Bezpečnostná komisia SZĽH školila usporiadateľov a bezpečnostných manažérov hokejových klubov

BRATISLAVA (SZĽH) –  V dňoch 4. - 6.júna 2014  zorganizoval  Slovenský zväz ľadového hokeja v spolupráci so spoločnosťou VaSO spol. s.r.o., ktorá je držiteľom akreditácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky,  trojdňovú odbornú prípravu hlavných usporiadateľov a bezpečnostných manažérov v Dome Športu v Bratislave. Odborná príprava bola zameraná na  Zákon č. 1/2014 Z. z. o organizovaní verejných športových podujatí ako aj o zmene a doplnení niektorých zákonov, na ktorej sa zúčastnilo 34 delegátov z celého Slovenska.  

Odborní  lektori   prezentovali prednášky a praktické ukážky na témy o právnej úprave súvisiacej s organizovaním podujatí - t. j. Zákon o organizovaní športových podujatí, praktická aplikácia predpisov v ľadovom hokeji,  základy trestného práva, priestupkového práva, spolupráca s Policajným zborom. Ďalej si hlavní usporiadatelia a bezpečnostní manažéri vypočuli prednášky aj o verbálnej a neverbálnej komunikácii, oboznámili sme ich so základnými znalosťami a praktickými zručnosťami potrebnými pre poskytnutie prvej pomoci. Rovnako sme sa zamerali aj na základné vedomosti a praktické zručnosti potrebné pre zabezpečenie požiarnej ochrany i praktické riešenie modelových situácií,“ povedal Viliam Kasmány zo spoločnosti VaSO.

Skúšky pre získanie osvedčenia hlavného usporiadateľ a a bezpečnostného manažéra budú 24. júna 2014 pred bezpečnostnou komisiou SZĽH, ktorej predsedom je Marek Bednárik a podpredsedom Roman Štamberský. „Keďže musíme dodržať predpísaný zákon, ktorý vošiel do platnosti 1. februára, je nevyhnutné, aby všetky kluby mali na tomto poli zaškolených ľudí. Toto obdobie je vhodné na to, aby boli na svojich miestach zodpovední ľudia a mali všetky potrebné teoretické i praktické znalosti v ,malíčku´. Prítomnosť hlavného usporiadateľa či bezpečnostného manažéra bude od najbližšej sezóny základnou podmienkou  na každom zápase,“ podotkol Roman Štamberský.