"Barani" s majstrovským hetrikom, nitrianska bojovnosť na titul nestačila

BANSKÁ BYSTRICA 16. apríla (SITA) - Hokejisti HC '05 iClinic Banská Bystrica získali tretí majstrovský titul v sérii v slovenskej najvyššej súťaži.

"Baranom" sa to podarilo ako druhému tímu v ligovej histórii, keď napodobnili hráčov HC Košice. Zverenci kanadského trénera Dana Cemana vo finále Kaufland play-off Tipsport ligy zdolali hráčov HK Nitra 4:1 na zápasy a trofej zdvihli nad hlavu po utorňajšom jasnom triumfe 6:2.

Banskobystričania prešli vyraďovacej fázou bez väčších problémov. Zo šestnástich duelov prehrali iba štyri, keď raz nestačili vo štvrťfinále na Detvu, dvakrát podľahli v semifinále Popradu a vo finále raz zaváhali s Nitrou. V rozhodujúcom piatom súboji s "corgoňmi" však nedopustili drámu a prezentovali sa výbornou efektivitou v presilových hrách. Až päť zo šiestich gólov dosiahli v početnej prevahe.

"Sme veľmi radi, že sa nám podarilo opäť získať majstrovský titul. Je to niečo úžasné, že máme tri tituly po sebe. Je to ocenenie práce v Banskej Bystrici za ostatné roky. Sila mužstva bola obrovská. Súperi boli húževnatí a výborní a my sme radi, že sme ich dokázali zdolať," povedal pre RTVS kapitán "baranov" Tomáš Surový, ktorý bol pri všetkých troch zlatých úspechoch Banskej Bystrice.

Naopak, prvýkrát sa s tímom spod Urpína tešil tréner Ceman. Štyridsaťpäťročný lodivod prišiel na Slovensko z Dánska, kde takisto oslavoval zisk titulu. "Bol to dlhý a náročný rok. Hráči odviedli výbornú prácu, museli sme sa vyrovnať aj so zraneniami. Je veľmi náročné získať trofej a preto treba vzdať hold hráčom, ktorí to dokázali. Môj prvý titul v Dánsku bol skvelý, ale potom som prišiel na Slovensko, ktoré je hokejovou krajinou. Bola tu skvelá atmosféra a zároveň skvelá skúsenosť," uviedol zámorský kouč v priamom prenose RTVS.

Zatiaľ čo na strane Banskobystričanov vypukli oslavy, Nitrania zostali sklamaní. V play-off síce vyradili náročných protivníkov v podobe Trenčína so Zvolenom, ale vo finále nedokázali konkurovať rozbehnutému obhajcovi titulu. "Mrzí nás to hlavne preto, že sme fanúšikom doma neurobili radosť a nedoniesli im víťaznú trofej. Napriek tomu si myslím, že to bola dobrá séria a môžeme sa na základe týchto skúseností posunúť ďalej. Všetkým spoluhráčom patrí veľká vďaka za bojovnosť. Počas sezóny sme síce mali výpadky, ale pred play-off sme sa dali dokopy a vyradili sme aj dvoch favoritov na prvenstvo," hovoril pre agentúru SITA mladý útočník Róbert Lantoši, ktorý by sa mohol objaviť aj v príprave národného tímu na domáce MS.

V kádri "corgoňov" mali počas vyraďovacej časti zdravotné problémy až trinásti hráči. Niektorí museli vynechať zápasy, ďalší zas nastupovali so sebazaprením. "Bolo viditeľné, že v poslednom zápase nám už došli sily. Mali sme veľmi veľa vylúčených hráčov a inkasovali sme góly v oslabeniach. Stretla sa tu však vynikajúca partia hráčov. Veľa ľudí nám neverilo už v sérii s Trenčínom a následne ani proti Zvolenu, ale každý nechal na ľade maximum. Je to také, ako keby sme získali titul. Vtedy si každý pamätá, s kým hral, aké to bolo a podobne. Verím, že presne také spomienky si odnesú aj títo hráči," dodal nitriansky kapitán Branislav Mezei.