúska. V Zeltwegu a Zell am See viedol výbery od 13 do 15 rokov. Ešte ako aktívny hokejista sa stal šéftrénerom mládeže v Red Bull Salzburg. Po ukončení štúdia zo ziskom najvyššej trénerskej licencie sa z hokeja vytratil a venoval sa práci v nadnárodnej spoločnosti. Po trojročnom pôsobení pri prípravke HC Slovan Bratislava sa vrátil tam, kde robil prvé hokejové kroky – do Ružinova. Vlani v októbri sa stal aj asistentom Jenny Potterovej pri ženskej hokejovej reprezentácii. A potom, čo sa s americkou odborníčkou SZĽH nedohodol na ďalšej spolupráci sa stal jej hlavným trénerom. „Bola do dobrá škola pracovať s Jenny Potterovou. Dalo mi to veľmi veľa,“ uviedol Bezděk, ktorý v marci oslávi 40 rokov.

 

Cieľom je napredovať

K ženskej reprezentácii sa dostal na podnet súčasnej manažérky národných výberom a bývalej úspešnej brankárky Zuzany Tomčíkovej. „Ju som ešte ako malú trénoval, pozná moju prácu pri deťoch a mládežníckych tímoch. Spýtala sa, či to nechcem vyskúšať. Spolupracovať s takou odborníčkou ako Jenny Potterová má veľmi lákalo,spomína Bezděk na vlaňajšiu jeseň, keď sa stal súčasťou nášho ženského hokeja. Reprezentáciu prebral v čase, keď naplno odštartoval projekt centralizovanej prípravy, ktorej cieľom je pripraviť národný tím na olympijskú kvalifikáciu pre hry v Pekingu 2022. „K tomu chceme smerovať. Našou víziou je stabilizovať družstvo, dať dokopy tím, aby fungoval ako výkladná skriňa nášho ženského hokeja a neustále sa zlepšovalo,vysvetľuje tréner. Prvým cieľom je udržať Slovensko na budúcoročných majstrovstvách sveta v divízii I skupine A. „Máme aj postupové ambície, ale musíme ísť krok za krokom – netreba mať hneď veľké vyhlásenia. Tím má veľký potenciál, ale je pred nami veľa roboty,“ konštatuje Bezděk. Najlepšie slovenské hokejistu budú vďaka centralizovanej príprave celú sezónu spolu na tréningoch a často aj mimo nich. Okrem medzinárodnej ženskej súťaže - EWHL Supercup bude výber testovať svoje schopnosti aj v ligovej súťaži kadetov proti chlapcom do 16 rokov. „Tá príprava na vrchol sezóny bude iná, ako po minulé roky. Niečo na spôsob projektov reprezentácie chlapcov do 18 a 20 rokov, ktorá pôsobila aj v extralige a I. lige,hovorí nový šéf lavičky ženskej reprezentácie.

 

Nadväznosť na Potterovú

Bezděk chce v nasledujúcich mesiacoch nadviazať na niektoré prvky, ktoré do tréningového procesu a zápasov vniesla jeho predchodkyňa Jenny Potterová. „Hlavne hokejovú dravosť a typické prvky kanadsko-amerického hokeja: nestrácanie nádeje a neustálu vieru v úspešný výsledok. V tom chceme pokračovať,“ vymenúva kouč, ktorý bude popri ženskej reprezentácii pokračovať v práci trénera v HK Ružinov pri siedmakoch a ôsmakoch. Podľa neho by väčšina hokejistiek mala byť o tri roky – v čase konania olympijskej kvalifikácie – v ideálnom veku a top forme. „Všetko k tomu smerujeme. Máme veľmi mladý tím, v ktorom ale sú už teraz hráčky so skúsenosťami z majstrovstiev sveta a pritom majú iba 19 rokov,povedal lodivod Slovenska. Vrcholom sezóny budú aprílové MS v maďarskej Budapešti, kde chce ženská reprezentácia obstáť lepšie, ako na poslednom šampionáte vo francúzskom Vaujany.


Ďalšie články